Wijn, een vegetarisch voorstel

“Marja, wanneer ga je nu eens iets met wijn en vegetarische gerechten doen?”

Niet één keer, maar wel tien keer is het me gevraagd. En nu…. Nu ga ik er iets aan doen. Eind januari start ik met een masterclass over vegetarische gerechten en wijnen. Hoe ga je daar mee om, hoe combineer je, hoe proef je? 24 januari 2013.
En in de opmaat daar naar toe, komen er op het wijn.blog.nl mooie gerechten met fijne recepten en spetterende wijnen!
Een smakelijke blogserie! Geniet er van en heb je tips? Alsjeblieft, geef ze aan mij door! Wil je je opgeven voor de Masterclass? Laat je vast op de lijst zetten, want bij 10 is de Pakhuisproeftafel echt helemaal vol!

Een wachtlijst…natuurlijk!

Als voorgerecht vandaag op safe! Ik lees in het AD dat de teelt van champignons achteruit holt. Steeds meer champignonkwekers in Nederland gaan over de kop vanwege de relatief hoge arbeidskosten! In 2000 waren er maar liefst  546 telers in Nederland actief, voornamelijk in Limburg en Noord-Brabant. De hoge arbeidskosten schijnen de oorzaak te zijn.
Het voorgerecht in de paddenstoelensfeer is dan wel toepasselijk. Misschien erg simpel, maar ja, je moet ergens mee beginnen! Het is bijzonder lekker.

Funghi Trifolati

Vier grote Portobello-paddenstoelen, olijfolie, zeezout, vers gemalen zwarte peper, 200 ml witte wijn, 2 tenen gehakte knoflook, sap van 1 citroen en 3 eetlepels peterselie.

De steeltjes trek je  uit de paddenstoelen, je legt ze met de hoedjes naar onderen in een met olie ingevette ovenschaal. Gooi de steeltjes niet weg, maar hak ze fijn en zet ze even weg.

Bestrijk de paddenstoelen, die je met een borsteltje schoon hebt geveegd, met olijfolie en breng ze op smaak met peper en zout.
Bak ze vier minuten onder een voorverwarmde grill.
Meng intussen in een koekenpan 3 eetlepels olijfolie met de witte wijn, het citroensap, de gehakte knoflook en de paddenstoelensteeltjes en de peterselie. Breng dit aan de kook en laat het flink inkoken tot minstens de helft van het vocht verdwenen is. Leg de paddenstoelen op warme kleine éénpersoonsschaaltjes en schenk de saus erover heen. Direct serveren met wat donkerboerenbrood en verse olijfolie. Bijvoorbeeld van Fattoria Bernardini.

Nu de wijnkeuze! Waar houd je rekening mee?  Wel natuurlijk met de bereidingswijze van de paddenstoel: grillen, dus alle sappen liggen opgesloten onder de gegrilde buitenkant.

De saus, in dit geval witte wijn met citroensap, waarvan het zuur lastig is met wijnen, de peterselie een frisse toon geeft, de gekookte knoflook zijn allerscherpste kantjes verloren heeft en daardoor rijper geworden is.

Het soort paddenstoel dat je gebruikt.

Bij de “Friulano on Tour” Masterclass proefde ik een Pinot Bianco van Toros, waar bij ik bij mijn proefnotities zette: paddestoel, boomgaardfruit, bijenwas en  hout, Dat zou een begeleider van dit gericht kunnen zijn, om dat er ook een mooie ruggegraat van zuren aanwezig was.

Anderzijds proefde ik vorige week in de Bergerac een Montravel blanc uit 2011 die opgevoed was op hout, batonnage had gehad. Een hele mooie wijn met fijne zuren, waarvan ik zeker weet dat hij bij dit gerecht zal passen. Frisse en rijpe tonen, een gemiddeld smaakgehalte en volkomen in balans.

Een laatste idee voor vandaag is om naar Spanje te gaan, voor een wijn uit Jerez de Frontera. Een onder flor gerijpte Fino. Wat paddenstoelen in de neus, amandelen, wat honing maar toch fris.
Probeer het eens!

 

 

 

 

Lees ook:Recept voor gegrilde lamsbout met Nieuwe of oude Wereld
Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Saltimbocca met een witte spanjaard
Lees ook:Recept voor gevulde champignonhoedjes met een lichte wijn
Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Kabeljauwcreme met Chardonnay
Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Spagetti met Pinot Grigio

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>