NEDERLANDS ACCIJNSBELEID KOST SCHATKIST TIENTALLEN MILJOENEN EURO’

Persbericht KVNW

Steeds meer Nederlanders kopen hun wijn in het buitenland. Dit geldt vooral voor consumenten in de grensstreek. Op deze manier omzeilen ze de hogere Nederlandse accijns op alcohol. Dit blijkt uit onderzoek van Trendbox, in opdracht van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) en het Productschap Wijn. Dit schaadt de Nederlandse wijnhandel en de Nederlandse schatkist loopt hierdoor jaarlijks 86 miljoen euro mis. Ook leiden de verschillen in accijnstarieven tot accijnsfraude. De Nederlandse wijnhandelaren roepen de politiek op om actie te ondernemen.

In Nederland betaalt de consument 83 eurocent accijns per liter stille wijn. Daar komt nog BTW overheen. In Duitsland wordt geen accijns op stille wijn geheven. Daarmee wordt het aantrekkelijk om wijn over de grens te kopen, met negatieve economische effecten voor de Nederlandse wijnhandelaren én de schatkist tot gevolg.

Inkomstenderving
Ruim 30% van de Nederlanders die wel eens wijn koopt, blijkt dat met regelmaat in het buitenland te doen. De totale waarde van de wijnaankopen in het buitenland wordt geschat op ruim 300 miljoen euro. Over dit geld ontvangt de Nederlandse overheid geen accijns en geen BTW. Hierdoor loopt de schatkist jaarlijks ruim 86 miljoen euro mis.

Peter van Houtert, voorzitter van de KVNW, reageert geschrokken: “De omvang  van deze legale grensverkopen is nog veel groter dan wij hadden verwacht. Dit is een direct gevolg van de extreme verschillen in accijnstarieven op wijn tussen Nederland en met name Duitsland. De Nederlandse importeurs en winkeliers zijn in de eerste plaats de dupe, maar de overheid schiet zichzelf hiermee ook in de voet! Bovendien weten we dat het niet blijft bij wijnaankopen, maar dat ook meteen andere boodschappen in het buitenland worden gedaan.”

Accijnsfraude
De scheve tarieven werken tevens criminele activiteiten in de hand. Voor commerciële doeleinden wordt wijn over de grens gebracht, zonder dat daar in Nederland accijns voor wordt afgedragen. Dit is een vorm van criminaliteit die de bonafide handel ernstig benadeelt. Hoewel de KVNW intensief samenwerkt met de Douane om deze vorm van accijnsfraude te bestrijden, roept de branchevereniging iedereen op om vermoedens van fraude te melden bij het Meldpunt Accijns van de Douane.

Oproep aan overheid en politiek
De KVNW roept de overheid en de politiek op om goed naar de consequenties van het Nederlandse accijnsbeleid te kijken. De politiek zou, om de negatieve gevolgen voor de Nederlandse economie, te beperken, harmonisatie van de accijnstarieven met de omringende landen moeten nastreven.

Enkele onderzoeksresultaten op een rij
·         De laatste 12 maanden kocht 30% van de consumenten wijn in het buitenland;
·         De totale bestedingen aan wijn het buitenland worden geschat op ruim 300 miljoen euro;
·         De gederfde accijnsinkomsten voor Nederland bedragen ongeveer 30 miljoen euro, de gederfde BTW-inkomsten bedragen ruim 56 miljoen euro;
·         In de grensstreek met Duitsland koopt 43% van de wijnkopende Nederlanders in het buitenland. Van deze mensen koopt 84% in een Duitse supermarkt;
·         Gemiddeld koopt 13% van de wijnkopende  consumenten eens of meerdere keren per week wijn in het buitenland.

 

 

Lees ook:Douane en wijnsector bundelen krachten tegen Wijnsmokkel
Lees ook:Export wijn uit Duitsland groeit met 4%
Lees ook:KVNW ~ persbericht~ 4 januari 2013
Lees ook:Oogstbericht Duitsland
Lees ook:JLO slaat aanbod van een half miljoen af!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>