Vin de Constance in Fifty Shades Darker

Vin de Constance blijft bijzonder en verwonderen! De wijn uit de oudste wijnstreek van Zuid-Afrika, waarvan de druiven al sinds 1685 verbouwd worden, deed zijn opwachting in het tweede boek van de serie “Fifty Shades Darker” van E.L. James.

De wijn wordt dan geschonken tijdens een gemaskerd bal. Tijdens de derde gang, waarbij walnoten en vijgen de kern van een erotisch gerecht zijn met sabayon en ahornijs.

Hierdoor is de vraag naar Vin de Constance nu enorm toegenomen. Dagelijks wordt men hiermee geconfronteerd  in de ‘TastingRoom’ van Klein Contantia.

De wijn is een werkelijke grootheid, met het karakter van een keizerin. Napoleon dronk een fles per dag op St. Helena, zegt men. Jane Austen liet de wijn in haar boek “Sense and Sensibility” verschijnen en de sterrenchef Michel Roux jr. heeft geen kookboek opgedragen aan een vrouw maar aan deze wijn!

In de 19de eeuw waarde het spook van de Phylloxera door de wijngaarden van Constantia en stierven de beroemde wijnstokken een eenzame dood, dertig jaar geleden, bij de herontwikkeling van Constantia is het zoete elixir weer tot leven gewekt. Om nu een hype te zijn geworden in Amerikaanse restaurants die thematisch ‘Fifty Shades’ avonden houden.

Wat voor type wijn is de Vin de Constance eigenlijk. Golden Elixer volgens Jane Austen. “Heavenly sweetness” zegt de Franse poëet Bodelaire.

Een zoete wijn gemaakt van Muscat de Frontignan, zeg ik – de wijncoach. Lang nadat hij gemaakt is, kan hij schijnbaar voor eeuwig nog gedronken worden. Moeiteloos leven van zo’n 15+ jaar na de oogst. Een koperkleurige beauty met tonen van citrusfruit, honing, gedroogd steenfruit zoals perziken, mango, abrikozen. De afdronk is lang en intens.  Aanhoudend ….

Vin de Constance 2006 is volgens Robert Parker de mooiste ooit. Een wijn met een leven nog ver na mijn leven waarschijnlijk. De 2007 kreeg van zijn medewerker de meeste Parkerpunten ooit voor een Zuid-Afrikaanse wijn in september 2012. Maar liefst 97/100.

Het is geweldig leuk de proefnotities van de lucky Stefan Wierda te lezen, die een verticale proeverij meemaakte in 2012, voor aanvang van Cape Wine, met jaargangen die terugliepen tot 1986! Dit zegt hij over 2004:
“2004 – Alcohol: 14,2% / Restsuiker: 130g/l / Zuurgraad: 8,7g/l
Helder goud, in de neus veel tropisch fruit als mango en ananas en iets gekruid.
Kruidig tonen komen terug in mondgevoel, vanille, abrikoos. Niet té zoet en goede lengte.”

Wat vreselijke bofferd! En hoe jaloers ben ik, ofschoon wij hier ook geweest zijn, hebben we dit niet meegemaakt natuurlijk.

Bij de Wijncoach Blogs vind je de Vin de Constance terug, met ‘volle’ kazen en kooktechnieken, passend bij deze majestueuze stijl!

 

 

Lees ook:De mooiste plekken voor de wijngek
Lees ook:Wijnzaken!
Lees ook:Feesten bij volle maan
Lees ook:Canei Sparkle in de Park
Lees ook:Zuid-Afrika, travelday

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Vin de Constance in Fifty Shades Darker

 1. Mariella

  Marja, Muscat de Frontignan is bij mijn weten geen druivenras, maar een zoete wijn uit de omgeving van Frontignan in Zuid-Frankrijk.
  Het druivenraas van Constantia is wel muskaat natuurlijk, maar van oudsher muscat d’alexandrie, een van de ‘mindere’ muskaatsoorten. Over de historie van dit druivenras, en de herkomst, vind je meer in Wine Grapes (je wel bekend!). In Zuid-Afrika noemen ze het hanepoot, en over de herkomst hiervan verschijnt binnenkort een blogje van mijn hand!

    /   Reply  / 
 2. Marja van Beek Auteur

  Oeps Marielle, voordat je het ‘blogje’ van jouw hand laat verschijnen zou ik me nog maar eens verdiepen in de Muscats! En in ‘Wine Grapes’:)
  Het is ook lastig. Maar zolang Klein Constantia waar we van de zomer op bezoek waren zelf over ‘muscat de frontignan’ spreken, net als JR overigens, zal het toch wel kloppen, denk je niet?

    /   Reply  / 
 3. Mariella

  Ai, dat is dus een forse uitglijer van mij. Mijn eerdere reactie was te snel, helemaal terecht dat je me daar op wijst. Mijn blogje zal overigens niet gaan over de wijnen van nu, maar over de wijnen van toen. Maar ik moet eerst de kleine lettertjes van Wine Grapes beter lezen ;-) Lesje geleerd! (En overigens ook weer een boel geleerd over de wijnwereld ;-) )

    /   Reply  / 
 4. Marja van Beek Auteur

  Ach, dit soort dingen kunnen we voortaan beter per mail doen misschien. Dan kan de ander het weer aanpassen. Ben benieuwd naar jouw artikel over de wijnen van toen! Leuk.

    /   Reply  / 
 5. Marja van Beek Auteur

  Ha ha ha, inderdaad zo te zien wel ja…

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>