Australische wijnproeverij bij Lute in Ouderkerk aan de Amstel

Hardys, Winemakers for Five Generations

 “Back to basic,” zei amazing chef Peter Lute en Bill Hardy, gepassioneerde Aussie  zei: “back  to basic and  to blend!” Geen overdreven varietals meer bomvol fruit, maar de kracht van meerdere druivenrassen die samen gebracht worden om in een toverdrank te versmelten. Twee mannen, twee filosofieën die parallellen hebben met  verschillende aanknopingspunten. 

Samen garant voor een koninklijke lunch waarbij de power van Hardy matchte met de finesse van Lute.
Zo bracht ik mijn middag door! In de warmte van de oude kruitfabriek, waar visionair Lute goddelijk lekker eten maakte en deze vanmiddag  met wijnen in dezelfde lijn aan ons serveerde!

Want daarvoor waren we bijeengekomen, om het samenspel van smaken tussen de Australische wijnen van ‘Fifth Generation Hardys’ met bijpassend authentiek food.

Bill Hardy en zijn vrouw Merilyn zijn beide in Lute aanwezig en heten de gasten welkom. Het gaat zoals het gaat. Na het ‘uitspreken van de zegen’, over en weer, met een sprankelende sparkling, gaat het gezelschap ontspannen aan tafel in de zaal van glas.

Volle tafels,

Zowel Bill als Peter hebben allebei wat te zeggen, of… dat is eigenlijk niet correct, ze hebben allebei veel te zeggen, zodat we uitstekend door de gerechten en bijbehorende wijnen heen geloodst worden.

Wat een aimabele man is Bill, hij is bijna de spreekwoordelijke wijn waarover hij staat te vertellen. Als je bedenkt dat deze roadtour die hij (dit keer samen met zijn vrouw) door Europa maakt, van Denemarken, naar België, Nederland en Engeland en alle andere plaatsen die ik helemaal niet weet, bovendien nog naar Canada, maar ook door Hongkong, in Californië en zo voort gaat, als je je dat indenkt, dan is het des temeer te bewonderen, dat hij nog altijd met een zo groot mogelijk in te denken plezier kan spreken! Hij geniet er oprecht van, net zoals hij echt van de bijpassende gerechten geniet. Net als wij

Grappig is dat ze beide voor het zelfde staan, maar het anders verwoorden. Waar Peter Lute zegt, luister naar de consument, luister naar je gast, lees diens boodschap tussen de regels door, laten de Australische wijnen van Hardy dit juist meer los. En allebei doen deze mannen dit op het juiste moment. Met het juiste doel voor ogen.
Immers, voorheen luisterde Australië, op een enkele uitzondering daar gelaten, alleen maar naar de consument! Hoe meer ‘fruitdriven’ hij de wijnen wilde, des te  zwaarder werden de fruitbommen!  Dat is voorbij, zegt Hardy. Nu is het back to basic! Terug naar het traditionele wijn maken, eigenlijk zoals het vroeger allemaal al werd gedaan! Alle zijpaden zijn betreden, alles is doorworsteld, uitgeprobeerd en uitgekauwd. Nu is het tijd voor ambachtelijk handwerk. En daarom staan de bijzondere blends van Hardys nu bovenaan de prioritylist. Blends waar het niet alleen gaat om fruitgedrevenheid, maar juist om finesses! Om complexiteit.

Een voorbeeld is de William Hardy Chardonnay. Een frisse en levendige wijn met aroma’s van perzik, steenvruchten en citrus. Ja één cepage, dat is waar, maar wel van zowel ‘warm climate zones’ als ‘cool climate zones’! Dus een blend van druiven uit verschillende regio’s zoals: Padthawy, Riverland, McLaren Valley, Wrattonbully, Langhorn Creek en Piccadilly Valley. Een droge wijn met een frisse, soepele structuur.

Vooruit dan, nog een ander voorbeeld: Hardys ‘Stamp of Australia’ de afspiegeling van de Australische stijl! Een blend van chardonnaydruiven en semillon, die samen een frisse, fruitige wijn maken, maar met een vleugje hout. Structuur en  zuren die verrukkelijk combineren met het gerechtje van geroosterde langoustine met Yuzu, groene appel wortel wasabi crème. Een golf van aroma’s als nectarines, meloen, citroen gaan samen met de Yuzu, het groene appelflintertje en de langoustine.

