Olijfolie van Fattoria Bernardini

Over salades gesproken. Als geen ander vinden we het lekker iedere avond sla bij het eten op tafel te zetten! Meestal is de basis ijsbergsla,  maar ik wil nog wel eens variëren met ‘ouderwetse’ kropsla, of soms, zoals nu veldsla, of eikenbladsla.

Verse olijfolie is dan wel een must. Niet alleen om van te snoepen met brood, peper en zeezout, maar ook altijd bij de sla. We hebben er ook al legio uitgeprobeerd.
Gek dat die speciale smaak, van dat toch wel vettige drabje zo lekker kan zijn. Ook heel bijzonder dat er zoveel verschillende smaken bestaan. Dat naast de vier  kwaliteiten die er zijn. Even snel samenvattend:

  • Extra Vierge, olijfolie van de eerste persing met de hoogste smaak-en een oliezuurgehalte van maximaal 1%.
  • Vierge, olijfolie van de eerste persing  met een goede smaak.
  • Gewone olijfolie. Olijfolie verkregen door vermenging van geraffineerde olie met olie van de eerste persing.
  • Olie uit afval van olijven.

Bent u er nog…? De eerste olie is de allerlekkerste. Echter, alleen om zo te eten. Je kunt er beslist niet mee bakken of braden.
‘t Ja, kies je dan Extra Vierge uit Spanje, uit Griekenland, of een ander land rond de Middellandse zee? Ze hebben het bijna allemaal in ‘huis’!

In Italië, waar wij (inderdaad, naast Zuid-Afrika inmiddels) erg graag komen, hebben we onze olie gevonden!  In Toscane kennisgemaakt met een wonderschone, zuivere olijfolie met een hele frisse smaak. Dankzij Olioliva die het als enige hier naar Nederland kunnen halen.
De olijfolie van Fattoria Mansi Bernardini. Deze olijfolie komt uit de  heuvels ten noorden van Lucca. Het is een olijfolie met  D.O.P. keurmerk, wat weer staat voor Denominazione di Origine Protetta. Net als bij de wijnen dus.

In November worden de olijven weer geoogst. Natuurlijk is plukken of knippen met een schaar zoals we bij druiven doen, ondoenlijk.

De bomen worden letterlijk gekamd! Met een special hark worden de olijven naar de grond gehaald, waar ze neerdwarrelen op grote netten.
Dit kan ook machinaal gedaan worden, met olijvenschudders, maar bij Bernardini gaat het met de hark!

Net zoals bij druiven is het zaak dat de olijven zo voorzichtig mogelijk behandeld worden, tevens zo snel mogelijk naar de ‘frantoio’, de olijvenpers gebracht worden. Op het grote landgoed kan overnacht worden. In prachtige residences! Zo kun je zelf de oogst met eigen ogen zien!

De olijfolie van Bernardini is  in Nederland alleen bij Olioliva te verkrijgen.

Lees ook:Olioliva, Italiaanser kan het bijna niet
Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Spagetti met Pinot Grigio
Lees ook:OLIGUSTO –fijne vleeswaren verfijnd met olijfolie
Lees ook:Wijn-spijs combinatie: Kabeljauwcreme met Chardonnay
Lees ook:Druivenstokken planten in Spanje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>