Wijnadvies voor bij de Oosterscheldekreeft

Maar dat is niet makkelijk: ‘ga op zoek naar wijnen passend bij de Oosterscheldekreeft’ in de lijn van de uitgave: ‘De Oosterscheldekreeft’!

Als je zoals ik een ‘gespleten persoonlijkheid’ bent met een hang naar, een liefde voor lettertjes en foto’s aan de ene kant en wijngepassioneerd aan de andere kant, dan kun je je haast niet uit “De Oosterscheldekreeft” losscheuren.

“Mam”, zegt mijn hippe iPhone en Mac verslaafde medicijnenstudentendochter, “je bent of dit of dat, maar je bent niet twee personen! Meervoudige persoonlijkheden in één mens bestaan niet.”

Okay, maar toch, de  grote foto’s waar ik me aan vergaap zijn zo mooi, zo indringend rauw, dat ik me soms bijna in ‘het Veerse gat”, op Schouwen Duivenland of in Zeeuws Vlaanderen waan. Het boek smoelt goed, voelt goed, leest lekker.

De recepten zijn goed te doen, maar je moet wel stevig in je schoenen staan!
“Snijd de kreeft levend door van kop tot staart, verwijder de ellebogen en de scharen en haal de schalen van de ellebogen.”

“Gebruik voor deze operatie een grote pan van een liter of vier. Haal wel vlak voor het koken de elastieken van de kreeft! Wie dat niet doet is een watje…!”

“Plant het mes in de kop en klief de kreeft in twee helften! Echte profs doen dit met levende kreeft!”

“….het water dringt opnieuw naar binnen. De lucht ontsnapt naar buiten. Dat is alles. Kreeften piepen, sissen en gillen niet!”

Persoonlijk heb ik nooit geweten dat een kreeft ontstaat uit een larve die bij de geboorte pas 1 cm groot is om na 7 jaar uitgegroeid te zijn tot een volwassen kreeft van 25 centimeter met het gewicht van een halve zak suiker. Maar ja, zo wist ik ook niet dat een kreeft geen hersenen heeft, maar ‘slechts’ een zenuwknoop.

Naast foto’s en geschreven tekst, verrassen de bladzijden je ook met prachtige literatuur variërend van Jaap Fischers ‘Het Veerse Gat’ tot teksten van Nescio, poëzie van Bilderdijk, van Lucebert en anderen.

 

Als je uiteindelijk toch wat vordert in het boek, je kunt nu eenmaal niet eeuwig naar een foto blijven staren, dan brengt de zee ook andere schatten. Zoals zeewier bijvoorbeeld en zeekraal: ‘de groente der armen’. Bij voorkeur neem je dan de kraal van Bram! Een Mozes die met zijn kribje voor de schorren op zee dobberde.

Slechts enkele pagina’s worden besteed aan het sap van de druiven, de geleedstelige trossen die je kapot kunt knijpen zodat het druipende zoete sap door je handen loopt. Zoetig als het vlees van de kreeft. Maar het is zoals Maurice de Coninck zegt: ‘De smaak van de kreeft moet het uitgangspunt vormen, niet de faam van de wijn!’

 

De Oosterscheldekreeft”, geen boek voor in de kast! Maar op je tafel, om te pakken, te bladeren, te lezen, te kijken en soms ook uit te koken!

Met de smaak van de kreeft als uitgangspunt ging ik op zoek naar mooie wijnen voor de onorthodoxe gerechten die in het boek staan.

Leon Gommers van Wijnhandel Gommers in Soest nam de uitdaging toen ik  hem vroeg naar bijpassende wijnen, uit de hele wereld. Liefst ook nog iets roods ertussen en graag in verschillende prijsklasse Let even op zijn kleine tips! Die zijn veel waard. Als je in de winkel komt, krijg je altijd uitleg hoe de wijn gemaakt is, smaakt, waar je hem bij kunt drinken of hoe je hem moet drinken.

 

Gegrilde oosterscheldekreeft met eierpasta en béarnaise.  

