Voor malbec gingen we naar Argentinie

Dat de ene druif de andere niet is, dat weten wij – zelfverklaarde wijnprofessionals- wel. Dat we een voorliefde hebben voor een bepaalde smaak ook, maar dat, als je de hoofdrolspelers uit bijvoorbeeld de Bordeaux uit elkaar haalt, ze afzonderlijk als cepage proeft, dat ze dan zo’n verschil in smaken geven, dat blijft toch bijzonder. Want een druif is een druif toch, tenminste, dat zou je denken!

Natuurlijk is een druif een druif, maar naast verschillen in kleur, zijn er natuurlijk verschillen in bijvoorbeeld de dikte van de schil, de hoeveelheid kleurstoffen, de aanwezigheid van weinig of veel zuren,  tannines en ga zo maar door.
Bij het Wijncoachingbureau waren we geïnteresseerd in de afzonderlijke wijnen van het Bordeaux druivenpalet. Vorige keer passeerde de cabernet sauvignon in verschillende kostuums. Dit keer is het de beurt aan de malbec.
De malbec kun je goed proeven in de Cahors (Auxerrois), wijnstreek in de oude wereld en wel in Frankrijk. Ook in Saint-Emillion komen we hem tegen, vaak onder de naam pressac. En over de Bordeaux gesproken, ook in Bourg en Blaye komen we deze druif  tegen. Echter omdat de malbec gevoelig is voor rot en vochtigheid, zijn de omstandigheden in Europa niet overal even ideaal voor deze druif.
Wij zijn dit keer niet in Europa gebleven, maar uitgeweken naar de nieuwe Wereld, waar we in de Argentijnse wijnplas doken .
De druif arriveerde in het midden van de van de 19de eeuw in Argentinië. De ware doorbraak ontstond in Mendoza tegelijk met de intrede van veel Europese immigranten.
Voor een goede wijn van malbec heb je een lang groei – en rijpingsseizoen nodig.  En over Argentinië gesproken, zeker ook het gesmolten water, het gletsjerwater van de Andes speelt een grote rol. De Argentijnse omstandigheden zijn prima voor de malbec. De droogte wordt te lijf gegaan door irrigatie. Coulure en rot blijven achterwege. De malbec heeft een dikke schil.
De hooggelegen gebieden waar een langzame rijping plaatsvindt vormen een prachtige ‘broedplaats’ voor deze druiven. De Argentijnse malbec heeft kleinere, dichtere trossen met kleine bessen, dan de druiven uit de Cahors waar hij ook veel verbouwd wordt. Zuren en aroma’s worden hier het beste behouden op de grote hoogtes zoals waar de bijzondere  wijngaarden van Alta Vista liggen. Het eigenzinnige bedrijf heeft individuele wijngaarden waar men hard werkt om de kenmerken van de malbec goed in kaart te kunnen brengen.
Voor BuyYourWine.com proefden we van drie verschillende Argentijnse huizen Malbec. Inderdaad Alta Vista, Luigi Bosca en Finca Flichman.
Alle drie volle sappige wijnen vol kracht en smaak. De alcoholpercentages zijn niet misselijk! Rond de 14% maar liefst! Een goede Argentijnse steak zal dit Malbecgeweld goed kunnen weer staan. Zijn er grote significante verschillen tussen de drie wijnen die wij geproefd hebben? Nee, dat valt wel mee. Ze variëren enigszins in kleur, in kruidigheid, in fruitaroma’s. Alle drie de wijnen hebben een matige hoeveelheid zuren, rijpe zachte tannines, ietsjes mondopdrogend en hebben een volle body.
De Luigi Bosca komt van de wijngaarden in Lujan de Cuyo en heeft 12 maanden houtrijping gehad in Frans eiken. De wijn die we van Alta Vista geproefd hebben, komt van hooggelegen terrassen waar men 5000 wijnstokken per ha geplant heeft, dit is een equivalent van ongeveer 1 1/2 fles per wijnstok.
De Malbec van Finca Flichman heeft een zekere kruidigheid en wat bitters die aan pure chocolade doen denken. Prima bij een goed gegrilde steak! Alle drie zijn ze per doos te bestellen en makkelijk thuisbezorgd.

Lees ook:17 april wordt Malbec-dag
Lees ook:Een MV i/o op weg naar de wijnbank…
Lees ook:Hasta la Vista, film over wijn en sex, wint publieksprijs filmfestival
Lees ook:Nieuw: Argentijnse Callia Alta wijnen exclusief bij PLUS supermarkten.
Lees ook:De wijn van Argentinië – Import om tekort te compenseren?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>