De Michelin, samengevat!

MICHELIN gids Nederland 2013

Drie nieuwe tweesterrenrestaurants in de MICHELIN gids Nederland 2013!

De Nederlandse gastronomie: constant in kwaliteit en toprestaurants

Met de De Librije van Jonnie Boer en Oud Sluis van Sergio Herman behoort Nederland ook in 2013 tot de gastronomische wereldtop van driesterrenrestaurants. Voorzien van een nieuwe look & feel presenteert de nieuwe MICHELIN gids Nederland 2013 een recordaantal tweesterrenrestaurants, namelijk 18! Hieronder bevinden zich drie nieuwe die dankzij hun goede, veelal jonge, chef-koks bijdragen aan de kwaliteit van de Nederlandse gastronomie. Kenmerkend voor de selectie van de MICHELIN gids Nederland 2013 is de constantheid in kwaliteit waarbij enkele restaurants een bijzondere evolutie laten zien.

Drie nieuwe tweesterrenrestaurants

In de selectie van 2013 krijgt restaurant Aan de Poel in Amstelveen er een tweede ster bij. Dit zeer aantrekkelijke restaurant aan een meer is met zijn eigentijdse interieur een succes voor zowel de lunch als het diner. Chef-kok Stefan van Sprang presenteert een intelligente en creatieve keuken met zeer subtiele smaken.

Ook De Treeswijkhoeve in Waalre krijgt er dit jaar een tweede ster bij. Chef-patron Dick Middelweerd heeft de keuken van zijn ouders laten evolueren van traditionele kwaliteit naar een duidelijke en persoonlijke eigentijdse stijl.
Ten slotte is Moshik Roth erin geslaagd om het tweesterrenniveau van zijn restaurant ’t Brouwerskolkje in Overveen te evenaren in zijn nieuwe hippe etablissement &samhoud places in Amsterdam.

Vier nieuwe éénsterrenrestaurants

Ook de vier nieuwe éénsterrenrestaurants laten een spannende evolutie zien.
Bloks in Amersfoort is op een zeer natuurlijke wijze van een Bib Gourmand uitgegroeid tot een verfijnde en sierlijke keuken. Chef-kok Marco Blok houdt daarbij zijn bijzonder scherpe prijs-kwaliteitsverhouding in het oog.
Bord’eau is het nieuwe restaurant van hotel de l’Europe in hartje Amsterdam. Dit nieuwe restaurant onderscheidt zich door een sobere, elegante en geraffineerde keuken volledig in lijn met het interieur.
Kaagjesland in Reeuwijk biedt een verleidelijke en actuele keuken waar in de loop der jaren altijd goede chef-koks hebben gewerkt en dit uit zich in een constante groei in kwaliteit.
Tot slot krijgt ook HanTing Cuisine in Den Haag een ster. Chef-kok Han brengt Aziatisch geïnspireerde gerechten waarbij hij producten, smaken en technieken uit Oost en West fusioneert. Kenmerkend is de trendy atmosfeer met een gevarieerd, veelal jong en terugkerend publiek.

De MICHELIN gids Nederland 2013 beperkt zich zeker niet tot sterrenkeukens. Zonder aarzelen kan men ook kiezen voor één van de 105 adressen die onderscheiden worden met een Bib Gourmand. Deze restaurants serveren een lekkere maaltijd tegen een betaalbare prijs.

Met een selectie van bijna 600 hotels en meer dan 700 restaurants is de MICHELIN gids Nederland 2013 van alle markten thuis en adviseert hij adressen in elke prijs- en comfortklasse.

Een restaurant of hotel wordt pas in de selectie van de MICHELIN gids opgenomen na een bezoek van een professionele MICHELIN-inspecteur die steeds anoniem en onpartijdig uit eten gaat en consequent zijn rekening betaalt zoals elke andere klant.

De sterren worden in onderling overleg toegekend volgens 5 criteria die overal ter wereld identiek zijn: de kwaliteit van de producten, de beheersing van de kooktechnieken en van smaken, de persoonlijkheid van de chef in zijn gerechten, de prijs-kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart. Deze criteria worden afgestemd op elk type keuken.

Ongeacht in welk land ter wereld gelden dezelfde basiswaarden: anonimiteit, onafhankelijkheid, homogeniteit en identieke beoordelingscriteria. Deze waarden verzekeren de lezer van de MICHELIN gids elk jaar opnieuw een brede en betrouwbare selectie. Ze verklaren ook de langdurige bekendheid van de MICHELIN gids, die sinds 1900 dé referentie is voor wie op zoek is naar een goed hotel of restaurant.

In 2013 bestaat de collectie uit 27 gidsen die 23 landen omvatten. Overal zijn ze onbetwist de standaard voor het vinden van de beste hotels en restaurants in een land of stad. Van gezellige eettentjes tot driesterrenrestaurants. Van een klein familiehotel tot een groot luxehotel.

De MICHELIN gids is dus echt de gids voor iedereen. Hij sluit perfect aan bij de wensen en behoeften van de lezers. Of die nu op zoek zijn naar een restaurant voor een romantisch diner, naar een adres om gezellig met vrienden uit eten te gaan of naar een klein restaurantje vlakbij het werk om daar tussen twee vergaderingen door met een collega wat te eten; in de MICHELIN gids vinden ze altijd een goed adres. Meer dan een adressenlijst is de MICHELIN gids dus een erkenning voor het werk van de restaurateurs en hoteliers die dagelijks in de weer zijn om hun gasten een aangename ervaring te bezorgen.

De MICHELIN gids Nederland 2013 in enkele cijfers:

In totaal 1.285 adressen: 579 hotels (waaronder 42 Bib Hotels en 33 gastenkamers) en 706 restaurants waaronder:

● 101 sterrenrestaurants:
- 2 o restaurants
- 18 n restaurants, waaronder 3 nieuwe – 81 m restaurants, waaronder 4 nieuwe

● 105 Bib Gourmand restaurants, waaronder 20 nieuwe

De gids is vanaf 29 november 2012 te koop voor 19,95 euro.

Bron: Michelin

 

Lees ook:Bonnes petites tables 2013 / Michelin
Lees ook:Michelin: Tweede ster voor La Durée
Lees ook:Michelinsterren Hongkong Macau 2013
Lees ook:Michelin gids Nederland
Lees ook:FG Restaurant krijgt 2e Michelinster

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>