Wijn! Wat wordt het in 2013?

Wijn!
En…wordt het zo’n ‘wijnjaar’ als in 2003? Men voorspelde dat het de mooiste oogst ever zou worden, een topjaar voor de wijnen, uitzonderlijk goed! Echter, toch kwamen we wat bedrogen uit. Ik citeer een stukje uit het misschien lang vergeten ‘oogstbericht‘ van René van Heusden op 9 december 2003!

Luxemburg
In Luxemburg, het grootste wijnland van de Benelux, zorgde 2003 voor nooit geziene toestanden. De meeste druivenrassen haalden hier met gemak mostgewichten van 100º Oechsle of hoger en dienoverkomstig hoge alcoholwaarden. De keerzijde was echter een gebrek aan zuren, waardoor het veel wijnen aan de anders zo kenmerkende frisheid ontbreekt. Ook de aromatische expressie is minder uitgesproken dan normaal. Bij wijze van uitzondering was het de Luxemburgers dit jaar trouwens toegestaan om hun wijnen aan te zuren! De enige uitzondering op het algemene beeld van brede, volle wijnen wordt gevormd door de riesling. Bij deze druif ligt het gemiddelde mostgewicht in 2003 juist onder dat van 2002. De reden hiervoor is dat veel producenten te vroeg plukten uit angst voor eventuele regen. Tal van wijnen zijn hierdoor zelfs enigszins onrijp. Alleen wie het risico aandurfde en nog een paar weken wachtte, oogstte zeer fraaie riesling. Een ander opmerkelijk fenomeen dit jaar is pinot noir. Deze druif kreeg eindelijk eens voldoende warmte om volledig te rijpen en om vervolgens serieuze rode wijnen op te leveren.

Wijnhandel Peeters uit Rotterdam noteert, met de pen van auteur Sander van der Waal, op 9 november van het afgelopen jaar het volgende over 2003:

Dom Pérignon 2003
In 2003 hebben weinig champagneproducenten zich aan een vintagechampagne gewaagd, niet alleen vanwege de vorst in het voorjaar, die halve oogsten tenietdeed, maar ook vanwege een hittegolf (met de bijkomende droogte) in de zomermaanden. In de Champagne werden in 2003 veel druiven al eind augustus geoogst, historisch vroeg. Té vroeg, zou men kunnen zeggen, voor de productie van champagnes met finesse, die nu eenmaal een langzame rijping van druiven en een goede zuurgraad verlangen. Chef de cave Richard Geoffroy vond 2003 als wijnmaker echter een ‘uitdaging’ en heeft geprobeerd de eigenschappen van dit moeilijke jaar in het fruit te vangen. Geoffroy heeft lange tijd gezwegen – en getwijfeld? – over het op de markt brengen van de 2003, tot kort voor de lancering. Deze 2003 is de jongste Dom Pérignon op de markt.
Proefnotitie Dom Pérignon 2003: In de neus anijs, bloemen, kiwi en appel. Een wat bittere, kruidige aanzet. Mondvullend, rijke textuur. Lichtvoetig, maar bovenal krachtig. Stevige mousse, sappig en rom ig. Rijke, intense smaak van brioche, noten, kruiden en in de verte wat honing. Af en toe een scherp randje. De afdronk is niet erg lang. Veel bitters, voor sommige proevers te veel. Zij missen ook de elegantie van 2002. Het gaat in de Dom Pérignon 2003 niet om de zuren, maar om de kracht. Daar zijn absoluut liefhebbers voor, smaken verschillen. Aardig glas, maar ik mis wat mineraliteit en citrus. Gert Crum daarentegen is erg enthousiast.

En op de site van de Wijnmakelaar over de Domaine Mondivin 2003 was onderstaande te lezen:

Voor Hongarije was de jaargang 2003 zeer intens en krachtig van karakter, ook alweer net als in andere delen van Europa. De warmte in het continent was heel algemeen, en heeft overal zijn sporen in de wijnen nagelaten.
Het leverde krachtige wijnen op, ook in Villány, intens en met veel tannines. Maar daarnaast is er altijd de frisheid van de cabernet-franc, die de wijn steeds weer zijn elegantie en levendigheid geeft. Een prachtige wijn uit een zeer geslaagde jaargang.”

In de proefnotitie lees ik het volgende: “Intens en bloemig in de geur, aardbei, cassis en aalbessen, vanille, prachtig fruit, een vleugje koffie en wat chocola.
Vol en krachtig, iets aan de stevige en boerse kant, ietsje ruw, warm, peperig, tannines na elegantie en frisheid, veel sappig fruit, fluwelen smaak, mooi kruidig en vol, kersen en kruiden, met een vleugje chocola.

