Ragu Bolognese met Piemontese wijn

In mijn keuken, die niet modern of stylistisch is en  goddank al helemaal niet open, hangen aan de binnenkant van de meeste kastjes op ooghoogte, de recepten die ik graag en vaak gebruik. Sommige zijn tot uitgescheurde vodjes verworden, die met wat plakband verplichte adhesie  hebben met het kastdeurtje. Recepten die ik her en der verzameld heb uit Allerhande tijdschriften.
Hier, ik pak er eens één. Die waar ik zo’n ronde bal pizzadeeg van kan maken. Precies  de bodem van vier pizza’s.

Schuin daarboven hangen de aanwijzingen voor parfait, tiramisu en griesmeelpudding:). Het recept van mijn schoonmoeder voor  de beste tomatensoep ooit, met als basis het schenkeltje waar vroeger schoonpapa het merg uitsmeerde op zijn boterham, dat recept hangt naast de ‘ragu alla bolognese’. En die laatste heb ik vanmiddag gemaakt. Het is een recept uit een oude ‘Elle eten’. Je moet er goed de tijd voor nemen want het moet echt wel twee uurtjes pruttelen, nadat het ‘pruttelklaar’ is gemaakt!  

Omdat de hoeveelheid genoeg is voor 15 personen, gaan er normaal twee porties in de diepvriezer. Nu, met het oog op onze reis naar Zuid-Afrika echter, geef ik wat ik over heb aan een vriendin.

We eten de saus met een goede pasta! Nu iedereen in dit huishouden redelijk volwassen is, dat is te zeggen op het culinaire vlak, vinden we het vaak lekker om een mooie pasta uit kiezen. Natuurlijk echt Italiaans! Daarbij een groene salade, verse olijfolie en geraspte Parmezaan. Het is een doodzonde om daar een zakje voor te gebruiken.

Er moeten er twee naar de tennisclub vanavond, een ander komt laat thuis, dus het is geportioneerd pasta koken! Lekker makkelijk met deze saus. Ik kijk mijn keuken rond, hij is oud maar praktisch, groot genoeg voor dit gezin waar iedereen nog steeds in een huis woont. Ik geniet! De wijn die ik klaar heb gezet is in dit geval ook Italiaans. Geen heilig moeten, maar gewoon toevallig.  Hij komt bij Iris vandaan, van Piemonte wijnen. In augustus komt er een Italiaans interview over haar op het blog.

Ik kies dit keer voor de Freisa! Niet zo’n bekend Italiaans druifje, maar een waar ze in Piemonte een frisse, fruitige wijn van maken!

Recept in het kort is als volgt: je hebt uien nodig, winterwortels, bleekselderij, goede boter en een goede olijfolie, een liter kippenbouillon en een pak tomatenpulp. Natuurlijk een kilo goede gehakt! Eerst de battufo voorzichtig garen, dan het gehakt erbij dat je goed rult. Gooi er een fles rode wijn bij en laat de wijn op hoog vuur verdampen. Dan de kippenbouillon erbij. Lekker een uurtje pruttelen. Tot slot een bakje slagroom erdoor, helemaal aan het einde en op smaak brengen met peper en zout. Je eet je vingers erbij op!

 

 

 

 

 

 

Lees ook:De wijnklas van 2003
Lees ook:Van stoofpeertjes, rode wijn en wild
Lees ook:Corbières bij pasta met boerenkool
Lees ook:Drumsticks en wijn
Lees ook:Brood, wijn en …

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ragu Bolognese met Piemontese wijn

 1. marian

  Heb je misschien voor mij het volledige recept nog van de Ragout Bolonaise uit Elle Eten van 5 – 10 jaar geleden.
  Ik heb het vele jaren geleden uitgeknipt en kan het niet meer terugvinden.
  Wel herinner ik me dat er ook kippenlevertjes doorheen gingen.
  Ik zou er heel blij mee zijn.
  Met vriendelijke groet,
  Marian

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>