Magister Vini in opleiding…

Bijna klaar met het begeleidingstraject ben ik, maar nog alle examens voor de boeg! Vandaag geven Frank Jakobs en Lars Daniels een korte toelichting op het afgelopen examen. één godenzoon slaagde tot nu toe voor alle examens! Maar, die is ook nog eens wijnbouwexpert en getrouwd met een echte wijnmaakster! Desalniettemin buigen wij allen in diep respect als hij (te laat) binnenkomt. Hij kan het zich veroorloven.

Zoals gezegd, de afgelopen examens, ik ben dik gezakt, dus dat is dan duidelijk, maar mijn mannelijke medestanders echter, soms op het randje! Dan is de appel zuur. De wijnen soms ook. Zo niet vandaag! We gaan over tot de orde van de dag en proeven een serie mousseux en zoet!

De wijnen glimmen ons al allemaal lachend toe in hun glaasjes. Frank heeft heel oplettend de bubbels in gewone glazen ingeschonken, maar flûtes erbij gegeven. Iedereen laat het zo. ‘t Ja, het is zo 2011 om nog flûtes te gebruiken immers.

De casussen worden uitgedeeld en we kunnen aan de slag.

Snel ben ik klaar, want bij de helft van de wijnen gaat er geen belletje rinkelen. De mannen om mij heen schrijven en proeven fanatiek, Ik ben niet zo fanatiek vandaag, vanavond lesgeven, vanmiddag een andere belangrijke afspraak. Voor mij duurt het nog wel anderhalf jaar voordat ik dit examen mag doen! Dank Dank, op de blote knietjes, want iedereen mag dit wel heel goed  voorbereiden! Dit is echt een heel, heel moeilijk onderdeel!

De groep is gaande weg steeds kleiner geworden. Vandaag zijn we nog maar 9.  Een collega is nog steeds wel een MV i/o maar is in deze maanden al te druk met de eindejaarsactiviteiten. Zelf merk ik dat ook wel aan de verhoging van de proeverijen die ik moet doen. Op zich natuurlijk allemaal heel plezierig in deze barre crisistijden. Als het nu niet komt, komt het nooit!

De casussen zijn ondoenlijk vind ik. Het lijkt me veel leerzamer als we dit open  zouden proeven.

De eerste proefnotities worden er uit gerammeld. Ik vraag me af wat men om mij heen denkt. Volgens Rick is de  eerste wijn een Champagne. Dat denk ik zelf ook. De discussie barst los. Iedereen heeft wel wat te zeggen. Ook de casus wordt ter discussie gesteld.

Hilarische is de blik op de gezichten als uiteindelijk blijkt, Frank is er een meester in om dat moment op te rekken en op te rekken, dat het inderdaad Champagne is en wel Moët Chandon brut ‘Imperial’! ‘t Ja….. de beleving he! Iedereen vond de wijn heel aangenaam! Vervolgens fietsen we door de Sparkling Wine, Nottage Hill ‘Cuvée brut’ – de zoetste van de drie-  en de Prosecco Frizzante uit Treviso heen.

Goddank, we gaan weer verder! Nu krijgen we de zoetheid zelve, met een beetje geluk, blijven de zuren overeind! Ah kijk, iedereen weet het heel goed, ze ruiken allemaal botrytis, maar verder….., ach hoe jammer het is Eiswein, en kunnen de druiven hiervoor gebotryseerd zijn? Nou, ik dacht het niet. Blanc de Noir uit de Pfalz!

Tweede glas is aan de beurt, ik ben aan de beurt! Ik heb het zoals altijd weer totaal anders dan de mannen. Maar toch, mijn theoretische kennis klopt en verder heeft ook niemand anders dit goed!

Ondertussen weet ik het nu zeker, als ik ooit aan mijn scriptie ga beginnen, dan zal die over het verschil in proeven gaan, tussen mannen en vrouwen! Deze wijn komt uit Limari, Chili. Vlakbij de grote oceaan, koude oceaan en Humboldt-stroom, rivier Limari – koele wind door het dal. Fraicheur! Muscatel Late Harvest 2009!

Laatste casus, ik denk dat het ook over Spanje – Jerez de la Frontera gaat. Joepie, het klopt.

Driemaal is scheepsrecht! Sandeman sherry V.O.S.. Zeer Royal! Amontillado, Pedro Ximinez en Oloroso!
“Iedereen had toch op zijn minst wel sherry in zijn hoofd?” zegt Frank op een toon van…. Verbeeld ik het me nu, of kijkt hij  echt met een schuin oog mijn kant op?

 

Lees ook:Als de Madammen wijn gaan proeven
Lees ook:Biondi Santi is een heel aparte wijngaard
Lees ook:19 november Champagne aan Zee in Noordwijk
Lees ook:Pistolet zoent Pinot Noir
Lees ook:Vrouwen proeven beter… of mannen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>