WIJNpanel van het WIJNinstituut proeft

Vandaag voor het eerst  is  het WIJNpanel van het WIJNinstituut bij elkaar gekomen. Op een mooie proeflocatie in het midden van het land schoven de leden aan, aan de lange tafel bezaaid met glazen, spuugbakken en  proefformulieren!

Het WIJNproefpanel klaar voor de eerste uitdaging!

Wat is het doel van WIJNinstituut’s WIJNpanel. Wel, dat is niet zo moeilijk onder woorden te brengen. Simpelweg maandelijks kijken wat er in het wijnsegment tot 7 € in Nederland aangeboden wordt,  In de Supers, de webwinkels, de warenhuizen en de wijnketens. Het WIJNpanel bestaat uit drie tot vier docenten, die samen met (oud-)cursisten van het WIJNinstituut, een proefpanel hebben gevormd. Cursisten uit alle lagen van de WIJNinstituutcursussen, bij wijze van spreken van Start tot en met Werken met Wijn.

In het totaal werden er  23 wijnen geproefd, waaruit een Top Drie naar voren zou moeten komen. De wijnen, die onderverdeeld waren in 8 flights, werden blind geproefd.

Om 19.30 uur sharp ging men van start! Friswit in de glazen! De leden die zitting namen in het ProefPanel van deze avond waren er klaar voor.
Antoinette en Marc Brouwer volgen de basiscursus, José van Eijk is een oudcursiste en Robbert Jan Piet volgt de cursus voor het Wijnbrevet, Swen 2.  Ingrid Larmoyeur, André Sauerbier en Marja van Beek namen plaats vanuit de docentenbank. Helaas waren twee cursisten op het laatste moment nog verhinderd.

Waar het eerst even aftasten was, mensen die te vroeg waren, precies op tijd of veel te laat, moesten toch even aan elkaar snuffelen om te kijken hoe ‘de kaarten verdeeld lagen’ in het spel. André, als oprichter van het WIJNinstituut en initiator van het WIJNpanel had wat tijd nodig om de spelregels uit te leggen, waarna er vervolgens in een rap tempo geproefd ging worden.

Uitgaande van maximaal 20 punten werd er geproefd en toebedeeld. Eerst alle witjes. Dat liep van Sauvignon tot aan Grüner Veltliner, met een hele range er tussen.

Meer dan genoeg commentaar: “duidelijk aangezuurd, wat vlak, wat  mooi in balans, tot hier en daar  ook wel een hartgrondig ‘gatver’!

De overall winnaar van de witte wijnen  was de MontGras ‘deGras’ Chardonnay  uit Chili van de webwinkel BuyYourWine.com. De wijn was het meeste in balans, genoeg fruit en zuren, en wat lengte. Daarna kwamen de wijnen van de Lidl, een Rueda SB, de Chat-en-Oeuf  uit de Pays d’Oc van de Hema en de Chablis van de Lidl.

Na wit, de rode duivels op de proeftafel. In meerdere flights van Merlot tot en met een blend van carinena, garnacha en syrahdruiven. Rood is lastiger te proeven dan de witte wijnen. Soms zijn de wijnen uitgesproken vlak, zonder neus, zonder zuren of met extreem droge tannines. Maar natuurlijk, waar een wijn is, is een weg, alle wijnen worden geproefd.

 

Overal flitsen de mobieltjes, de smartphones met hun tweede functie naast het telefoneren. Gedachtes aan een tweede panel, een ‘telefoonpanel’ kropen schier achteloos de groep in, waar ze als hilarisch maar niet serieus weer weggeschoven werden.

De rode strijd is gewonnen door: de Carmen Reserva uit Chili van BuyYourWine, met op de tweede plaats de Domaine Fourcade ‘Les Terrasses’ van Henri Bloem. Een blend uit de Cotes du Roussillon. Als derde in de rij de Excellance Syrah uit de Pays d’Oc.

 

Prachtige avond, veel geproefd en vooral ook heel veel gelachen. De nieuwe datum is al gepland! In november.

 

Lees ook:WIJNpanel weer op proefpad
Lees ook:Wijnalmanak 2013
Lees ook:Consumentenbond test wijnen
Lees ook:Behouden vaart voor het Wijninstituut
Lees ook:Het Wijninstituut naar een volgende fase

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “WIJNpanel van het WIJNinstituut proeft

  1. Andre

    Als derde in de rij de Excellance Syrah uit de Pays d’Oc. Volgens mij van Jumbo.

      /   Reply  / 
  2. Marja van Beek Auteur

    Yes, helemaal correct. slip of my pen :)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>