Rubriek: Columns

Killivis met wijn, gezonder bestaat niet…

Over de werking van wijn op de gezondheid doen de gekste verhalen de ronde. Twee weken geleden sprak ik een wijnliefhebber die alleen nog wijnen koopt zonder sulfiet. Daartoe onderzoekt hij naarstig ieder label op de vermelding “bevat sulfiet”. Staat dit erop dan koopt hij de wijn niet. Helaas voor hem, sulfiet zit in iedere

Lees verder...

Blind proeven

Het proeven van wijn zonder te weten wat er in het glas zit. Dat is blind proeven, en dat is makkelijk. Je begint immers aan een wijn zonder vooroordelen. Het benoemen van de wijn echter, is ontzettend moeilijk. Waarom doen wij het onszelf dan aan? Er zijn verschillende redenen. De meest voorkomende is het wijnexamen.

Lees verder...

Wijnfabels deel 8: Rode wijn op kamertemperatuur

Smaak en temperatuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een koud geworden gerecht in een restaurant smaakt minder lekker. Een te warme rosé op een terras ook, en van een ijskoude Chardonnay proef je niets. Hieronder wat tips…

Lees verder...

Meer drinken, betere zorg

Het Zweedse staatsmonopolie “Systembolaget” dat ervoor zorgt dat Zweden alleen wijn kunnen drinken die de Zweedse staat goedkekeurd heeft, barst in haar voegen.

Lees verder...

De Stelling: Oude Wereld vs Nieuwe Wereld

stel·ling (de ~ (v.), ~en) 1 t/m 4 (…)5 bewering die men als waarheid wil zien aangenomen. Waarheid? Dat is een betrekkelijk begrip in de wijnwereld. Immers, iedereen heeft zijn eigen waarheid omdat veel nog niet bewezen is, of dat de waarheid nog niet is doorgedrongen tot iedereen. (zie de collumn met wijnfabels)

Lees verder...

Verrassende VDQS

Toen ik er langs reed sloeg ik de wijngaard op in de TomTom, modern als ik ben. Onder de naam “wijngaard niet mooi”, onwetend als ik was.   

Lees verder...

Wijn & Spijs: Klossiaans voor beginners

Smaak is nog steeds een ongrijpbaar en vaag begrip. En helaas nog steeds onderwerp van discussie, terwijl het spreekwoord ons aanraadt dit vooral niet te doen. Vooral de splitsing tussen de menselijke kant en de product kant zorgt nog wel eens voor verwarring. Peter Klosse (afgestudeerd op dit onderwerp) brengt wat meer duidelijkheid.

Lees verder...

Wijnfabels deel 7: Wijn met schroefdop kan geen kurk hebben.

Eén van de grootste ergernissen voor de wijnliefhebber is waarschijnlijk “kurk”. Je trekt een lekkere fles open en deze blijkt bedorven te zijn. Zal dit verleden tijd worden door de schroefdop? Laten we eerst eens kijken wat “kurk” (goût de bouchon) nu eigenlijk is.

Lees verder...

Ontmoeting met Charles Back

Op de Perswijn proeverij “Ontdek de Nieuwe Wereld” gaf Charles Back een masterclass “Marketing & Terroir”. Toch volgen er hier geen statistieken of proefnotities, maar een beknopt portret van een man met visie, humor en vooral veel passie.

Lees verder...

Bubble Basics

Mousserende wijnen en Nederlanders zijn geen goede combinatie. Wij zien ze immers als luxe en duur. En dus voor feestdagen, maar eigenlijk alleen voor Oudjaarsavond. Na een avond zalmsalade, appelflappen sigaren trekken we onze eerste en vaak enige fles Champagne open van het jaar.

Lees verder...

Hout & Wijn deel II: snippers

Eik-alternatieven, ofwel: houtsnippers, zie je steeds meer in de wijnwereld. Of nog erger: je ziet ze niet, want je gaat er vanuit dat de wijn uit een houten vat komt. Een goede of een slechte ontwikkeling? U mag zelf beslissen.  

Lees verder...

Hout & Wijn deel I

Hout is belangrijk (geweest) voor wijn. Sinds de middeleeuwen zijn houten vaten gebruikt voor vinificatie, opslag en transport van wijn. De Galliërs hebben de houten vaten waarschijnlijk uitgevonden, maar de Romeinen hebben ze verspreid over Europa. Hout kan gebruikt worden voor de gisting en voor de rijping. Dit is een belangrijk verschil. Voor witte wijn

Lees verder...

Wijnfabels deel 5: Oude wijn moet je decanteren.

Decanteren is het overgieten in een ruime karaf, waardoor de wijn extra contact met zuurstof krijgt. Tevens kun je de wijn zo scheiden van het bezinksel. Vraag een aantal wijnliefhebbers hoe ze hun oude wijn serveren, en u krijgt evenveel verschillende antwoorden. Veel manieren dus, met evenveel logisch klinkende verklaringen.

Lees verder...