Wat er te lezen valt in de wijnmagazines rond de herfst!

Wat is er de afgelopen week allemaal op de deurmat gestuiterd? In ieder geval naast de dagelijkse post, de reclamefolders een enorme hoeveelheid wijn-leesvoer voor de oktobermaand. Hoe lezenswaardig zijn de bladen dit keer? Met plezier heb ik me op de bank gestort, heb er mee geworsteld en ben boven gekomen!

Dit staat er deze maand in de WineLife, de Vinum, ElleEten en de Perswijn. Natuurlijk is ook de Bouillon binnen, een blad waar je geportioneerd van moet genieten! Daar hebben we het vorige week al over gehad.

ElleEten, dit keer gevuld met mannen die allemaal wel wat in de melk te brokkelen hebben. Daarnaast staat het zoals we gewend zijn vol met lekkere recepten, verrukkelijke stoofpotten en goed gebak. Kortom, de herfstmaand:  in het teken van rommelen in  de keuken! “Oven aan en creëer die herfstige sfeer met dat zachte zonlicht in de verstilde tuin, de deur half open en de uitnodigende geuren van gezelligheid zweven naar buiten! In het vroege schemer de kaarsen aan in de buitenlantaars.”

Oh wat is het leven goed.

 

Als ik het nieuwe nummer van het Duitse wijnblad Vinum, een blad met hart voor de wijn, open sla, valt het me opeens op! Is bladen maken een vrouwenwereld? Hoe vaak is de hoofdredacteur, eindredacteur, de schrijver van het editorial niet een vrouw in de wijn-en-eet-business-bladen? Sharon van Minden, Britta Wiegelmann, Edine Russe, Anda Schippers, Makkie Mulder…

De mannenwereld (wel met een vrouwelijke eindredacteur) van Perswijn, lijkt daar toch wel een zware uitzondering op te zijn.

Vinum is een fantastisch wijnblad. Goed te lezen, soms moet ik voor het begrip van de juiste context even een woordje opzoeken, zoals in de EU-uitspraak: “Bio aut Etiketten erlaubt – bekömmlich verboten”. Dit komt voort uit de Pfalzerwijnzaak, waar het Genossenschaft graag hun wijnen als ‘licht verteerbaar’  aanduidt, waarbij de wijnmakers eigenlijk willen aangeven dat de zuren in de wijn zacht zijn, aangenaam, mild.

Veel kleine wetenswaardigheden altijd in de Vinum, wie is overleden, welk nieuw Verband opgericht is, hoe het komende jaar zich zal verhouden en ga zo maar door.
Een uitgebreid artikel over het raspaardje Riesling en de daarbij behorende Riesling Champion 2012, gekozen uit meer dan 1300 wijnen!

Weingut von Winning /Pfalz /Stephan Attman!

Altijd komt een standpunt ‘op tafel’ met voor en tegens! DIt keer over de wijnflessen. Moeten ze liggend bewaard worden of gewoon rechtop?

-Een uitgebreid artikel over de hof van Eden: zuid-west Frankrijk. -Wat drinken we bij Curry. -Hoe oud of jong zijn de wijnmeesters die het ‘Winzermetier’ uitoefenen? (het zal je verbazen!). -Hoe haal je de hagel uit de lucht?

Zomaar een greep uit de overvolle druivenkorf genaamd Vinum!

 

Ook het lekkere, wegleesblad WineLife lag gisteren op de deurmat. Het blijft me opvallen dat ze hier toch altijd weer nieuwtjes hebben die ik verdorie niet weet, ondanks het feit dat ik zoveel lees, zo vaak op allerlei wijnpodia aanwezig ben!

Als eerste spreekt het beeld van Arjen Westra boekdelen! Twee Keniaanse vrouwen bezig met de oogst van de sauvignon blanc! Prachtig. Echt gaaf. Wat zou ik trouwens die wijn graag, heel graag willen proeven!

Altijd leuke tipjes en weetjes voor wijnliefhebbend Nederland. Niet te ingewikkeld. Gewoon in ‘Jip&Janneke’ taal. (of mogen we die term niet meer gebruiken?)  De Gallofamily heeft  het ook in de gaten en adverteert groots  over een hele pagina. ‘t Ja, de juiste doelgroep denk ik. Nicolaas Klei gaat op zoek naar ‘bijna vergeten druiven’ en komt dan lichtvoetig met de chasselas, fer servadou, de mencia… Ja, ook dit zegt wel weer wat. (Overigens kende ik zelf ook de druiven uit de wijn van Vinoblesse ook niet!)

Nog meer over de druiven in ‘druiven met toekomst’ van Frank van der Auwera.

Ook  aandacht voor de carmenere en de sauvignon blanc van Casa Silva, het polospelende landgoed waar mooie wijnen gemaakt worden. Jancis Robinson roemde zelfs de Casa Silva Cool Coast Sauvignon blanc 2010.  Wat nu precies bedoeld wordt met “Casa silva wordt alleen verkocht via ambassadeurs” begrijp ik niet helemaal. Immers veel webwinkels verkopen deze wijnen. Allemaal ambassadeurs?

Voor Nienke Bekking is het te hopen dat ze de hotels uit haar reportage echt zelf heeft mogen bezoeken, want ze zijn wel  heel indrukwekkend! Ik wist niet  dat we in Nederland ook zo’n mooi wijnhotel hebben: “Abdij Rolduc”!

Leuk om wat over de achtergrond van Julius Jaspers te lezen. Inmiddels toch een van de bekendste koks van Nederland geworden.

Tot slot blik ik nog even verlekkerd in de rubriek “Chateau te koop”, waar een Zuid-Afrikaanse wijnboerderij te koop wordt aangeboden!  Het kriebelt in mijn buik!

 

Perswijn, met zijn leuke Spaanse bijlage…ik bewaar hem voor later.

 

 

 

Lees ook:Oogstbericht uit Chili
Lees ook:Winnaars wijnproeverij Ontdek de Nieuwe Wereld
Lees ook:Wat is eigenlijk Cabernet Franc?
Lees ook:Foutloos bloggen is niet makkelijk, maar moet!
Lees ook:Perswijn Zomerproeverij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>