De eerste Zeister Wijngaard

Ik heb me aangemeld als vrijwilliger! Nee, niet in de zorg, helaas ben ik daar niet zo goed in, maar als vrijwilliger voor de werkzaamheden bij de inrichting, opbouw, verzorging, oogst en wat er nog meer bij komt kijken bij de eerste Zeister Wijngaard.
Het is een project voor Zeistenaren, maar met een beetje goede wil kan deze Soesternaarse misschien wel meedoen! Lijkt me helemaal leuk. De wijngaard van het begin af aan zien ontwikkelen, opbloeien in de meest echte zin des woords!

De wijngaard wordt ingericht op de plaats van de voormalige moestuin van landgoed Hoog Beek & Royen. De grond is inmiddels al twee maal omgeploegd en voorzien van voedingsstoffen zoals kalk, magnesium en mineralen. Het bodemleven wordt opgepept zodat de druivenwortels niet rechts en links afslaan, maar stevig doorstoten naar beneden.

Komend voorjaar worden 2000 druivelaars aangeplant.

Wat gaat er de grond in? Johanniter en Souvignier Gris, dus we gaan voor wit! De eerste volledige oogst verwacht men in 2015. Dus daarna kan ik de wijnen ook bij de food&wine masterclass inzetten.

De wijngaard zal onder begeleiding van een adviseur van Wijngaard Hof van Twente gaan draaien. Ook medewerkers van Het Utrechts Landschap zullen de handen uit de mouwen steken.

Even snel kijken wat Jancis zegt van de Johanniter.
Recent German hybrid with very good disease resistance”. Toe maar, dat belooft wel wat. De druif is vernoemd naar een oud-directeur van het onderzoekscentrum in Freiburg.  Hij is resistent tegen  druivenziektes, met name meeldauw. Een stok met veel opbrengst, dus wel een die goed teruggeleid en gesnoeid zal moeten worden.

Opvallend is dat Nederland niet genoemd wordt als ‘groeilocatie’. De zuiderburen overigens wel.

Souvignier Gris kom ik in ‘Wine Grapes’ niet tegen. Maar op de website van de Brabantse Wijnbouwers zie ik dat je bij het aroma in wijn van deze druiven moet denken aan een type als Pinot Blanc. Ook de Souvignier heeft zijn roots in Freiburg, als ‘kind’ van Cabernet Sauvignon x Bronner ontstaan.

Ik ken de druif van Wijngaard Sint Martinus waar ik afgelopen herfst een dagje mee plukte in de wijngaard van Stan Beurskens.
Die het volgende over de druif zegt: “De Souvigner Gris (FR 392-83) is een van de nieuwste rassen met een hoge schimmeltolerantie uit het proefstation Freiburg. Het is het enige witte druivenras dat staat aangeplant op wijngaard Villare. De Souvignier Gris is een Pinot Blanc-achtige en rijpt ook samen hiermee af. De schimmeltolerantie is uitermate hoog, waardoor niet gespoten hoeft te worden. De druif heeft middelgrote losse trossen en de wijn is krachtig en licht fruitig.”

 Goed, als het doorgaat, het vrijwilligersschap, zal ik mooie blogs kunnen schrijven!

 

Lees ook:Resistente Duitse rassen in Italië toegelaten
Lees ook:Nieuwe biologische wijngaard in Nederland
Lees ook:N,R&F van vandaag de dag
Lees ook:Jonge Nederlandse wijnmaker gaat voor goud
Lees ook:Jan Oude Voshaar geeft lezing over bio-wijnbouw tijdens BioVak

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>