Wijngebied in 250 woorden: Saale-Unstrut

Terwijl mijn eigen druivenstokken – Riesling en Boskoop – al trosjes laten zien, zijn de stokken in Saale-Unstrut dit Paasweekend nog akelig kaal; weinig blad te bekennen! De streek rond de middeleeuwse steden Naumburg en Freyburg vormt dan ook het noordelijkste wijngebied van Duitsland, enkele hectaren richting Berlijn daargelaten.

In totaal 650 hectare is beplant, op de steile hellingen langs de riviertjes Saale en Unstrut (denk Kromme Rijn of Linge). Druivenrassen zijn vooral wit: müller-thurgau, weissburgunder, riesling, gewurztraminer, kerner. Rood staat er ook: spätburgunder, dornfelder, portugieser e.a. Van diverse druivenrassen wordt bovendien uitstekende Sekt gemaakt.

Is het de moeite waard de wijnen hier te gaan proeven?
Jazeker: sinds de Wende gebeuren hier spannende dingen. Het wijnerfgoed wordt gekoesterd, is zelfs streng gereguleerd. Koop je een huis met land en staan er druivenstokken, dan mogen die niet gerooid!  De stokken staan op kalkbodems (fossiele lagen), de wijnen zijn slank en elegant, sterk mineraal vaak. Het gebied kent zelfs al twee VDP-producenten, Pawis en Lützkendorf.

Is er verder nog iets te beleven?
Absoluut! Van mei tot oktober zijn de Strausswirtschaften geopend: bij de wijnboer op het erf genieten van een glaasje en een hapje. Fietsen, wandelen, kanoën, de actieve wijnliefhebber kan er zijn of haar hart ophalen. En dan de cultuur…. De Dom van Naumburg is de reis alleen al waard! Of het Slot Neuenburg, hoog boven Freyburg, waar de markgraven van het gebied resideerden…. Eten kun je er ook prima.

Een paar goede producenten?
Pawis, Fröhlich-Hake, Herzer, Sektkellerei Von der Henne, Der Steinmeister.

Lees ook:Asperges met… Weissburgunder uit Saale-Unstrut
Lees ook:Druivenrassen: Corvina
Lees ook:Deutsche Bahn serveert Duitse wijnen
Lees ook:Toename van Chileense wijngaarden
Lees ook:Ik heb een oude wijn gevonden in mijn kelder! Help!

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Wijngebied in 250 woorden: Saale-Unstrut

 1. hans nauta

  beste mariella lees met veel plezier uw berichten,
  zit nu bij toeval in de unstrut-saale regio.
  heeft u nog iets toe te voegen aan uw bericht ik bedoel waar moet ik zeker even langs.

    /   Reply  / 
 2. Mariella Beukers Auteur

  Sektmanufaktur Von der Henne, net buiten Naumburg. Max Klinger Weinberg met koffiehuis (ook wijn te krijgen natuurlijk ;-) Pontje over de Saale, bij de Blütengrund, tuin van Der Steinmeister, net buiten Rossbach. Eten bij Bocks in Naumburg (pleintje vlak voor de Dom.) Terrasje langs de Unstrut, halverwege Freyburg en Zeiplitz (spelling waarschijnlijk niet correct).
  Veel plezier, en ik hoor eventuele wijnavonturen hier graag!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>