Goede jaren, slechte jaren

Het vinden van goed advies bij het kopen van onbekende wijnen blijft moeilijk. In het verleden boden jaargangtabellen vaak uitkomst. Hierin kun je terugvinden hoe de oogst binnen een bepaald gebied in het desbetreffende jaar wordt beoordeeld.

Zelf ben ik opgegroeid met de uitdrukking “beter een mindere wijn uit een goede jaargang”, dan een betere wijn uit een slechte jaargang”.
Toch moet ik bij deze opmerking ondertussen kanttekeningen plaatsen. Ook in goede jaargangen zijn er onder de gerenommeerde wijnen soms een aantal te vinden die beduidend slechter zijn dan de minder bekende. In slechte jaargangen kunnen daarentegen wel eens zeer goede wijnen worden gemaakt door enkele wijnboeren. Neem nu bijvoorbeeld het jaar 2002 in de Chianti; door veel regen voor en tijdens de oogst was de kwaliteit en concentratie van de druiven slecht. Veel producenten verkochten hun druiven, of de wijn, aan coöperaties en grote merken, en brachten geen wijn onder hun eigen naam op de markt. Toch ken ik twee producenten die hun druiven, met alle risico op schimmel van dien, nog drie weken langer hebben laten hangen dan de andere producenten. Doordat het weer tijdens deze drie weken zeer goed was, slaagden zij erin om toch nog een goede wijn te maken, terwijl iedere tabel voor de Chianti in 2002 aangeeft dat je deze wijnen beter kunt mijden.
Meer houvast bieden tegenwoordig de boeken van bekende en onafhankelijke wijnschrijvers als Hubrecht Duijker, of magazines als Wine Spectator of Perswijn. Toch kunnen ook zij de miljoenen wijnen uit de hele wereld niet ieder jaar beschrijven. Voor Europa lijkt de wijnjarenproblematiek zich door de klimaatverandering vanzelf op te lossen; vanaf 2003 tot heden zijn de oogsten in bijna alle wijngebieden zeer goed tot voortreffelijk.

Lees ook:Goede oogst 2007 in Pay ‘dOc
Lees ook:Oogst 2005 aan Moezel van uitzonderlijke kwaliteit
Lees ook:US wijnwet gewijzigd: er mag nu voor 15% gecheet worden
Lees ook:De Pulltaps kurkentrekker
Lees ook:Laatste oogst sinds jaren in Sauternes

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Goede jaren, slechte jaren

  1. Lewakabessy

    Kunt U mij vertellen waar ik informatie kan vinden over het maken van ijs wijn ?

      /   Reply  / 
  2. Lewakabessy

    Graag wil ik info over het maken van ijswijn, kunt u mij enige leesboeken aanbevelen of artikelen,bijvoorbaat dank

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>