Nieuwe structuur en perspectief bij horecaopleidingen

PERSBERICHT                             Nootdorp, 19 september 2013

Beter opgeleide medewerkers voor de Horeca

Nieuwe structuur en perspectief bij horecaopleidingen

Veel mensen die in de bediening van de Horeca werken, zijn student, zitten op school of doen het werk tijdelijk in afwachting van een job waarvoor ze zijn opgeleid. Ze zien hun bedieningswerk als bijbaan en zijn niet opgeleid in het reguliere horecaonderwijs. Ze zijn aangewezen op private opleidingen, ieder met zijn eigen mogelijkheden. Er waren tot nu toe geen kwalificatie-eisen en landelijke erkende diploma’s voor deze groep.
De Academie voor Gastronomie en Het Wijninstituut hebben nu een leerhuis samengesteld met opleidingsmogelijkheden voor horecamedewerkers van starter tot maitre/sommelier. Door een duidelijke en landelijk gedragen diplomastructuur ontstaat perspectief. Er zijn vier niveaus en elk niveau is er aandacht voor: wijn, overige dranken, gastronomie, verkooptechniek, communicatie en gastheerschap. De structuur maakt duidelijk wat je op elk niveau moet beheersen om goed te functioneren in de Horeca.

 Op elk niveau wordt de kwaliteit gewaarborgd door landelijk erkende diploma’s: een wijn diploma en een diploma Horeca praktijk. De SWEN (Stichting Wijn Examens Nederland) heeft wijndiploma’s op de 4 niveaus. Het Horecapraktijkdeel gaat verzorgd worden door het nieuw opgerichte CIGE (Centraal instituut voor Gastvrijheidsexamens.  “Deze diplomastructuur geeft houvast en perspectief. Het moet eigenlijk normaal worden dat starters in de horeca getraind gaan worden in basisvaardigheden en daar ook een landelijk erkend diploma voor krijgen. En als ze eenmaal een diploma hebben, willen ze misschien ook wel een volgende stap zetten”, aldus Peter Klosse. Samen met André Sauerbier spreekt hij de wens uit dat veel opleiders zich aansluiten en hun examens en diplomering door de landelijke Exameninstituten laten uitvoeren, zoals het ook in het reguliere onderwijs gebruikelijk is.  Het doel is een duidelijke, transparante opbouw van de horecaopleidingen. Ook met het doel deelexamens met elkaar te kunnen combineren. De totale opleiding bestaat uit vier niveaus:

Basis Horeca Vaardigheden

SWEN-Basis +  Horecavakken. 4 dagdelen. Bedoeld voor startende medewerkers Ervaring 0-2 jaar

Level 1. Getraind gastheer/gastvrouw

SWEN-1 (Basiscursus) + Horecavakken-1; 8 dagdelen  (Het Wijninstituut).

Ervaring  1-4 jaar                    

Level 2. Junior Gastronoom Sommelier

SWEN-2 (Wijnbrevet) + Horecavakken-2. 12 dagdelen,  (Het Wijninstituut en de Academie voor Gastronomie) Ervaring 3-6 jaar

Level 3. Gastronoom Sommelier

(Academie voor Gastronomie) Ervaring 5-7 jaar.

Het missie van dit leerhuis voor de Horeca is:

  1. Medewerker meer kennis en zelfvertrouwen geven. De basis voor beter presteren.
  2. Verbeterde klanttevredenheid met terugkerende gasten.
  3. Minder personeelsverloop, goede resultaten leiden tot tevredenheid bij zowel de medewerker als de ondernemer.
  4. Kwaliteit en imago van bediening verbeteren door te streven naar een hogere kennis- en gastvrijheidstandaard.
  5. Meer verkopen, meer marge. Een hoofddoelstelling voor de ondernemer; investeren in opleiden moet lonen.

 Een dergelijk systeem kan alleen goed functioneren als in de branche draagvlak wordt verkregen.  De komende tijd zal overlegd worden met branchegerelateerde partijen. Het doel van de initiatiefnemers is nadrukkelijk dat er een duidelijke opleidingsstructuur komt die wordt gedragen door alle belanghebbende partijen. We zijn ervan overtuigd dat beter opgeleide medewerkers een sleutel zijn tot een betere bedrijfstak. Meer informatie:

Peter Klosse: 06 2333 7239 of [email protected]

André Sauerbier: 06 – 4501 0718 of [email protected]

Lees ook:Nieuw initiatief in de trainingswereld!
Lees ook:Nieuwe gastronomische wijncursus
Lees ook:Stenden Hogeschool stelt 'smaaklector' aan
Lees ook:Peter Klosse lector Gastronomie International Hospitality Management
Lees ook:Nog meer nieuws over Champagne

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>