WIjn uit Nieuw Zeeland

“Wijn, zuiver, verfrissend, dorstlessend maar ook vol, fonkelend en exploderend van het fruit, ingetogen en zijdezacht. Wijn als opgekropte kracht, kruidig en vol, sappig – tegelijk fris.
Wijn, als zoete, zwoele verleiding op een zachte herfstavond, dessert op de veranda bij het huis.”

ZO, dat is in ruim veertig woorden mijn laatste ervaring met Nieuw Zeeland vastgelegd!
Als in een bubble genoten van een avondje Bolenius! ‘t Jonge jonge, wat kunnen ze daar koken. De ene surprise na de andere kolkte in het jazzy-achtige relaxte tempo van het team van Xavier Giesen over de tafel.
Verfrissende service, waar geen spoortje van ‘zwarte-brigade-stijfheid’ in te vinden was, hoewel de dames wel decent zwart gekleed gingen

Lekker, losjes, geen stress maar met humor, dat was de sfeer waarin we met een kleine 18 man – vrouw dineerden aan de Zuidas in de ‘skyscrapercity’ van Amsterdam.

Een avond waarin de haantjes geen haantje hoefden te zijn, de dames gewoon zichzelf konden blijven en iedereen genoot van gerechtjes in combinatie met de geselecteerde New Zealand Wines. Een toast op New Zealand Trade & Enterprise. Een toast op Pitch PR.

Naast fan van “in de ban van de ring’ en de “hobbit” van Tolkien, (eerst natuurlijk de boeken gelezen) waar ik in opperste verbazing en staat van ultieme verwondering keek naar het luisterrijke, ‘moorddadig’ mooie landschap hang ik al jarenlang met overtuiging de Nieuw Zeelandse wijnen aan.
Met andere woorden, ik loop er mee weg. Ik vind ze markant en met een zeer eigen karakter en ik kan er alle wijnstijlen terugvinden, die ik nodig heb. Om karakters te tonen bij wijnlessen, om een gastrol te vervullen bij wijnpresentaties of om te matchen bij diners die ik kook of mag aanzitten.

Wat we gisterenavond voorbij zagen komen, tracht ik kort samen te vatten:
Mondvermaakjes van maanzaad, uiterst luchtig cakeje en passiefruit. Garnalen kroketje uit Madurodam, zo lief en klein en lekker, VOC kletskop /ossenworst/ Amsterdamse ui ijs

Te mooi-om-op-te-eten ‘oranje’ klompjes uit Holland.  Alles zo intens creatief geserveerd op kleine bijpassende grappigheidjes.

Een doosje, een houten blokje, een witte platte steen.

‘Wegspoelen’ met twee sparklings.

Uit Nieuw Zeeland overgevlogen Quartz Reef, Sparkling uit Central Otago  en Cuvee n°1, Marlborough, Sparkling.
Met andere woorden NZ bubbels. Dat je met deze Sparkling ook nog fantastische leuke andere dranken kunt drinken bewijst het volgende recept van Family Estate n°1:

Strawberry rosé syllabub (Serves 6)

250g fresh strawberries
1 cup caster sugar
1 cup No 1 Rosé
1 tbsp Grand Marnier
2 cups cream

  • Puree the strawberries in a food processor.  Strain through a sieve to remove the seeds.
  • Put the strawberry puree, caster sugar, No 1 Rosé and Grand Marnier into a bowl and leave for an hour.
  • Lightly whip the cream. Add the strawberry puree and stir gently until well combined.
  • Put into cocktail glasses and chill for at least 4 hours and serve with an almond biscuit.

The mixture will separate out slightly leaving a liquid layer on the bottom – the same colour as the wine.

Quartz Reef ligt in Central Otago en is opgericht in 1996, door Rudi Bauer, Trevor Scott  en John Perriam.  Wijnmaker Rudi Bauer is een geboren Oostenrijker uit Salzburg. ZIjn wijnopleiding is van Europese makelaardij: Gumpoldskirchen, Krems en tot slot “winemaking business’ in Bad Kreuznach.

Met enthousiasme vervolgden we onze weg door de aangeboden heerlijkheden met Kreeft/kaapsebes/vetspek/zuurdesem kwartet.

Subtiel en verfijnd.

Daarbij 5 x Sauvingon Blanc van het zuidereiland. Vier maal uit Marlbourough en de laatste uit Nelson, dat in het noordoosten ligt.

  1. Nobilo Orca Bay ‘The Killer Whale’
  2. Saint Clair
  3. Brancott
  4. Lawson’s Dry
  5. Old Coach Road

Heldere, soms bijna ‘waterbleke’ wijnen, die sprankelen in je mond, ontzettend fris zijn, maar toch niet agressief! De proefnotities staan vanaf zaterdag op de site van het Wijncoachingbureau. Met tips voor leveranciers natuurlijk er direct bij.

Hierna komt de thee. Zou je haast denken.  Bouillon, prachtig krachtig met NH blauwhoender/champignon/VOC munt!

Een doosje, een diep bord, een theepot, een donkere grote munt en hocus pocus daar was het extract. Je moet zelf maar gaan kijken, maar ik vond het zeldzaam. Bovendien uitzonderlijk goed op smaak!

Geen wijn! Geheel volgens de etiketten een rustpuntje op het juiste moment.

Om vol gas te vervolgen met Lasagne van aardpeer/ vadouvan/ zwarte knoflook en zachte, licht houtgetoetste Chardonnay van Craggy Range!
“A new world vigneron with an old world Philosphy”

Daarna vis bij rood! Of rood bij de vis! En zo hoort het ook als het kan. Pinot Noir van Lawson’s Dry Hills, Saint Clair en Brancott stonden klaar voor ons om te proeven, te matchen met

Kabeljauw/parmezaanschuim/wittekool/ kervel – Bolenius, Bolenius, wat een plezier voor het oog, wat een streling voor de mond. Wat ongehoord lekker.

Met het einde in zicht, passeerden nog twee gerechten.

Kalfswang/witlof/hetebliksem met Syrah van Elephant Hill! Nee geen Shiraz! Als je dat zegt ben je de spreekwoordelijke olifant in de porseleinkast. Want, Nieuw Zeelandse Syrah is zuivere ‘elegantie’!

De grande finale met een wijn van een grande Dame van een Late Harvest Sauvignon blanc. De eigenzinnige Julie Taylor die alleen schijnt te doen waar ze zelf zin in heeft, (dat blijft ze dan hopelijk nog heel lang doen…!) maakte een delicate zoete Sauvignon blanc met zuren, zo uitmuntend als je maar bedenken kunt en  waar chef  Luc Kusters een  eigen ‘wintergroenten’ creatie voor componeerde.

Kortom, een avondje vineus theater in een culinair decor in goed gezelschap!

Luister en kijk nog even naar deze Wijnmaker!

<

 

(Een gevallen iPhone geeft helaas wat ‘raar’ getinte foto’s in het avondlicht. Excuses! De prachtige gerechtjes die ik heb gefografeerd zijn in het echt echt niet zo ‘pink’ maar wel bizar mooi!)

Lees ook:Wordt Grüner Veltliner de nieuwe Sauvignon Blanc van Nieuw-Zeeland?
Lees ook:Wijn uit Nieuw-Zeeland
Lees ook:All that sparkling
Lees ook:En de wijnwereld blogt voort…
Lees ook:doe eens een andere bubble…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>