Wijn in: “van Klei naar Kleyn”

Boeken, je kunt er nooit genoeg hebben!

Op zoek naar inspiratie uit de vegetarische wereld liep ik vanmiddag bij onze fantastische boekhandel van de Ven pardoes tegen het boek ‘Veg’ aan. Wat een schitterend boek en wat een heerlijke basis voor de recepten van de masterclass Veg meets wine’ in januari 2013, dus volgende maand al !

Een pracht exemplaar voor onder de Kerstboom. Dat het maar genoteerd is. Vervolgens verder gezocht naar wat ik moest hebben, een passend kado voor de gastvrouw bij wie we uitgenodigd waren voor het diner gisterenavond. En waar we verrukkelijk gegeten hebben.
Ik vond het geweldig dat er potdorie ook daar weer een link naar de vegetarische keuken was. Na het aperitief, buiten rond de houtkachel op het terras, tussen kerstgroen en kaarsen, begonnen we binnen met een waanzinnig lekkere romige Soep-van-Pastinaak. Pastinaak, zo’n vergeten, maar bijzonder lekkere groentesoort. Hoewel groen?

Op Veggipidia lees ik het volgende over deze frivole stengels: “Vroeger was pastinaak een zeer geliefde groente, het is een voorganger van onze winterwortel. Tegenwoordig rekenen we de pastinaak tot de ‘vergeten groenten’ want bijna niemand kent de pastinaak nog. Het is een lange ivoorkleurige wortel die wel 300 gram per stuk kan wegen. De smaak is intens, aromatisch en enigszins zoet en ligt tussen de smaak van wortel en knolselderij in, volgens sommigen heeft ook iets van anijs in de smaak. Pastinaak kan rauw, gestoofd en gekookt gegeten worden.”

Het was echt zonder overdrijven heel erg lekker. Het recept heb ik afgetroggeld en op Smaakstijlen, blogt de Wijncoach hier over soep en wijnen.

Over boeken gesproken, ik heb pas al geschreven over de boekskes van Nicolaas Klei. De wijnreporter van onder andere het AD waar ik elke week, met aandacht zijn wijnvoorstellen doorneem. Natuurlijk is ook de ‘Omfietswijngids’ van zijn hand. Een gids die in je boekenkast niet mag ontbreken, niet eens vanwege de ‘omfietswijnen’ die natuurlijk  uitstekend gekozen zijn, maar nog veel meer vanwege de grappige teksten! Ik citeer: “Nee, dan kan ik niet, dan lunch ik met de kruidenier. Het klinkt als iets uit een Swiebertjedorp, maar het werd gezegd in de grote stad Amsterdam!”  of deze: “Zoals u weet, vergaat de wereld zo tussen Sint en Kerst aanstaande. Dat hebben de Maya’s (of de Inca’s, die twee haal ik altijd door elkaar) uitgerekend en aangezien die behalve in mensenoffers en aardappels poten ook goed waren in klokkijken, is het waar, Als u het nog niet wist, is het natuurlijk even schrikken….” En zo gaat dat maar door, om uiteindelijk tot de clou te komen, in dit geval een wijn uit de Coteaux du Libron!  Mocht je nog op zoek zijn naar een mooi present voor onder de boom, dan is dit er zeker één.

Een andere, beslist de moeite waard, dat is beslist de brutale bundel van Onno Kleyn. Als culinaire schrijver voor onder andere de Volkskrant, verzamelde hij  zijn gastronomische Woensdaggeluiden in een, zoals dat heet verzameld werk: Een bundel vol kookgeluk. Geluk he staat er!

Grappige columns met een kern van kookpraat. Voor de vuist weggeschreven, zodat je onder het koken bijna, het boekje eens ter hand kunt nemen, terwijl je in de pannen roert, om van de meester zelf wat mee te pakken. Een pak-op-en-weg-leg boekje, zoals ik dat noem.

En steeds, gratis dus voor niets, krijg je weer een mooi recept toegegooid! Ongevraagd, maar zeer gewenst. Zoals de kippakketjes met tijm en coppa, verpakt in een zoektocht naar een huisje in Frankrijk: “Een optrekje kopen in Zuid-Frankrijk valt niet mee. En dat is het niet alleen. De boodschappen zijn hier ook opeens schrikbarend duur. Groente, vlees, fruit: het kost kapitalen. Straks vinden we nog het huisje waar we naar op zoek zijn, en kunnen we hier niet leven vanwege de hoge kosten van het eten!”

Als je wilt weten hoe dit afloopt, vraag het ook maar voor onder de boom….

Wil je ook zo lekker losjes, soepeltjes over wijn en waard, kunnen babbelen of schrijven, dan zijn de Amsterdamse lezingen in het Okura  absoluut een tip!

 

 

Lees ook:Spannende combinaties van wijn en oesters
Lees ook:Functionele wijn-accessoires
Lees ook:Vers gesurfd: Wijnspijscombinaties
Lees ook:Kies eens voor een wijnreis door Toscane
Lees ook:Ragu Bolognese met Piemontese wijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>