Wereldingrediënten vanuit de Rotterdamse haven

PERSBERICHT Maart 2014

Nieuwe gerechten bij Restaurant Karakter

Bij Restaurant Karakter ligt de focus op verse producten, veelal biologisch en uit de regio. De Rotterdamse koks Nathan Vermunt en Pety Breugem vinden het echter ook een uitdaging om met internationale ingrediënten te koken. Karakter heeft een voortdurend veranderend en verrassend menu doordat er wordt gekookt aan de hand van verschillende thema’s. De Rotterdamse haven en de producten die de schepen meebrengen heeft Restaurant Karakter geïnspireerd voor de gerechten van het voorjaar. Verschillende wereldingrediënten zijn dan ook de basis voor deze gerechten.   

Er zijn tal van wereldproducten die verankerd zijn in ons dagelijkse leven. Denk aan chocolade, koffie maar ook een aantal suikersoorten die veel gebruikt worden. De Rotterdamse haven fungeert sinds het einde van de 19e eeuw als één van de belangrijkste doorvoerpunten van deze producten.  Heel toepasselijk is dat het Westelijk Handelsterrein, waar Karakter gevestigd is, vroeger een opslagplaats was voor gedroogde producten als specerijen. Juist daarom is het extra leuk dat er nu ook daadwerkelijk met de producten wordt gekookt in het restaurant.

Wisselend menu
Een van de dingen dat Restaurant Karakter kenmerkt is dat zij werken zonder menukaart. Eens per week of per twee weken is er een ander menu met dagverse en pure producten. Alle ingrediënten worden optimaal benut, van voedselverspilling is dus weinig sprake. De twee koks werken graag met seizoensgebonden producten zodat zij kwalitatief hoogwaardige gerechten kunnen serveren die toch betaalbaar zijn. Het is dus

altijd weer de vraag wat de koks zullen bereiden maar natuurlijk zijn er altijd wensen en voorkeuren door te geven.

Smaakvolle gerechten met wereldingrediënten
Dit voorjaar staan er veel verschillende gerechten, bereid met wereldingrediënten op het menu. Ook hier wordt uiteraard gebruik gemaakt van eerlijke producten waarbij zo veel mogelijk biologisch is. Gedurende dit thema gaan de koks in Restaurant Karakter aan de slag met zowel gerechten uit exotische contreien als met klassieke Hollandse gerechten. Zo zal er een eigenwijze versie van Gado Gado met biologische kemperhoender op het menu staan.

Hollandse pot internationaal tintje
We noemen het dan wel Hollandse pot maar al honderden jaren lang spelen buitenlandse producten ook een belangrijk rol in de Nederlandse keuken. Denk aan kruidnagel, nootmuskaat en kaneel, deze specerijen worden gebruikt in de traditionele gerechten zoals balkenbrij, zure zult en bloedworst. Vaak geeft het net wat meer pit dat het recept zijn identiteit geeft in gerechten. Eigenlijk is de Hollandse pot dus al jaren een bijzondere mengeling van verse producten van eigen bodem met een vleugje aan exotische producten. Pety en Nathan zullen verschillende internationale specerijen aan de revue laten passeren in klassieke Hollandse gerechten. Maar ook producten uit de regio zoals het typisch Rotterdamse ‘rommelkruid’ wordt niet vergeten.

Overige informatie

Restaurant Karakter

Locatie:                          Westelijk Handelsterrein

VWebsite:                    www.restaurantkarakter.com

Openingstijden:       Dinsdag tot en met zaterdag     Diner vanaf 17.30 uur

 

Lees ook:Restaurant Vaartsche Rijn doet maandelijkse GroenteJAM
Lees ook:Een woelige week in de kokswereld
Lees ook:Nu de wijn nog bij ‘Vlees noch Vis’
Lees ook:Groene oase aan de Kralingse plas
Lees ook:Umami Eindhoven is geopend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>