Fine Wine & Vintage Port


Een spannende wijndag vandaag voor ons! En wel heel speciaal voor onze kinderen. Want ‘hun wijnen’ zijn vandaag ter veiling gegaan!
‘t Ja, toen we 19 jaar geleden met onze verzameling Mouton Rothschild wijnen begonnen,  leek deze dag nog ver, heel ver in de toekomst! Maar ja, zoals dat gaat met ‘toekomst’, voordat je het weet, drie keer knipperen met je ogen en ‘toekomst’ is verleden.

In 1993 werd DP geboren, de derde van het vijftal. Biologisch namelijk niet de oudste, omdat het lot een onfortuinlijke gruwelijke vergissing maakte, in het jaar voor zijn geboorte.

Zielsblij  met deze kabouter, bedachten we, als restaurateurs altijd met de wijn bezig, dat dit bezegeld moest worden met een blijvend teken als herinnering aan zijn geboorte!
Het restaurant, een 17de-eeuwse authentieke boerderij met prachtig kookwerk, veel zakelijke gasten en bijzondere wijnen, was  hèt decor waar dit teken, Premier Grand Cru Classé Mouton Rothschild, binnen gedragen zou worden. Maar zover was het natuurlijk nog lang niet. Pas in het jaar van de geboorte van de jongste kwamen de 93’ers binnen, gevolgd door de 94’ers en tot slot, als hekkensluiters de 96’ers.

Hoewel de laatsten nooit de binnenkant van de kelder van de boerderij hebben gezien, omdat we het restaurant net voor hun komst verkochten.

In theorie waren wij de peetouders van de wijnen, we mochten er naar kijken en er trots op zijn. Maar de werkelijke eigenaren, dat waren die drie kleine kinderen.

Zoals gezegd, verleden verdwijnt in mistige grijsheid waar heden voor in de plaats komt.  Toekomst wordt heden.

En zo is het leven van de Moutons bij  ons in huis  vandaag ten einde gekomen. De 93ers waren er al niet meer.  Wij kochten ze eerlijk van onze oudste om ze bij geweldige diners met vrienden en familie genietend ‘weg te werken’!

Het jaar 93,’t ja wij hadden angst, dat het het zijn mooiste tijd anders in de fles zou beleven!

De andere kinderen hebben nu ook besloten om de kostbare vloeistof om te zetten in harde pecunia!

En zo gaan ze vandaag onder de hamer. Bij Winefield’s Auctioneers, het bekende bedrijf uit de Pieter Aertszstraat in Amsterdam.

Terwijl ik dit schrijf, luister ik online naar de veiling! De veilingmeester heeft een heldere stem! Mooi om te horen en te zien. Ook online kan men bieden! De zaal tegen het internet. Spannend.

 

Wie de 1994 en 1996’ers zal kopen, gaat daar enorm van genieten.

Net zoals wij deden toen we de 1993’ers uit de fles het glas in hielpen

Wij aten daar verrukkelijk bij, bij verschillende gelegenheden. Deze volgende herinner ik me nog levendig, omdat er op die avond een hele discussie ontspon over het wel en wee van al onze kinderen. We waren met drie bevriende stellen. Allemaal in het bezit van verrukkelijke pubers op dat moment!

Als hoofdgerecht hadden we lekker de tournedos gevuld met eendenlever, waar we truffelsaus bij snoepten…

 

Is het moeilijk te maken? Nee, dat valt eigenlijk reuze mee. Natuurlijk moet je het mooiste vlees hebben, dat je maar kunt krijgen. In ons dorp hebben we een fantastische slager, die je dat goed kunnen toevertrouwen.
In het midden van de tournedos maak je voorzichtig een gaatje. Zodat je voorzichtig wat van de eendenlever in dit gat kunt stoppen. Daarna moet je met keukentouw het pakketje opbinden, zodat het gat weer dicht is. Dat is belangrijk voor het bakken van tournedos in de koekenpan.

De saus bestaat uit truffelnat met een krachtige glace de viande. Deze breng je aan de kook en met toevoeging van twee lepels truffelnat, peper en zout.  Maak iets moois van de presentatie! Ook je ogen eten mee. En dan een slok Mouton…
Pfff… zo lekker!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook:De LWJ van Hasseltschool, vijftig jaar na dato
Lees ook:PSV en JRE
Lees ook:Stellenbosch, Big Easy
Lees ook:Future of Food Festival
Lees ook:Vroege oogst in Italië

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>