Wijnpanels vanavond in Radar

Wijnnieuws opgepikt in het weekeinde

“Rode wijntest
Acht flessen Côtes du Rhône; variërend in prijs van 2,50 tot ongeveer 16 euro en twee panels. Proeven zowel het deskundigenpanel en het consumentenpanel het verschil tussen de goedkope en de duurdere wijnen en wat is de lekkerste wijn?” Vanavond dus te zien in Radar, waar men tot verrassende conclusie zal komen. Ik ben enorm benieuwd! Als lid van het Wijninstituut ‘Supermarktpanel’ weet ik hoe bijzonder dit soort proeverijen uit kunnen pakken.

 
Maandelijks proeven we ongeveer twintig wijnen die onder de € 6 moeten liggen. Het doel van het panel is goede wijnen te selecteren en te adviseren, die onder de € 6,– in consumentenprijs zijn. Binnen deze prijsklasse vallen 90% van de in Nederland gedronken wijnen. Het mogen ook aanbiedingen zijn, maar die moeten dan tot 2 weken na de proefdatum lopen. Anders heeft die wijntip geen zin. En liefst landelijk verkrijgbaar om een breed publiek te kunnen bedienen. Goede wijn is …..vooral boeiende wijn, typisch voor druif en streek. De tests wezen uit dat het panel ook zoekt naar (enige) complexiteit, maar dat de wijnstijl minder belangrijk is. Dus wijnen, die niet na twee slokken vervelen. Zijn die er in deze prijsklasse?


Het panel bestaat maandelijks uit drie of vier wijndocenten en vijf of zes cursisten van Basiscursus of Wijnbrevet met enige proefervaring. De docenten zijn dezelfde, maar de cursisten kunnen wisselen. Dus een gemengd panel omdat we met onze uitkomsten zo dicht mogelijk bij de liefhebber willen blijven. Iedereen een stem dus. Wel interessant om verschillen tussen proevers te zien. Vaak is men het ook eens trouwens….

 

Lees ook:Wijnproefpanel voor iedereen?
Lees ook:Easyjet’s witte wijn de beste in de lucht
Lees ook:Een wijnsocieteit in Soest – voor je eigen proefgroep
Lees ook:WIJNpanel van het WIJNinstituut proeft
Lees ook:In een dag je wijnvignet halen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>