WIJNpanel weer op proefpad

De afgelopen weken gingen ze weer op pad, ‘de inspecteurs’ of te wel de proefleden van het WIJNpanel. Incognito doken ze  op in supermarkten, kaaswinkels, grootgrutters en warenhuizen. Overvielen ze webwinkels en slijters. Dat alles voor het vergaren van eer en roem in het panel der wijnproevers, het WIJNinstituut WIJNpanel.

Vanavond hadden we een uitgelezen verscheidenheid van supermarkten, wijn- en webwinkels: Hema, Albert Heijn, Jumbo, BuyYourWine, Lidl, Estafette, Vomar, C1000, Henri Bloem en Gall&Gall deden allemaal mee en streden om een eerste, tweede of derde plaats!

In de categorie wit negen wijnen en in de categorie rood  stonden 14 wijnen klaar om in verschillende flights geproefd te worden, want daar kwamen we voor!

Om met de witte wijnen te beginnen, deze proefden we:    

Theresa Airen, uit Spanje, Petit Sauvignon Loire, Visigodo Verdejo, La Palma Chardonnay, Domaine Montrose, Eco Balance, de Bortoli, Norton.

Unaniem zijn we hier  uiteindelijk tot de volgende beslissing gekomen:

Nr 1  de Torrontes Mendoza van Albert Heijn

Nr 2  La Palma Vina la Rosa van Gall en Gall, twee halen voor een prijs.

Nr 3  De biologische Eco Balance uit Chili van de Vomar

 

Daarna kwam rood natuurlijk! 14 flessen stonden in vier flights te trappelen om ingeschonken te worden. De kwaliteit viel overall een beetje tegen. Wit is duidelijk beter vertegenwoordigd in de schappen van de Nederlandse wijn- en webwinkel, of supermarket!

Doffe wijn, matige neuzen, kurkige smaken, maggineus en minty, geen neus, toch wel smaak, stoffige tannines,  monduitdrogend in plaats van drogend, maar uiteindelijk sprongen hier toch wel drie wijnen boven uit!
Dit proefden we aan rood onder andere: de Huiswijn Carmenere van Jumbo en Château Coulon, Corbières van AH, Yellow Tail Shiraz Jumbo, Fuzion syrah, malbec van  Jumbo, Shiraz van de Bortoli en Alamos van Gall&Gall, naast drie x Tempranillo! Gevolgd door vier maal Syrah, Shiraz en tot slot een serie Cabernet uit de Nieuwe Wereld.

Het kon ons niet zo boeien als het witte sap had gedaan.  Wel natuurlijk een top drie:

Nr 1 Chateau Coulon Corbieres van AH,

Nr 2 Cabernet Sauvignon van Vistana uit Santa Carolina

Nr 3 Fusion Syrah, Malbec van de Jumbo.

 

Wel, de klus is weer geklaard! Veel geproefd, veel gelachen!
Op  10 januari 2013 gaan we verder! Met WIJNpanel nr 3! Wil je ook eens meedoen en ben je (oud-)cursist van het WIJNinstituut, geef je dan op bij [email protected]

Voordat je het weet, kun je aanschuiven in ons team!

 

Tot slot een filmische schets van een van de geproefde wijnen:

 

 

 

 

 

Lees ook:Stem op je lievelingswijn
Lees ook:WIJNpanel van het WIJNinstituut proeft
Lees ook:WIJNpanel start weer in 2013
Lees ook:Sloveense wijnen van p&f wineries blijven scoren!
Lees ook:Wine Wonders of the World

1 Reacties // Reageer

One thought on “WIJNpanel weer op proefpad

  1. Marja van Beek Auteur

    Oeps, ik schijn hier toch nog een vergissing in de notering gemaakt te hebben. Nek aan nek lagen de wijnen Petit Villebois 2011 Sauvignon van de Jumbo en de Chardonnay Eco Balance van Vomar. Met een haarlengte verschil echter ia het toch de Petit Villebois geworden die op de derde plaats is gekomen! Dat het maar even gezegd is!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>