WIJN BEDREIGD DOOR OPRUKKENDE SCHIMMELS

In het FT stond een uitgebreid artikel van Jancis Robinson over de ziektes die op dit moment opstormen vanuit, ja vanuit waar ….?
Ernstige zorgen leven onder de wijnboeren die vrezen hun ‘wijnleven’ aan ziektes als esca (zichtbaar door tijgerstrepen op het blad) en eutopiose te verliezen. Nieuw is ook de ziekte BDA oftewel botryosphaeria dieback.

Esca staat voor een soort van bladziekte, deze steeds meer voorkomende bladziekte is mogelijk het gevolg van de Phaeoachemonium schimmel in combinatie met andere micro-organismen. De ziekte komt vooral voor bij oudere stokken waarbij eerst een paar stokken langzaam wegkwijnen.  Daarnaast is een typisch patroon op de bladeren te zien. De precieze oorzaak is nog niet bekend maar daarnaar wordt uitvoerig onderzoek gedaan, zodat voor een afdoende bestrijding kan worden zorg gedragen. (Bron: dewijnhoek.nl) Helaas zijn er geen beschermingsmiddelen tegen.

Eutopiose is over het algemeen niet zichtbaar in wijnstokken jonger dan 5 tot 6 jaar oud. Uitgebreide infecties leiden tot de dood van de stok.  in dit kleine filmpje zie je je hoe men hier mee omgaat.

BDA staat voor ‘Black dead arm’. Deze schimmelziekte infecteert de stok ook via snoeiwonden. Sporen verspreiden zich door wind en water. De schimmel laat het hout en de druiventros rotten. Dus in eerste instantie is het niet zichtbaar  aan het blad of aan de jonge groene scheuten. Maar ook hiervoor geldt dat een effectieve behandeling nog niet schijnt te bestaan.

Het artikel van JR is te vinden in Food&Drink op de website van de Financial Times.

 

 

Lees ook:Verslag uit de wijngaard 25: November in Nederland, broeikaseffect?
Lees ook:Black Dead Arm Disease is terug!
Lees ook:Gallo opent de 2006 markt voor druiven
Lees ook:Verslag uit de wijngaard 21: juli/aug in Frankrijk
Lees ook:N,R&F van vandaag de dag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>