12de editie ‘Tasting California Wines’

De twaalfde editie van ‘Tasting Californian Wines’! Ditmaal in het Hilton in den Haag. Makkelijk want het Wine Institute of California zit immers ook in de regeringsstad.

Een breed aanbod van te proeven wijnen, van Zinfandel tot Cabernet, van Riesling tot  Chardonnay… Van Mendocino in het noorden tot aan Santa Barbara en Temecula in het Zuiden! Door elkaar heen stonden ze, de Nederlandse importeurs zoals J.Bart die de Omaggio 2006 bij zich had. Een wijn van de in 1895 gevestigde Italiaanse immigranten Edoardo Seghesio en zijn vrouw Angela in het gehuchtje Chianti in Alexander Valley, een deel van Sonoma County. Ze kochten er 4 hectare wijngaard en in 1902 werd een winery gebouwd. De wijngaard kreeg de naam: Home Ranch. Momenteel omvat de Home Ranch wijngaard ruim 50 ha, beplant met 45% zinfandel, 25% sangiovese, 20% cabernet sauvignon en 10% petite syrah. Vandaag de dag wordt het wijngoed gerund door de 3e en 4e generatie Seghesio. Men bezit nu 160 hectare, gelegen in Russian River Valley, Alexander Valley en in Dry Creek Valley.

Naast Bart vele anderen, zoals bijvoorbeeld Walraven Sax  die de oude vertrouwde Gallo family bij zich had. De winery van Ernest & Julio Gallo. Wijnen met  een strak marketingprogramma, beroemd, bekend over de hele wereld.

Fourcroy straalde met Bernardus, Bonterra en Fetzer Vineyards, welke laatste twee een zogenaamd duurzaamheidspact hebben: The Sustainable Winegrowing Program’s mission, vision and values best describe the combination of factors that motivated the California wine community to design, develop, implement and report on a comprehensive sustainability program.

Schug werd gepresenteerd door de in Duitsland wonende dochter Claudia Schug  die een overview gaf met betrekking tot de coolclimate wines of Sonoma.

De wijnen van Joseph Phelps Vineyards proefden we, van Francis Ford Coppola de beroemde regisseur. Stag’s Leap stond klaar. Weet u het nog, die bekende Cabernet Sauvignon uit 1973? De winery kreeg enorme bekendheid door “The Judgement of Paris”  te winnen in 1976. Een blinde proeverij van de top van Californië en van Bordeaux! Ze bestonden pas een jaar of zes.

En uiteraard vele andere top Californische wijnen waren te proeven, naast……? De weergaloos lekkere kazen van  l’ Amuse die zoals altijd weer een eigen show deden! De bakker stond er vlakbij, Carl Siegert, dus dit was wel een hoekje met giga veel ‘unieke bezoekers’!

Tot slot was er een  presentatie van een selectie van de winnaars van de Grand Jury-proeverij van betaalbare Californische wijnen. The Wine & Food Association (WFA) was hiervoor benaderd door het California Wine Institute om de beste Californische witte en rode wijnen te zoeken in de betaalbare horecasegmenten.

De  Grand Jury bestond uit  16 topsommeliers en werd geleid door Jan en Kyra van Lissum in bijzijn van Paul Modderman van het California Wine Institute.  Bij het blindproeven van de wijnen werd gelet op prijs-kwaliteitverhouding, drinkplezier  en op het karakter van de wijn. In het wijnkoelsysteem van Finewines by the Glass konden deze wijnen geproefd worden!

Op het online wijnmagazine Smaakvanwijn.com is het seminar van Claudia Schug terug te vinden.

Lees ook:Arnold Schwarzenegger spreekt veto uit tegen Zinfandel
Lees ook:Napa is Napa
Lees ook:Chili komt naar Californie
Lees ook:Statistieken van Californie
Lees ook:Casa Lapostolle Clos Apalta Colchagua Valley wijn van het jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>