Klimaat zorgt voor wijntekort

Er is een nieuwe speler bijgekomen, die wellicht een oplossing biedt voor de mondiale wijnplas waarmee we de laatste jaren te kampen hebben. Het klimaat. In een eerder artikel beschreef ik reeds dat de opwarming in Nederland kans biedt op heuse grand cru’s, maar ondertussen zijn er toch een aantal onderzoeken met zorgwekkende conclusies gepubliceerd.

Door de opwarming van de aarde zou aan het eind van deze eeuw meer dan 80 % van de huidige wijnareaal in de Verenigde Staten, Europa en Australië verdwenen kunnen zijn.
Natuurlijk is het eind van de 21e eeuw nog een flink aantal jaren weg, maar er zijn ook serieuze gevolgen op korte termijn. Er komen namelijk overal ter wereld steeds meer hittegolven voor, die gedurende langere tijd de wijngaarden teisteren. Vooral in Australië zijn er gebieden die tijdens de oogst hittegolven te verduren krijgen, met het grote gevaar op een te hoog suikergehalte, en te weinig zuren. Nu is er in Europa minder kans op extreem weer tijdens de oogst, maar ook daarvoor kan enorme schade ontstaan. In een aantal Spaanse, Italiaanse en Franse wijngebieden zijn de zomers sinds het inluiden van het nieuwe millennium zo heet en droog, dat de opbrengsten per hectare serieus in het geding zijn. Ook ontstaat er steeds vaker schade aan de druiven, die verschrompelen onder de verzengende weercondities.
Er zijn een aantal theoretische mogelijkheden voor de wijnindustrie: de productie noordwaarts verplaatsen, andere druivenklonen ontwikkelen en een andere manier van het leiden van de ranken, al dan niet in combinatie met irrigatie.
Ongelimiteerd de productie van wijn naar het noorden verplaatsen is niet altijd mogelijk. Koelere gebieden hebben vaak ook meer neerslag, waardoor de kans op ziekten als schimmels toeneemt. Nieuwe klonen maken die beter tegen de hitte en de zon kunnen is wellicht een betere mogelijkheid, en zeker in combinatie met een andere methode van verbouwen. In de Valpolicella in Italië zie je een goed voorbeeld van een zo’n verbouwingsmethode; de druivenranken worden zo geleid dat de druiven onder een paraplu van bladeren hangen, waarbij ze tijdens de warmste uren buiten het bereik van de zon hangen. Als het niet waait is het ook nog eens aanmerkelijk koeler onder dit bladerdak dan daarbuiten.
Mogelijkheden genoeg dus om ook het veranderende klimaat en dreigende wijntekorten het hoofd te bieden. Laat het mooie weer maar komen….

Lees ook:Droogte in Australie
Lees ook:Hagelschade in de Côte Chalonnaise
Lees ook:Oogstbericht Australie
Lees ook:Duitsland had lastige oogst
Lees ook:Goede jaren, slechte jaren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>