Zoete wijn of rode wijn bij de Gorgonzola met peer

“Gorgonzola: de 3e favoriete kaas van Italië

Het gaat goed met de Italiaanse blauwschimmelkaas Gorgonzola. Jaarlijks wordt in Italië zo’n 500 miljoen kilo Gorgonzola geproduceerd. Zowel de consumptie in Italië als de export neemt toe. Na Grana Padano en Parmigiano Reggiano is Gorgonzola de meest geproduceerde kaas van Italië.”

Ik lees dit vanochtend  op het Italië plein! Het is een mooi uitgangspunt voor een nieuw vegetarisch voorgerecht, maar nu wel met kaas. Dus lactovegetarisch.

Wat je nodig hebt is bindsla, ijsbergsla of wat ook wel mooi is, is eikenbladsla! Wel knapperig en vers! Maar dat spreekt van zelf. Daarnaast voor vier personen, zes grote stoofperen, die je gestoofd hebt in rode wijn met een kaneelstokje en wat suiker.

150 ml koksroom, kookroom of eventueel ongezoete slagroom, 2 eetlepels citroensap, 1 eetlepel olijfolie, bijvoorbeeld Fattoria Bernardini van Olioliva en 150 gram gorgonzola, walnoten en pecannoten!

Op mooie zwarte borden, maar dat kan natuurlijk ook anders, leg je het eikenblad sla quasi nonchalant neer.

In het midden komt een stoofpeer. De twee overgebleven peren snijd je in dunne plakjes en leg je artistiek op het bord.
Van de room,  het citroensap en de olijfolie klop je een glad mengsel, waar je de gorgonzola in verbrokkelt en doorheen roert. Vervolgens verdeel je dit over de vier borden, met als laatste een toevoeging van een handvol gehakte noten. Een makkelijk, simpel maar erg lekker en fris voorgerechtje.

Voor je wijnkeuze kun je meerdere kanten op. Je kunt kiezen voor een rode wijn. Vol van smaak en krachtig. Om het in een Italiaanse sfeer te houden, zou ik in dit geval voor Primitivo uit Zuid-Italië gaan. Een druivenras dat al eeuwen in bijvoorbeeld Apulië verbouwd wordt.

Op het blog van “Zuid-Italië” zegt men het volgende over deze druif:

Wie of wat is Primitivo eigenlijk ?

Primitivo is een druivenras, dat eigenlijk alleen wordt aangeplant in Apulië en een klein beetje in Campanië.

Primitivo is afkomstig uit Oost Europa, waar hij samen met zijn broertjes Plavac Mali en Zinfandel is ontstaan uit een oud zeldzaam ras uit Dalmatië: Crljenak Kastelianski.

Soms wordt de Primitivo in Apulië getooid met de naam Zinfandel, dit is feitelijk niet juist. Eigenlijk om twee redenen, hoewel de beide rassen genetisch gelijk zijn, is de groeiomstandigheid in Apulië en California verschillend, waardoor de druiven toch ook een verschillend karakter krijgen, en bovendien is Zinfandel direct afkomstig uit Dalmatië.

Het zijn in ieder geval allemaal Europese rassen, want allemaal van de familie Vitis Vinifera. Welke zijn oorsprong vindt in de Caucasus.

Overleg in ieder geval met je wijnhandelaar dat je wel een volle Primitivo wilt, waarvan de tannines niet hard of mondopdrogend mogen zijn!

Maar je kunt ook voor wit kiezen, zoet in dit geval, omdat bij een droge witte wijn, de zuren al heel snel heel zuur kunnen worden in combinatie met dit gerecht.

Kijk dan eens uit naar een wijn gemaakt van de zibibbo druif. Deze wordt verbouwd op het kleine eilandje Pantellaria en verwerkt tot ‘Passito di Pantellaria. Gemaakt dus van ingedroogde druiven. Na de pluk liggen deze enkele weken op stromatten in de zon in te drogen. Van de rozijnen uiteindelijk maakt men de wijn. Zoet en vol!

Smakelijk eten!

Lees ook:6000 Zinfandel fans
Lees ook:De eigenzinnige Zinfandel
Lees ook:Maak van een feestje van je dineetje
Lees ook:Witte Bordeaux bij makreelrillette
Lees ook:Overjarig Gouds past bij heel veel wijnen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Zoete wijn of rode wijn bij de Gorgonzola met peer

 1. André

  Hoe reageren de tannines en zuren van de Primitivo?
  Vorden tannine niet erg stroef?

  AS

    /   Reply  / 
 2. Marja van Beek Auteur

  Tannines en zuren met het zout van de gorgonzola worden inderdaad harder. Maar je moet dus zorgvuldig kiezen en overleggen met je wijnhandelaar dat je een wijn hebt, met rijpe tannines. Dat kan in het zonnige Italie. Of kies voor het houtgerijpte broertje de zinfandel uit Californie, vol, soepel,stevige body, maar zacht.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>