Wijn en mijn mening…

Omdat ik nu éénmaal een man heb, die vaak vroeg weg is, daarentegen ook nog eens vaak laat thuiskomt, ben ik ‘s morgens regelmatig aanhanger van ‘de ochtendstond heeft goud in de mond’! Terwijl ik nb een avondmens ben. Vanochtend in alle vroegte de krant gelezen en een andere doorgebladerd, om zoals iedere dag veel ellende voorbij te zien komen. Jaarlijks wordt dat erger naar mijn idee.

Ik lees de verschillende commentaren op het nieuwste boek van JK Rawling: “First look at J.K. Rowling’s new book ‘The Casual Vacancy’: No magic, but full of unforgettable profanity”  en ik zie verderop een notitie over ‘L’Amour de Moules’, een documentaire van cineaste Willemiek Kluijfhout. “Een breed scala aan mosselcultuur: de vangst, het kweken, de verkoop, de bereiding en geschiedenis”,  aldus het AD van deze morgen. Smaakvol. Alleen ik lees niets over een wijnvriendje voor dit schelpdiertje. Wat drinkt nu lekker weg bij een pan ouderwetse mosselen? En wat bij gebakken mosselen, bij gegrilde, gegratineerde…

Afgelopen maandag was ik aanwezig op de grote overzichtsproeverij ‘500%wijn’ – New World Wineries, Vier Heemskinderen, Partners in wijn, Anfors en Imperial WIjnkoperij – en daar was  sommelier Nick Beute aan het werk, Nick Beute van restaurant Vermeer. Hij had weliswaar geen mosselen, maar bekeek wel vanuit de context van één gerecht de mogelijkheden met vijf verschillende wijnen!

Gebakken langoustine met een crème van  kippenlever, meiknol/Campari en peterseliesschuim”  nogal een mond vol…

Van elk van de vijf ‘op het Olofspodium aanwezige’ wijnimporteurs besteedde hij aandacht aan een wijn. Hij koos daarvoor als volgt:

New World Wineries Wild Sauvignon blanc 2010  Greywacke Marlbourough Nieuw Zeeland

Vier Heemskinderen Montlouis Clos Habert 2010  Domaine Francois Chidaine Loire Frankrijke

André Kerstens Trės Bagos Sauvignon Blanc 2010 Lavradores de Feitoria Douro Portugal

Imperial Wijnkoperij Šipon Furmint 2011 Conrad Fürst Prodravje Slovenië

Anfors Kerner Praepositus 2010 Novacella Alto Adige Italië

Verrassend dat zulke verschillende wijnen, verschillende druivenrassen, met accenten van houtgelagerd tot aan fris, bloemig en krachtig uitgekozen worden om het spel der smaken te spelen. Leuke vent die Beute trouwens.

Zou hij ook zo’n mosselenproeverij met zoveel verschillen kunnen uitzetten! Vast wel.

Naast de wijnspecialiteiten kon je op de eerste verdieping terecht bij de foodspecialisten! Maar ook het water (Bru) en de koffie (Buscaglione)  waren geenszins vergeten, maar pronkten in volle glorie.

Ik moet zeggen dat ik ook daarboven erg genoot van de gastvrijheid en hartelijkheid van kraambewoners. Mama’s brood van beeldhouwer Karel Goudsblom, charcuterie van de eigenzinnige Diny Schouten, (voorheen journaliste, maar nu met beide benen in de Pasteibakkerij)en deugdelijk in het midden de voortreffelijke kaaspresentatie van Fromagerie Kef waar ik uitvoerig te woord werd gestaan door Karlien van Leeuwen die werkelijk overal een antwoord op had. Bovendien smaakten de kazen goddeloos lekker. Resultante: binnenkort een uitgebreid bezoek brengen in de Marnixstraat bij Kef.

Mama’s brood,  een verhaal met een gouden randje. Je bent beeldhouwer, maar ooit -in haast een ander leven- was je kok. Gewoon professioneel kok! Wat doet dat klaarblijkelijk met je als je wat verder in het leven komt, dan bundel je die krachten samen, het koken en het beeldhouwen en dan word je een ‘kunstbakker’!

En passant maak je je eigen oven compleet van klei! “A clay kitchen unit” wel te verstaan. Waaruit broden komen,  werkelijk gebeeldhouwd, maar bovenal vol smaak! Mama bakt ambachtelijk brood: lekker en voedzaam. Er wordt gewerkt met ecologische meelsoorten, vrij van chemische toevoegingen. Het allerliefste afkomstig van eigen bodem zoals het meel van de korenmolen de Zandhaas in Santpoort. Mama neemt de tijd voor het bakken van brood en dat proef je!

Een uitstekend totaalbeeld, de wijnen en het food! Tot slot kwam ik Carl Ehrhard tegen, die bij Regina Meij voor Imperial Wijnen de wijnen van zijn buurman Künstler met mij doornam. Riesling en Rheingau! Een wereld apart. Hoe fantastisch vind ik de wijnen van de rieslingdruif toch! En in ieder anbaugebiet in Duitsland zo anders. De Mittelrhein, de Pfalz, de Moezel, allemaal top en echt onderling allemaal anders! Het Weingut Franz Künstler  ligt dus in de Rheingau. In Hochheim am Main.

Herr Ehrhard liet mij achtereenvolgens drie Rieslings proeven. De Hochheim Herrnberg, wijn van een Weinberg met bijna alleen maar kalkstenen, ingebed in löss. Een bodem die een wijn voorbrengt met uiterst aangename zuren, met fruit, kruidigheid en veel mineraliteit.
Daarna proefde ik de Hochheim Hölle. Een wijn van een Weinberg die voor 85,7% gekwalificeerd is als ‘Erstes Gewächs’! En van de 48,7 ha die deze berg aan wijngaard kent, bezit Künstler er 8,9. Hölle is hier niet gebruikt als in de zin van ‘vagevuur’ maar komt van het woord Halde(a)  dat stijle berg betekent! Een wijn die ook in ouderdom nog heel erg jeugdig en krachtig overkomt! Kruidig, fruit en fijne zuren! Daar draait het om bij al deze Rieslings. Wat zijn ze onwijs lekker!
Bij de laatste Riesling adviseert Carl Ehrhard mij, mijn ogen te sluiten als ik de wijn ‘verkost’. Me in te beelden dat ik aan een dinertafel zit met een gerechtje van Sint Jakobsschelpen. Welopgevoed als ik ben, luister ik en doe wat hij zegt. Ik  proef en proef, lach in mezelf, spuug de wijn niet uit, maar slik hem door en vraag hem: “heeft u al een date voor aan tafel vanavond?”  Mijn man komt toch pas laat thuis

 

 

 

Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Mosselen met Orvieto
Lees ook:Voorlopig nog geen mosselen
Lees ook:Brood, wijn en …
Lees ook:Druivenras: Elbling
Lees ook:Bij koninklijk besluit

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wijn en mijn mening…

  1. Bus

    Prachtig geschreven.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>