wijn en kookwedstrijden

In Vino lees ik over de Belgische strijd om de Copa Jerez. Met de trotse winnaars uiteraard: sommelier Pieter Frayeman en chef Jelle Castelein. Zij komen beiden van het *** restaurant Hertog Jan in Brugge. Ook chef-kok Gert de Mangeleer en sommelier Joachim Boudens van Hertog Jan  zijn tevreden. “De kracht van Jelle ligt in  het kennen van wijnen en producten”, lees ik bij monde van Joachim Boudens van Hertog Jan. Voor Gert de Mangeleer wacht trouwens een nieuwe uitdaging dit jaar:

Het kookprogramma ‘De beste Hobbykok van Vlaanderen’ keert in het voorjaar terug met Sergio Herman en Gert De Mangeleer als culinaire coaches.”

 De wereldfinale van de Copa Jerez is eind van dit jaar in de herfst!

Voor het geval u het vergeten bent: voor Nederland staat het team van Manoir Restaurat Inter Scaldes in Kruiningen klaar die in November  de Nederlandse finale hebben gewonnen.. Paul de Groote (chef) en Koen van der Plas (sommelier) vertegenwoordign dan ons land in Jerez. In 2009 wonnen de eigenaren van de Groene Lantaarn (waar het iedere dag restaurantweek is!) in Zuidwolde deze wereldfinale. Cindy Borger en Jarno Eggen werkten toen nog voor de Lindenhof in Giethoorn.

In 2011 gaat de prijs voor het eerst naar Spanje. Jancis Robinson maakte er een klein filmpje van. En let nu goed op: zie ik daar Jan van Lissum (zonder sjaal!) met een fotocamera? Of is er  slechts sprake van grote gelijkenis?

 

Een ander kookfestijn, iets dichter op vandaag: de finale van de prestigieuze kookwedstrijd Bocuse d’Or in Lyon.  Hier gaat Martin Ruisaard, sous onder chef Marco Poldervaart van restaurant de Fuik naar toe.
In de  internationale jury in Lyon zit de voorzitter van de Nederlandse Bocuse d’Or Nederland SVH Meesterkok André van Doorn van restaurant Kasteel Heemstede in Houten. In 2011 bereikte Marc Poldervaart  van de Fuik  de 11de plaats. Martin Ruisaard gaat aan de gang met tarbot en kreeft, waarvan hij 14 gerechten moet bereiden om vervolgens een prachtig Villeroy & Boch servies hiermee aan te kleden.
De hoofdingrediënten weet hij nu sinds eind November, maar ter plaatse zal hij op de markt in Lyon de bijbehorende garnituren moeten uitzoeken! Een derde garnituur moet een typisch Nederlandse signatuur bevatten.

Finales voor bloggersmaterie! Heeft iemand er belang bij om mij er heen te sturen misschien? Ik maak mijn agenda meteen leeg

 

 

Lees ook:Een woelige week in de kokswereld
Lees ook:Lyon en Beaujolais in het Amsterdamse Westerpark
Lees ook:Gault Millau 2012 prijzen uitgereikt
Lees ook:Restaurantgidsen in aantocht
Lees ook:Hoeveel wijnschrijfsters kunt ú opnoemen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>