Champagne Jacquart “Blanc de Blancs BruT Millésimé 2005″  € 46,50

Mooie getoaste champagne met een krachtige droge smaak.

of

2010  d’Arenberg “The Hermit Crab” Viognier/Marsanne” McLaren Vale Australië €  11,95

 

Oosterscheldekreeft met Pecorino kopvulling, saus van kokkels, mosselen, venusschelpen en Zeeuwse vlegel. 

2005 Domaine Geneletti “Savagnin Reserve de Louis”, a.o.c. l’Etoille  € 16,75

Deze strakdroge witte wijn uit de Jura lijkt in geur en smaak erg op een Fino sherry.

 

Geroosterde Oosterschelde kreeft  met risotto, pittige salsa, parmezaanse kaas en Schouwse groenten 

2010 Weingut Martinshof “Blanc de Noir” Spätburgunder, Rheinhessen € 10,50

Droge witte wijn gemaakt van Pinot Noir, krachtige smaak met lichte tannines en een licht bittertje.

of

2009 Domaine Clos Roussely “Anthology du Clos”, Touraine / Loire  € 9,95

Gemaakt van Cabernet Franc en Cot (Malbec). Niet al te zware rode wijn met een verfijnde smaak.

Oosterscheldekreeft van de houtskoolgrill met ratatouille, lamsoor, zeekraal, verse frieten en mayo 

2011 Domaine d’Arfeuille “Les Matines”, Bordeaux blanc  € 12,75

Deze witte wijn is gedeeltelijk vergist op eikenhouten vaten, maar heeft nog steeds veel frisheid.

of

2009 Saint-Peray “Fleur du roc”, Cave de Tain / Rhône. € 17,25

gelijke delen Marsanne en Roussanne, vergisting op eikenhouten vaten, een dijk van een wijn, zelfs de frietjes fleuren J hiervan op.

 

Salade van oosterscheldekreeft met asperge, vinaigrette van truffel, sjalottenchutney en kletskoppen van sesamzaad.

2010 Giroflet “blanc”, Vin de Pays   €  11,95

2000 flessen witte wijn per jaar maken Murielle en Laurent Giraud. Zes druivensoorten staan borg voor een erg avontuurlijke wijn ( Chardonnay, Viognier, Roussanne, Petite Arvine, Chenin en Petit Manseng )(.

of

2009 Gino Fasoli “Soave Pieve Vecchia” Italië  € 16,50

Oude stokken en rijping op eikenhout, diep geel van kleur en een krachtige, complexe smaak, een waanzinnige ontdekking.

Ik denk dat ik wel weet waar wij (ME en ik) het weekeinde mee bezig zijn. Lezen en kijken voor straks als het ‘visseizoen’ voor kreeft begint. Enne…waarschijnlijk gaan we even voorproeven bij Leon en Marian. Want die Soave wil ik zelf wel eens ‘ontdekken’ en anders kies ik vast voor de Saint Peray en eten we vanavond frites!

—————————-

Uitgeverij Komma brengt Kunst- Fotografie- en Culinaire boeken uit van grote klasse. De Oosterscheldekreeft is hier een voorbeeld van, maar ‘het boek van hoop’ over de boom die had moeten blijven staan “Anne’s Boom” van Helga Fassbinder is een ander, de boom van Anne Frank die uiteindelijk boog voor de storm. ‘Gastrovan’ het boek met je neus in de boter, ‘De Tomaat’ over het Nederlandse rode oervruchtje en het boek Puurst zijn ook allemaal uit de etalage van Uitgeverij Komma!

Lees ook:De Oosterscheldekreeft, een nieuwe boek aan het begin van het Kreeftenseizoen
Lees ook:Eerste ‘schoonwaterkreeft’ voor Atsma en Peijs
Lees ook:Oosterscheldekreeft met champagne
Lees ook:Kreeftenwijn 2011: Marsanne Les Tannes 2010
Lees ook:Kreeftenwijn van 2012 is Italiaans

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>