Grappig detail dat de prijs van vier jaargangen: 2001 – 2004 van deze wijn exact hetzelfde is.

Wijn!
Is het u ook opgevallen, de wijnschrijvers, de wijnbloggers, de wijnfanatici, de wijnproevers en de wijnprofessionals, het zijn bijna allemaal mannen! Ze duikelen over elkaar heen op het web, met extravagante wijnen, proefnotities en prachtige praat. Dit jaar in ieder geval wordt WIJN ook het woord dat ieder tabblad van mijn computer zal vullen, iedere dag in mijn hoofd zal zijn, om met de woorden gestoeid en gegooid, zinnige leesbare verhalen te kunnen schrijven!

Niets is lekkerder, op de eerste dag van een heel nieuw jaar, dan je hoofd leeg te maken, doelen uit te zetten, plannen te bedenken en prioriteiten te stellen!  Zo kijk ik vandaag, zonder voornemens, naar het nieuwe jaar, dat nu nog zo schaamteloos naakt en leeg voor me uitgestrekt ligt.

Nog even is het haar gegund, want van alle kanten piepen en kruipen de afspraken voor 2013 door de kieren van de datumprikker, de afsprakenplanner, de werkagenda naar binnen en eisen her en der tijd en dagen op.

Dit jaar moet het jaar van het verhaal worden!  Bijzondere verhalen!  Over wijnen uit China of Nederland, Engeland of Oregon, Hermanuspieter of de Abruzzen. Het maakt niet uit. Het gaat om het verhaal. Want een verhaal vergeet je niet snel, en de wijn erbij zal je altijd onthouden. Een starter:

Op 24 december vorig jaar, een natte dag voor Kerst, ging een jongen te fiets de weg op! “Missie Kerstgeschenk” voor zijn moeder. Een grote speurtocht werd het eerlijk gezegd niet, want hij wist precies waar en naar wie hij onderweg was. Immers, zo had hij bedacht, naast zijn vader was er op de hele wereld waarschijnlijk maar één iemand die zou kunnen bedenken hoe hij het beste aan zijn moeder’s passie tegemoet kon komen. En dat was zeker niet de Kerstman

Door het donker, over de natte spiegelende wegen, de regen druppend in zijn ogen, fietste hij tegen de wind in, naar de winkel waar hij zijn moest.
Hij had gelijk! Met zijn buit in een plastic tas sprong  hij op zijn fiets en aanvaardde door het gure weer de terugtocht.

Minpuntje wel dat zijn licht het niet deed en in de donkere weg, langs de uitgestrekte weilanden, zag hij vanuit zijn ooghoeken een schimmige gedaante de weg opschieten!

“Bromsnor in optima forma”! En zo werd een daad van onbaatzuchtigheid bezegeld met een print voor onzorgvuldigheid.

De wijn “Dona Maria Amantis” ( Amantis in het Latijn: hij die houdt van …zijn moeder in dit geval) kwam duurder gepland, maar wel heel onder de Kerstboom.

Een Vinho Regional Alentejano, Portugal. Dona Maria op het etiket doet wat denken aan het vrouwtje van Stavoren. U weet wel, die hebberige dame. De blend is gemaakt van voornamelijk viognier. De wijnmaker, Júlio Bastos  liet de most vergisten en de wijn rijpen op eikenhouten vaten. In de druivenbijbel vind ik een beschrijving van maar liefst 2,5 pagina over de viognier waarvan er nauwelijks iets van verbouwd wordt in Portugal. In 2010, volgens Wine Grapes: 82 ha! Ook in Italië en Spanje komt deze Rhône habitué niet veel voor.
De  dunbevolkte streek Alentejano ligt in het zuidelijke binnenland van Portugal. Lieflijk, landelijk, lavendel.

De Quercus suber, oftewel de kurkeik komt hier tot volwassenheid.Slechts 35% van de wijnen in deze streek is wit en de druiven hiervoor worden vanwege de extreme hitte al in augustus geplukt!

Hoe zou het hier eigenlijk in 2003 geweest zijn?

Enfin, 2010 ligt koud! Voor straks, bij de kalfsbiefstukjes met gebakken paddenstoelen. Moet kunnen schat ik zo in.

 

Lees ook:Beste Sauvignon Blanc en Cabernet Sauvignon onder 10 euro
Lees ook:Vinoblesse, de strijd om de natuurwijnen
Lees ook:Wat is Mâcon?
Lees ook:Op wijnreis in Steiermark
Lees ook:Wijn Quote 3

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>