Het einde van de Beaujolais Primeur ?

Tien jaar geleden was het nog een hele happening; de introductie van de Beaujolais primeur. Tegenwoordig is de introductie van de eerste wijn die enkele weken na de oogst al te koop is vanaf de derde donderdag in november slechts nog feit.
De Beaujolais primeur, die in de meeste landen overigens beaujolais nouveau heet, wordt gemaakt van de gamay-druif via koolzuurgisting (macération carbonique) Bij deze methode worden de druiven direct na de oogst met tros en al in grote roestvrij stalen tanks gedaan.

Door het gewicht van de trossen worden de onderste druiven langzaam maar zeker geplet. Via het sap en de op de schil aanwezige gisten, begint de gisting van de druiventrossen. De koolzuur die hierbij ontstaat stijgt langzaam op en weekt in op alle trossen en zorgt ervoor dat er geen zuurstof bij kan komen.
Na deze koolzuurgasinwerking wordt de zogenaamde lekwijn samengevoegd met de wijn die men verkregen heeft door de kapotte druiventrossen te persen. Na de malolactische gisting, waarbij druiven de agressieve appelzuren omzetten in de zachtere melkzuren is de fruitige wijn klaar om gestabiliseerd, gebotteld en verkocht te worden.
Alleen het verkopen wordt steeds moeilijker. Er zijn meer en meer landen bijgekomen met primeurwijnen, en daardoor werd het moeilijker om nog langer als enige de onderscheidende primeurstatus te kunnen claimen. Daardoor liep de vraag naar de beaujolais primeurwijn langzaam maar zeker terug, waardoor het voor veel verkooppunten minder interessant werd om mee te doen aan de introductie van de wijn, waardoor de situatie verder verslechterde.
Toch loont het de moeite om de komende weken op zoek te gaan naar deze wijn; een goede beaujolais primeur barst van het fruit. Drink de wijn licht gekoeld tussen de 12 en 14 graden Celsius. Dit jaar moet u wel iets beter zoeken naar een lekkere wijn, want door een natte augustus en een wisselvallige septembermaand is de kwaliteit minder dan die van vorige jaren.

Lees ook:Beaujolais Primeur baas veroordeeld
Lees ook:Beaujolais Party nieuwe stijl rukt op
Lees ook:Morgen komt de Beaujolair Primeur
Lees ook:Hoe Japan de Beaujolais ontdekte
Lees ook:Het Beaujolais van de Crus & Climats: retour van het terroir

1 Reacties // Reageer

One thought on “Het einde van de Beaujolais Primeur ?

  1. van der wal

    IK doe iedere derde donderdag van november als de Beaujolais primeur uit komt een paar vrienden uitnodigen en dan heb ik lekkere franse kaasjes en stokbrood en dan genieten wij gezellig van de heerlijke wijn.
    Dit doe ik al jaren en zal het blijven doen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>