 

Toegankelijkheid en plezier, dat zijn de speerpunten van deze tijd! Dat bedoelt Peter Lute te zeggen, met ‘lees tussen de regels door”. Wat willen je gasten nu eigenlijk echt? Lekker eten toch, in een ontspannen sfeer met vrienden, met je partner,  gewoon relaxed. Lekker eten met lekkere wijn. Blijf jezelf, ga je niet anders, niet beter voordoen dan je bent. Het schaadt alleen jezelf maar uiteindelijk. Aan het einde van de lunch heb ik de kans, samen met Lotte Cortie van de Playboy om nog even wat door te praten met hem. Over zijn ambities, zijn visie op koken en leven. Kortom, een man met een hele wereld in zijn hoofd.

 

Het menu met bijpassende wijnen was als volgt:

 

Geroosterde Langoustine met yuzu, groene appel en wortel wasabi creme \Stamp Chardonnay Semillon   

 

Cpquilles met gepocheerde peer en Aussie abrikoos \ Nottage Hill Sauvignon Blanc

 

Transparante ravioli met tomaat en zwezerik \ William Hardy Chardonnay

 

Truffelrisotto met Lardo di Colonnata \ William Hardy Shiraz 

 

Duif uit de Anjou met knolselderij \Nottage Hill Cabernet Shiraz

 

Bijzonder is de transparante ravioli met tomaat en zwezerik. Het ziet er uit als een doorzichtig spiegelei. Het is bijna niet echt!  De William Hardy Chardonnay past hier heel goed bij. Bill zelf wordt er bijna verlegen van, als hij uitlegt dat deze wijn inderdaad zijn naam draagt!

 

Op een bijbehorend leaflet is te lezen: “Bill Hardy, de vijfde generatie van de familie Hardy, heeft dezelfde passie voor het wijnvak als zijn overgrootvader.  zoveel generaties gingen hem voor en hij is dan ook zeer trots om zijn familienaam en stijl van wijn maken te kunnen delen. Zijn stijl weerspiegelt de kennis die hij in het traditionele wijnland Frankrijk opdeed aan de Universiteit van Bordeaux. Daarnaast heeft hij  ervaring opgedaan in het gebied van de Tintara Cellars in Zuid-Australië, waar Oude en Nieuw Wereld invloeden succesvol worden gecombineerd.”

 

Bij de koffie praat ik een poosje met Merilyn Hardy, over hoe het nu allemaal gegaan is en hoe snel het allemaal gegaan is. Als 19jarige trouwde ze met Bill en kort daarna kwamen ze naar Frankrijk, waar Bill aan de universiteit van Bordeaux Oenology studeerde. Hij studeerde keihard, ze waren die Aussies in Bordeaux en vielen in die zestiger jaren daardoor best wel op. Hun jongste dochter woonde een aantal jaren in Nederland, in het Haagse en in die tijd kwam ze vaak in Nederland. Nu is zij (Merilyn) ‘retired’ en heeft ze de mogelijkheid om met Bill mee te reizen in zijn reis als ambassadeur voor Hardys all over the world. Waar ze ook zeer van geniet.

 

Tot slot nog een mooi eerbetoon aan Thomas Hardy Nottage, de neef van oprichter Thomas Hardy. Hij kwam in 1884 bij het familiebedrijf. Zijn enorme passie en creativiteit hebben gezorgd voor wijnen van wereldklasse.
Nottage Hill, vernoemd naar Thomas Nottage, is een betrouwbare tweede wijn van de familie Harys en heeft  meer dan 200 prijzen gewonnen sinds 2000.  Onder het merk vallen verschillende  klassiek wijnen met allemaal hun eigen traditionele kenmerken.
Om de wijnen fris en fruitig te houden, werkt Hardys met een aantal speciale  technieken zoals ‘wilde gisting’ en maken ze gebruik van ‘cool climate fruit’!

 

 

Lees ook:De vijf wijntrends van Hardys
Lees ook:Hardys Heritage
Lees ook:Campagne van 17 miljoen euro van wijnmerk Hardys op de engelse TV
Lees ook:Vacature: CEO Hardy’s M/V
Lees ook:Hardy’s stuurt 20 man weg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>