Zuid-Afrika: een oud wijnland

Wie het wijn.blog een beetje volgt, weet dat ik, sinds onze reis door Zuid-Afrika, mijn hart verpand heb aan dit geweldige land. Nooit eerder heeft een reis zoveel indruk op mij gemaakt als de zomer in Zuid-Afrika. Daarom ook vandaag ruimte op het blog voor ‘Activity International’, die hieronder de pen hebben opgepakt

 

“Zuid-Afrika is een wijnland bij uitstek. Het wordt vaak geschaard onder de zogenaamde nieuwe wijnlanden, maar die classificatie is niet correct. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat er in Zuid-Afrika reeds 7000 jaar geleden wijn werd gemaakt. Dat was natuurlijk een ander product dan wat wij gewend zijn te drinken. De huidige wijnbouw werd geïntroduceerd door Jan van Riebeeck, die als Gouverneur van de Kaap de Kaap in 1656 de eerste druivenstokken in de tuin van de Oost-Indische Compagnie plantte. Met de komst van de Franse hugenoten aan het eind van de 17e eeuw werden er technieken geïntroduceerd om kwaliteitswijnen te maken.

Topwijnen

Zuid-Afrika is daarom een favoriete bestemming voor wijnliefhebbers. Als je naar dit land afreist is de Stellenbosch-wijnroute een absolute must. Hier kun je de beste wijnen proeven in bijvoorbeeld Nederburg en Franschhoek. Deze streek ligt vlak bij Kaapstad en wordt gezien als het mooiste stuk van Zuid-Afrika. Ten noorden liggen schitterende nationale parken voor een safari-uitje. Bij Hermanus kun je walvissen observeren.

Hart voor Zuid-Afrika

Het kan bijna niet anders of je wordt tijdens een bezoek aan dit gebied verliefd op Zuid-Afrika. Veel mensen kiezen er voor om vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika te doen om hun steentje bij te dragen. Dat kan op de wijnplantages zelf gebeuren of in de onmiddellijke nabijheid ervan, waar zowel de lokale bevolking als de natuurgebieden onder grote druk staan en dringend behoefte hebben aan steun. Er is voornamelijk behoefte aan mensen die op een bepaald gebied specifieke kennis hebben die zij kunnen inzetten of overdragen aan de lokale bevolking. Grijp je kans.”

 

Lees ook:Erica Terpstra zet lokale helden in Zuid-Afrikaans zonnetje
Lees ook:Frankrijk heeft populairste vakantiewijnstreken van de wereld
Lees ook:Wijn in Zuid-Afrika in de handen van vrouwen
Lees ook:Vakjury Zuid-Afrika Media Awards bekend
Lees ook:De versnipperende kwaliteit van de Languedoc

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>