Wijnkoperij Okhuysen neemt afscheid van Louis Kat

En viert 145-jarig bestaan met weergaloze Lustrumproeverij op 10 juni op Duin & Kruidberg

Haarlem, 31 mei 2012 – Op 10 juni viert Wijnkoperij Okhuysen haar 145-jarig bestaan en neemt het bedrijf officieel afscheid van oud-directeur Louis Kat. 36 jaar stond Okhuysen onder de bezielende leiding van Kat, een tijd waarin het bedrijf uitgroeide tot één van de meest gerenommeerde en vernieuwende wijnimporteurs van Nederland. Als wijninkoper bracht Louis Kat veel nieuwe streken en kwaliteitswijnen onder de aandacht van de wijnliefhebber. Zijn invloed op de Nederlandse wijnmarkt is groot geweest, en zijn schat aan wijnkennis een inspiratie voor vele liefhebbers en professionals. Op 10 juni worden zijn grootste vondsten herdacht en gevierd in het bijzijn van 35 trouwe leveranciers en zijn de prachtige wijnen van Okhuysen te proeven tijdens de Lustrumproeverij op het sfeervolle Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort-Noord.

Louis Kat en Okhuysen
Wijnkoperij Okhuysen werd in 1867 opgericht in Haarlem en is daarmee één van de oudere wijnimporteurs van ons land. Vijftig jaar geleden, in 1962, begint Louis Kat zijn carrière in de wijn bij Herman Okhuysen. Na een periode van stages in Frankrijk en Duitsland wordt hij bedrijfsleider van Okhuysen, dat in die tijd deel wordt van de ‘Erven Lucas Bols’. In 1976 kopen Louis Kat en zijn toenmalig compagnon Wim Beelen de firma ‘terug’ van Bols. Met een neus voor kwaliteit en specialistische inkoop brengt Louis Kat Wijnkoperij Okhuysen vervolgens tot de absolute top. Okhuysen versterkt deze positie met zoon Xavier, die in 1999 het stokje overneemt van Beelen. Sindsdien kent Okhuysen een exponentiële groei en werkt het inmiddels met ruim 300 wijndomeinen wereldwijd, bedient het zo’n 30.000 particulieren en levert het aan circa 500 (top-) restaurants.
Okhuysen is ondanks de enorme ontwikkelingen steeds het familiebedrijf gebleven dat het al 145 jaar is; met aandacht voor persoonlijke service, een focus op kwaliteit, en een continu vernieuwen van het wijnbestand om vele Nederlanders te blijven inspireren. Met vijftig jaar ervaring in het wijnvak, waarvan 36 jaar als directeur van Okhuysen, is Louis Kat een icoon in de wijnwereld. Vele wijnschrijvers en –kenners zullen beamen dat Louis Kat een ongekende invloed heeft gehad op de Nederlandse wijncultuur.

Cuvées Jubilées op de Lustrumproeverij
Op 10 juni neemt Louis Kat niet alleen afscheid van zijn Okhuysen; het bedrijf viert ook haar 145-jarig bestaan met een feestelijke Lustrumproeverij. Speciaal voor deze gelegenheid zijn drie wijnproducenten gevraagd een lustrumwijn te creëren. Deze unieke Cuvées Jubilées worden die dag aan het grote publiek gepresenteerd. Daarnaast kunnen bezoekers langs bij de maar liefst 35 buitenlandse wijnproducenten die naar Nederland zijn gekomen om hun wijnen te laten proeven en er over te vertellen. Ook kunnen bezoekers deelnemen aan één van de Masterclasses om nog meer wijnkennis te vergaren. Verder zijn er amuses van sterrenchef Alain Alders, is er een kaasbuffet van Bourgondisch Lifestyle, gerechtjes van Hesseling Vlees en maken Schmidt Zeevis en brood Vanmenno deze ‘niet te missen’ lustrumviering compleet. Het sfeervolle Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort biedt een prachtige entourage voor een nu al fabelachtig te noemen wijnproeverij.

Over Wijnkoperij Okhuysen
Sinds 1867 staat Okhuysen garant voor prachtige kwaliteitswijnen en een verregaande service. Okhuysen verzorgt zijn eigen import en koopt wereldwijd domeinwijnen rechtstreeks bij de producent, vrijwel altijd met exclusiviteit voor Nederland. In totaal beslaat het assortiment circa 1000 wijnen van 300 producten. De persoonlijk geselecteerde wijnen komen uit de hele wereld, met een extra breed aanbod uit het klassieke Europa. Particulier, zakelijk en horeca kunnen bij Okhuysen terecht voor kwaliteitswijnen in alle prijsklassen die door heel Nederland binnen een dag aan huis worden geleverd. Okhuysen publiceert al 27 jaar het informatieve wijnblad Vinée Vineuse, biedt wijncursussen en –proeverijen en heeft nog altijd haar historische plek voor persoonlijk advies: de winkel in de Gierstraat (nr. 34) te Haarlem. Zie www.okhuysen.nl voor meer informatie.

Lustrumproeverij & Afscheid Louis Kat
Datum:            10 juni 2012 van 12:00 tot 18:00 uur
Locatie:           Landgoed Duin & Kruidberg
Adres:             Duin en Kruidbergerweg 60
2071 LE Santpoort-Noord

Voor toegangsbewijzen en meer informatie over de Lustrumproeverij: www.okhuysen.nl

Lees ook:Lustrumproeverij Wijnkoperij Okhuysen groot succes
Lees ook:Unieke Frans Hals Wijnen ter gelegenheid van 100-jarig bestaan Frans Hals Museum
Lees ook:Een bijzondere lunch in De Zwetheul
Lees ook:Gratis wijn in Eemnes op 8 en 9 juni
Lees ook:Prachtig interview met Louis Kat op het Wijnplein

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>