Er was eens, in de Bordeaux…

Ik las het in het AD vorige week: “Foutje: kasteel gesloopt!” Het begon als een sprookje: “Ooit stond er in de Bordeaux een prachtige kasteel. De kasteelheer, van Russische afkomst, hield erg van zijn pittoreske paleisje en wilde het omtoveren tot een prachtige pleisterplaats waar hij na noeste arbeid zou kunnen vertoeven! Maar een boze heks, in Poolse gedaante, veranderde de sfeervolle ruïne (want dat was het op dat moment nog) in een grijnzende grijze vlakte.“
Of anders gezegd, een Poolse aannemer, ingehuurd door de Russische eigenaar had de boodschap niet goed begrepen. Hij sloopte het kasteel dat dateerde uit de 12de eeuw  en maakte het met de grond gelijk. De Russische eigenaar ‘in shock’ achterlatend! Ai, hoe pijnlijk!

In ‘ElleEten’ las ik ook een reportage over Bordelaise Kastelen: “Je eigen chateau in de Bordeaux”!

In zes eenvoudige tips wordt  hier uit de doeken gedaan hoe je het allerbeste zo’n stap kunt zetten. Mind you, we praten wel over een wijnkasteel hé. Niet zomaar een ‘tweede’ huisje! Stap 1 is daarom gewijd aan de zoektocht naar een ‘bon terroir’!  Tip 6, tevens de laatste tip: “volg een cursus Chinees”! Immers, waar de Chinezen vroeger cognac bij het eten dronken, een uiting van niveau, kiezen ze nu en masse voor de betere Bordeaux! Dus als je een Chinese importeur zover kunt krijgen….

Ik voeg daar graag nog een tip aan toe.

In het nieuwe jaar wordt er bij het WIJNinstituut een Bordeauxspecial gegeven. Tip 7 kan zijn: start je Bordelaise droom in Nederland en ga in de leer bij Fransbert Schermer! Fransbert is onder andere wijndocent bij het WIJNinstituut en met recht een Bordeaux-specialist te noemen! Volgde daar diverse Masterclasses, is International Bordeaux Wine Educator sinds maart 2012 en, -insight information- is bovendien getrouwd met een Argentijnse wijnmaakster! Kortom, als iemand van de hoed en de rand, liever gezegd, van de Chateaux en hun wijn weet, dan is het heer Schermer wel.

Zelf zegt hij over zijn drieluik Bordeaux bescheiden: “Leuk komend jaar mijn workshops “Bordeaux in Beweging” bij het Wijninstituut! Geen bulderende Bordeaux-bombarie, maar een frisse blik op dit gebied dat tegenwoordig mooie betaalbare en toegankelijke wijnen biedt!”

Wel, ik zou zeggen, toekomstige Bordeauxchateaux eigenaren en iedereen die altijd al meer van de Bordeaux had willen weten: grijp je kans!

Lees ook:Argentijnse wijnbouw door de ogen van een kenner
Lees ook:Gediplomeerde wijndocenten
Lees ook:Cantenac Brown en z’n bizarre primeurprijs: de achtergrond
Lees ook:Chateau Petrus 2000 Call oktober 2007
Lees ook:Magistri vini

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>