Bubble Basics

Mousserende wijnen en Nederlanders zijn geen goede combinatie. Wij zien ze immers als luxe en duur. En dus voor feestdagen, maar eigenlijk alleen voor Oudjaarsavond. Na een avond zalmsalade, appelflappen sigaren trekken we onze eerste en vaak enige fles Champagne open van het jaar.

En dat is zonde, want een goede Champagne mag geproefd worden. Als stijlvol aperitief of als maaltijdbegeleider. Voor Oudjaarsavond hebben we een groot aantal betaalbare en smakelijke alternatieven. Die het ook heel goed doen op vrijwel iedere warme dag, voor elk diner en met al uw goede vrienden.

Druiven bevatten suiker. Deze suiker wordt door gistcellen omgezet in alcohol en koolzuurgas. Bij stille wijnen ontsnapt dit gas. Bij de meeste mousserende wijnen wordt het vastgehouden. Er zijn diverse methoden om deze bubbels, oftewel koolzuurgas, in de wijn te houden. Deze variëren van efficiënt en prijsbewust tot tijdrovend en klassiek. Hieronder staan ze genoemd.

Méthode Gazefié Het koolzuurgas wordt onder druk toegevoegd. Dit is voorbehouden  aan de eenvoudigste mousserende wijnen.

Méthode Ancestrale  Waarschijnlijk de oudste techniek voor het maken van mousserende wijnen, afkomstig uit Zuid-Frankrijk. Laat ze het in de Champagne  niet horen. De (eerste) gisting wordt onderbroken, daarna wordt de wijn gebotteld. Bij de voortzetting blijft het koolzuur gevangen in de fles.

Cuve Close  De uitgegiste basiswijn gaat in grote RVS tanks. Hier vindt de tweede gisting plaats door het toevoegen van suiker en gist. Daarna wordt de   wijn gebotteld.

Méthode Traditionelle  De traditionele methode, in vrijwel ieder wijnmakend land wordt deze toegepast. Ook wel Metodo Classico (Italië) of Cap Classique  (Zuid-Afrika) genoemd. De tweede gisting vind plaats in de fles. Het bezinksel wordt verwijderd door de hals door een vriesbad te halen, waarna deze eruit schiet. De fles wordt opgevuld met basiswijn en suiker.

Méthode Champenoise  Dezelfde methode als bovenstaand, al mag deze naam niet overal gebruikt worden. In Champagne zijn er ook extra regels ivm hoeveelheden en rijpingstijden.

De naam Champagne is één van de best beschermde merknamen ter wereld. Er is dan ook maar 1 Champagne, en dat is de Champagne uit Noord Frankrijk. De rest moet het doen met de titel “Mousserende Wijn”. Maar is Champagne altijd beter? Zeker niet: de onderkant van de Champagne-markt bestaat uit zure bubbels die de naam niet waard zijn. Daarentegen worden er in andere delen van de wereld (vooral Europa) bubbels gemaakt die de vergelijking met middenklasse Champagne zeker doorstaan. De echte wereldtop komt toch wel weer uit de Champagne. Want hoe vaak we de Fransen ook verguisen, de klassiekers verslaat niemand.

Hoe worden sommige mousserende wijnen zoet? Zoals bij veel zoete wijnen wordt de suiker uit de druiven behouden door het doden/verwijderen van de gistcellen. Er is echter maar 1 soort wijn waaraan proefbare suiker mag worden toegevoegd, en dat is mousserende wijn! De suiker die aan stille wijnen mag worden toegevoegd (chaptalisatie) moet compleet vergisten tot alcohol.

De “dosages” verschillen van suikergehalte: aan “extra brut” wordt geen suiker toegevoegd, aan “brut” 6 tot 15 gram p/l. Door de stevige zuren smaakt dit droog. Als er “sec” wordt vermeldt is het Amerikaans droog: met een stiekem klein zoetje. “Demi-sec” is letterlijk halfdroog, maar in de praktijk gewoon zoet. “Doux” komt daarna, en is gewoon heel erg zoet.

Bewaar mousserende wijnen nooit te lang. Vooral fruitige wijnen moeten het hebben van hun jeugdigheid, en verliezen hun charme met de jaren. De enige uitzondering zijn Vintage ofwel Millésime Champagnes. Deze uitzonderlijk goede bubbels kunnen wel rijpen. Voor niet-Franse wijnen met wèl een jaartal geldt ook: zo snel mogelijk drinken. Omdat de meeste flessen geen jaartal hebben, is het vaak lastig te controleren of u met een verse fles te maken heeft. Een kadootje dat al een paar jaar op kamertemperatuur, in het TL-licht, in de supermarkt heeft gestaan zal zijn meeste fruit vaak verloren zijn…

Net als zoals veel witte wijnen en rosé’s, is het zonde om mousserende wijnen te drinken als ze net uit de koelkast komen. Op 3 à 4 ºC proef je immers weinig. Laat ze heel even op temperatuur komen, bijvoorbeeld een half uurtje. Op 7 à 8 ºC heb je het meest plezier van je bubbels!

Lees ook:Geproefd: Granaatappelwijn
Lees ook:Geproefd: Joobles
Lees ook:Bubbelland numero uno: Italië
Lees ook:Moët gaat bubbels in China produceren
Lees ook:BETHANY’S BUBBELS & JAZZ CLUB MET RITA REIJS

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Bubble Basics

 1. Champagne Service

  De uitslag van de enquete geeft tot dusver aan dat men de Moet & Chandon als favoriet heeft. Toevallig is dit ook de meest bekende champagne die er bestaat.
  Drink je het merk of de champagne?
  Wij merken ook vaak, dat als er kado’s gegeven worden men een merk champagne uitkiezen. De ontvanger weet immers wat het is en wat de “Hollander” er ongeveer voor betaald heeft. Graag willen wij een ieder de Ruinart champagne aanbevelen en een goedkoper broertje Moutard Champagne. Doet absoluut niets onder aan de Moet & Chandon alleen is het wat minder bekend.
  Proost! http://www.champagneservice.nl

    /   Reply  / 
 2. www.champagne-bestellen.nl

  Natuurlijk zijn er veel lekkere champagnes, maar meestal geeft de prijs toch de kwaliteit aan, dit komt door de kwaliteit van de gebruikte druiven en het productieproces.
  Een gedeelte van de prijs is natuurlijk marketing, maar behalve de smaak is de presentatie van het produkt ook belangrijk, bijvoorbeeld de champagnes van Veuve Clicquot en Piper Heidsieck, beide zeer trendy op dit moment, zeker door de verrassende verpakkingen.
  Geniet van een feestelijk glas champagne
  http://www.champagne-bestellen.nl

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>