Wijnmaakster zoekt importeur

Retz, een dorpje in het Weinviertel, ten noordwesten van Wenen. Daar gaan we vandaag heen. Daar gaan we misschien in oktober echt heen. Waarom? Om een bezoek te brengen aan die schöne Elisabeth Rücker en haar wijngaarden in  Unterretzbach.

Miljoenen jaren geleden ontstonden hier de zanderige heuvels met löss en werd er een ideale bodem voor de wijndruiven geschapen die tot op vandaag de prachtigste wijnen voortbrengt!

In datzelfde district Retz, met wijngaarden in de redelijke vlakte (niet boven de 220 meter) waar je  van 28 september tot 30 september ‘Bezirksweinlesefest’ kunt vieren!

Vrolijk wijnfeest  geheel in het teken van Bacchus, van de wijn. Uit de bronnen in het centrum stroomt in die dagen wijn in plaats van water . Duizenden bezoekers stromen de stad in en genieten.

 

In het oude centrum met zijn Renaissance gebouwen en de Barokke stijl nog altijd nadrukkelijk aanwezig zijn, wordt drie dagen feest gevierd, gedanst en gedronken! Dan zullen de wijnmakers en wijnmaaksters verder moeten met hun werk in de kelder.

 

Wil je het gebied eens anders dan te voet of met de auto (dat natuurlijk helemaal liever niet) doorkruisen, pak dan simpelweg de fiets!

1600 kilometers kun je fantastisch in de rondte fietsen! Een reuzeachtige aanrader. Echt, ik deed het zelf net in Rheinhessen en het is meer dan genieten.

Al fietsend kom je dan vanzelf in de Herrengasse in Unterretzbach! Waar Elisabeth Rücker je graag zal verwelkomen in haar wijngaarden die in de mooiste delen van het landschap hun ligging hebben.

Hier kun je de kelder bezoeken, maar natuurlijk ook een wandeling door de wijngaarden maken, om real life de wijnen te proeven.

Ik sprak Elisabeth Rücker tijdens de wijnpromotionbeurs in het Beatrixtheater in Utrecht, afgelopen maandag. “Austrian Wine”. Overladen met documentatie om artikelen te schrijven kwam ik thuis, maar één ontmoeting was voor mij toch wel de slagroom op de kers. Dat was tijdens een  miniproeverij bij  een  eenvoudige stand, waar ik Elisabeth trof. Ze vertelde dat ze die avond nog terug zou vliegen, net zoals vele andere van haar ‘soortgenoten’ , omdat ze dinsdag in de wijngaard haar mannetje zou moeten staan bij de oogst. De volgende ochtend dus!

Wat kan ik over Elisabeth vertellen?

Haar gepassioneerde stijl van vertellen, rustig, maar indringend. Je bent niet snel geneigd om door te lopen, nee, het houdt je vast en maakt dat je de hele serie wilt beluisteren en willt proeven!

Als 21 jarige ontdekt ze haar liefde voor de wijn in Piemonte notabene, terwijl al die jaren  thuis de wijngaarden voor haar neus hebben gelegen. Rode wijn boeit haar nog meer dan witte en ze besluit een eigen lijn neer te zetten, onafhankelijk van de wijnen die in het ouderlijk huis dan al zolang gemaakt worden.

Deze dag proef ik haar wijnen, natuurlijk ook de witte. Zo is daar de Riesling. Buitengewoon vol, rijp en met een zuivere smaak, toch krachtig en even, in mijn beleving, totaal anders dan de Rieslings die ik enkele weken  daarvoor in Rheinhessen geproefd heb. Veel cremiger, zwoeler.

De Grüner Veltliner en de Chardonnay charmeren mij beide! Verleidelijk, romig en vol de ene, krachtig, robuust en ‘dynamic’ de andere.

 

Rood in de vorm van Zweigelt, Cuvée en the barrel fermented Cuvée Aurora, die met drie druiven in de basis een elegantie pur sang heeft meegekregen.

 

De Cuvée van merlot, zweigelt en cabernet sauvignon is verrassend, verfijnd en toch krachtig.

 

De cépage zweigelt maakt een volle fruitige Zweigelt. Elisabeth gaat hier verschillende richtingen mee op, dus aan te raden om ze zelf maar eens te gaan proeven

In Unterretzbach, in het Weinviertel! Dort, wo dat Pfefferl wächst!  Elisabeth -wein! “
By the way, ze is nog op zoek naar een Nederlandse importeur……

 

 

 

 

 

Lees ook:Wijnbar Gorgeous op landgoed Steenberg in Constantia
Lees ook:Op reis naar Zuid-Afrika
Lees ook:Bordeaux discussie
Lees ook:Wat schenk je in hemelsnaam bij bonen?
Lees ook:Lente in de Achterhoek – met wijn!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>