De wijn en zijn glazen

Aan het woord: Vinologe Fleur Deuss! Glasdeskundige!  Zij is een expert op het gebied van wijnglazen en geeft experimentele  “Glaswerk”- proeverijen! Ze is gek op Riedel, op wijn en op het mondgevoel van wijn in de verschillende glazen!
Bijzondere vrouw, met een bijzondere kijk op wijn! Wij hebben elkaar ontmoet en ik was meteen razend-enthousiast over haar proef-aanpak!  Aan de Pakhuisproeftafel moet dit zeker iets heel spannends op gaan leveren! Houd het in de gaten!

‘Dat is vloeken in de kerk!’

Er valt een stilte – de groep kijkt ietwat geschrokken in mijn richting, nieuwsgierig hoe ik zal reageren. Ik trek mijn wenkbrauwen verbaasd op en glimlach: ‘wat precies, meneer?’ ‘Nou ja, zomaar een nieuwe wijn schenken in een niet-gespoeld glas!’
‘Tsja, u heeft eigenlijk gelijk meneer. Vertelt u het aan niemand? Dan zal ik het nooit meer doen’, knipoog ik terug. De groep grinnikt en richt zich op het ruiken en proeven van de volgende wijn.

 

Of beter gezegd, het volgende glas. Ik geef namelijk een glasproeverij in opdracht van een klant die zijn relaties fêteert op een gastronomische avond op het Golf Event Center in Lelystad. Ja u leest het goed: een glasproeverij! Dat lijkt op het eerste oog een droge bedoening. Gelukkig is er wel degelijk wijn bij nodig.

 

Wat doe je tijdens een glasproeverij? Je drinkt één voor één, enkele wijnen uit verschillende wijnglazen. Ik gebruik glazen van het merk Riedel Kristal, waarvoor ik een zwak heb. En het maffe is: het maakt uit! Zelfs als je vindt dat je (te) weinig weet van wijn, merk je het verschil. En dat maakt het nou zo leuk. Want de meesten onder ons hebben inmiddels wel wijnproverijen bezocht. Wellicht ook wijn/spijs combinaties bewust uitgeprobeerd. Maar één wijn uit verschillende glazen geproefd?

 

Probeer het maar eens. Je hebt vast twee verschillende wijnglazen in de kast staan. Check: zijn ze tulpvormig (de kelk loopt naar binnen en houdt zo de aroma’s vast)?

  • Zet ze op tafel en vul ze aan met zo’n populair Picardie glaasje of een ballon wijnglaasje.
  • Trek je favoriete fles wijn open – of de wijn die je vanavond toch gaat drinken – en schenk wat wijn in het eerste glas. Rood of wit, het maakt niet uit.
  • Snuf aan de wijn, wals je wijn in het glas en ruik nog eens. De geur wordt hier duidelijker door.
  • Dan proef je; laat de wijn door je mond rondgaan en zuig er wat lucht bij.

 

Onthoud goed wat je ruikt en proeft (schrijf het op, dat helpt) en schenk de wijn over in het volgende glas. Herhaal het rijtje en kijk of je verschil merkt. Schenk tot slot je wijn in het ballon- of picardieglaasje en herhaal nog eens. Oeps, merk je het verschil?

 

Ik ben benieuwd hoe het glasproeven je vergaat. Laat je commentaar hier op de blog achter, ik kom binnenkort bij je terug en leg dan wat meer uit over wat er gebeurt en dan beantwoord ik ook je vragen.

 

Tot slot: uit welk glas geniet je het meest van je wijn?

 

Veel proefplezier! Fleur Deuss

Lees ook:De vorm van het wijnglas
Lees ook:Proeverijen in Studio Smaak van Wijn Soest
Lees ook:Glazenactie bij Plus
Lees ook:Wijnglazen, hoe houd je ze schoon?
Lees ook:Muzikale glazen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>