Mijn gesprekken – Wijngesprekken 2

19 Golf  & Genieten

Ik kan niet geloven dat ik hier met een pensionado zit te praten. De man tegenover me lijkt de pensioengerechtigde leeftijd nog lang niet bereikt te hebben en toch is het zo. Niet te zien dus! In niets is hier ook maar iets van een 65+ te bespeuren. Maar hij is het wel. De socioloog Niek Mos. Geboren in ’47, studeerde af met een doctoraalscriptie over Nietzsche aan de universiteit van Amsterdam. Ergens in de vroeg zeventiger jaren, waarna hij geruisloos opging in de uitgeverswereld. En reisde gedurende zijn carrière een groot deel van de wereld rond.

Golf
Het golfen stroomt de oud-Haarlemmer dan al door het bloed. Met een positieve L’histoire se répète, want zoon Simon is inmiddels ook totaal into golf en is greenkeeper bij Olympus – stamgolfclub van Niek – geworden. Vader en zoon reizen regelmatig af naar golfcourses elders om van een voortreffelijk weekje golf te genieten. Waarbij ze de mooiste restaurants, het lekkerste eten en de fijnste wijnen zeker niet mijden! Zoals La Grande Cure in Marcout, een van hun lievelingsadresjes is geworden. Golfen, zijn lust en zijn leven. Na de carrière tussen de boeken en in de ‘boekdrukkunst’, met een zijstap in de onderwijswereld, zou je denken dat zo’n vent er nu wel eens klaar is met werken! Nee dus. Helemaal niet!

We zijn afgezakt naar het HIlversumse, waar we elkaar getroffen hebben in het bekende omroeprestaurant de Jonge Haan aan de ‘s Gravelandseweg. Buiten is het koud. Winters.

Samen bekijken we de wijnkaart en besluiten om aan de ‘open wijnen‘ te gaan. Aan de Pinot Grigio de eer. Deze, in dit geval enigszins vlakke café-wijn vervangen we bij onze maaltijd toch maar voor een kruidig glas Grüner Veltliner. Iets meer bite, iets meer pit.

We praten samen over de wijnwereld, de wereld anno nu en natuurlijk over zijn jongste ‘kindje’ in de uitgeverswereld: 19 Golf & Genieten. De Linda onder de golfbladen!

Hoe kwam hij hier toe om zich na een aantal roerige jaren nog met iets nieuws in te laten? De ontwikkeling en de start van dit trendy magazine? Was het niet eens tijd om met zijn lief aan die lang verdiende ‘oude’ dag te beginnen?

Wat er gebeurde
Het verhaal laat zich gemakkelijk vertellen. Niek golft al jaar en dag bij de golfclub Olympus in Abcoude. Hier stond hij aan de wieg van een baan met slechts enkele afslagplekken op een hobbelig en drassig weiland. Nu volwassen, een royale club met maar liefst 27 holes. Open Golfclub Olympus werd in 1976 in Amsterdam opgericht. In die tijd had golf nog een elitair karakter en de traditionele golfclubs waren moeilijk toegankelijk. Vandaar dat enthousiaste Olympianen van het eerste uur vonden dat de tijd rijp was om de golfsport voor velen bereikbaar te maken. Zo laag mogelijke tarieven en een toelatingsbeleid zonder ballotage vormden (en vormen nog steeds) de filosofie achter de vereniging.

19 Golf & Genieten is ontstaan, zo vertelt Niek, uit de behoefte te voorzien in een nieuwe jas voor het clubblad. Samen met traveller Eric Veenhuyzen werd een formule bedacht voor een golf – / lifestylemagazine met in het hart een uitneembaar deel voor de vereniging. Die behoefte is totaal ‘uit de hand’ gelopen na gesprekken met Rob en Erik Klap, de mannen achter uitgeverij FC Klap! Met een complete make-over tot gevolg. Niek houdt zich nu voornamelijk bezig met de commerciële kant. Hij benadert potentiële adverteerders. Nog altijd zijn tweede natuur. Sinds hij in 2012 samen met Fc Klap de start van het blad ‘vlot’ trok, houdt hij zich hier met plezier en verve mee bezig.

Naast dit blad zijn er in Nederland nog twee andere golfbladen; maar de uitstraling van 19 Golf & Genieten is zo totaal anders, ontspannen en relaxed, dat ze daarmee vol vertrouwen de markt op durfden te gaan. Inmiddels ligt het blad op de leestafel van alle Nederlandse golfclubs, worden er reisreportages gemaakt, met ‘automobielen’ rijden naar hotspot golfbanen in Europa bijvoorbeeld, is er en website, een facebookpagina en Holy Number 19!

Van alles doen verzinnen ze met en rond dit thema! Continu is men op zoek naar hippe en trendy golfgadgets, naar eerlijk nieuws, naar goede verhalen!

  • Het maandelijkse golftoernooi dat ergens in het land op de 19de plaats vindt.
  • “19 vragen aan….”
  • ‘Flight 19 in de sneeuw…’
  • 19% korting als je naar Zuid-Afrika gaat en je bezoekt “In de verdwaalde boer”!

  Vrijheid
“Weet je”, zegt hij, “daarnaast heb ik tijd zat voor andere leuke zaken. Met een goed boek en een krachtig glas Californische wijn kan ik wegdromen bij klassieke muziek. Toen ik nog veel op Amerika reisde, waren die wijnen helemaal nog niet bekend in Nederland. Maar ik genoot daar al vol van de wijnen van Francis Ford Coppola, Bonterra en Fetzer. Nu is het voor de consument een stuk makkelijker!”

Inderdaad. Er worden proeverijen gehouden, ze zijn vertegenwoordigd op de grote beurzen zoals de WineProfessional en Prowein. Je kunt ze bij de betere wijnhandel vinden!
“Ik heb nog een tip voor je”, zeg ik. “In maart, kun je je weer even terug wanen in die tijden van weleer, want dan is er in het Hilton in den Haag een bijzondere overzichtsproeverij van Californische wijnen!”

“De 19de zeg je…….? “

 

Lees ook:“Zuidflank”, over een wijndrama in België
Lees ook:Wijndomein in Zuid-Frankrijk
Lees ook:Wijngebied in 250 woorden: Saale-Unstrut
Lees ook:FUSIE IN DE RESTAURANTRESERVERINGSWERELD
Lees ook:Solaris by Wester

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>