Vervelde WijnImport, een Zuid-Afrikaanse Business

Zuid-Afrika… nog precies vijf weken en dan zetten wij voor het eerst voet op  Zuid-Afrikaanse bodem! Kan het me nog niet voorstellen. In de rush van het werk, bloggen, wijnreizen en proeverijen heb ik mijn geest nog niet op ‘Zuid-Afrika’ ingesteld. Eerst komt de Loire nog, dan Duitsland en dan….

Maar voor het wekelijkse zaterdaginterview* van de KWI, de kleine Wijnimporteurs, ben ik nu toch ondergedoken in de wijngaarden van Stellenbosch, Paarl, Walker Bay en vele anderen. Hoe dat zo?

Wel, ik ontmoette Leonie.
Leonie Vervelde van Vervelde Wijnimport om precies te zijn!  De eerste keer dat ik haar zag, stond ze op een beurs, helemaal vanuit Groningen, haar Zuid-Afrikaanse wijnen ‘ter proef’ klaargezet.

Wat een leuke meid! Wat een doorzetter en wat paste ze goed in de reeks van interviews die ik dit jaar af zou gaan nemen bij de kleine wijnimporteurs in den lande. Spontaan zei ze ook direct ja, toen ik haar uitnodigde voor dit interview.

Ze woont in Groningen, nog wel tenminste, maar vaak is ze in Amsterdam voor wijntraining. Onze afspraak in de Randstad was dus snel gemaakt.

Vervelde Wijnimport, hoe is het ontstaan?

Geboren in Rotterdam, verhuist ze op jonge leeftijd naar Rwanda. Als het gezin terugkomt, komt ze terecht in Haren bij Groningen. Hier studeert ze International Economics and Business en gaat voor deze studie een half jaar naar Stellenbosch, Zuid-Afrika.

Daar, tijdens haar verblijf, raakt ze besmet met het Zuid-Afrikaanse wijnvirus. Ze proeft, kijkt, luistert en met een hoofd vol informatie en een hart vol passie voor deze wijnen, reist ze terug naar Nederland om…. in augustus 2011 met haar moeder terug te komen. Met zijn tweeën  bezoeken ze alle bedrijven waar ze zich in Nederland verder in verdiept heeft. Ze weet het zeker,  ze maakt de  definitieve stap om zelf wijn te gaan importeren.

International Economics en Business in het bloed, dus om precies uit te zoeken hoe en wat de wegen voor het importeren van ZA wijn waren, daar draait ze haar hand niet voor om!

Of de wijnkeuzes in Nederland net zo geapprecieerd zullen worden als zij daar ter plekke in Zuid-Afrika heeft bedacht, dat kan ze dan alleen nog maar hopen!

 

Voor Leonie is een ding belangrijk. Ze moet het allemaal zelf kunnen regelen. Dat lijkt zo simpel, maar het betekende dus dat ze de financiering zelf wilde regelen, de keuze uit de vele wijnproducenten zelf wilde maken,  het shipment naar Nederland, de opslag hier de marketing en de sales, het inboeken en verzenden, allemaal zelf wilde doen! Mind you, Leonie is nu al  22!

Dat alles lukt haar wonderwel  en in november 2011 is Vervelde Wijnimport een nieuwe speler in de wijnmarkt.

 

Leonie regelt dus alles zelf. En geniet hier van.

Inmiddels heeft ze  diverse wijncursussen gevolgd en doet ze nu bij de WSET de Advanced opleiding, een degelijke gestructureerde wijnopleiding, zoals ze zelf zegt, die haar vooral heel veel systematiek brengt.

Zuid-Afrika, het is niet om de hoek, dus echt met regelmaat een bezoek brengen dat wil ze graag, maar dat is best lastig. Ze heeft goede contacten met de wijnmakers  van wie zij de wijnen betrekt, exclusief voor Nederland (!) en gaat volgend jaar weer naar ze toe.

Natuurlijk is een leven in de wijn prachtig, maar Leonie wil wel wat meer.  Vanaf september gaat ze naar Amsterdam. Ze volgt daar dan een Masteropleiding Business Administration in het verlengde  van  haar opleiding.

Het is pas mei, dus er is nog wat tijd te gaan. Die heeft ze,  ambitieus als ze is, al weer helemaal ingevuld!

Er komt een  wijnbeurs in het noorden van het land, die zijn weerga niet zal kennen. Dat wordt dus een enorme primeur! Het initiatief hiervoor komt uit de koker van Leonie, die het hard nodig vindt, dat er eindelijk in dit deel van het land ook wat “Wijnigs”  gaat gebeuren.

Ik weet zeker dat het een topper gaat worden.

Alle wijnen van Vervelde Wijnimport, beslist geen  “13 “  in het dozijn, zijn te vinden op een uitgebreide site! De meeste heb ik inmiddels geproefd! Absolute aanraders. De proefnotitie van  de Sumaridge Chardonnay is te vinden op het  Wijncoachingbureau.

Als we afscheid nemen, krijg ik nog wat huiswerk mee.

“Goh Marja, als je toch volgende maand in ZA bent, kun je dan bij  Noble Hill de Viognier even doorproeven!”
*Iedere zaterdag interviewt het Wijncoachingbureau een zogenaamde KWI, een  Kleine WijnImporteur over zijn of haar sprong in de wijn.

Lees ook:KWI – Kleine Wijnimporteurs laten zien wat ze waard zijn
Lees ook:Vervelde wijn uit Zuid-Afrika
Lees ook:RODERICK ROS IS TERUG BIJ WIJNIMPORT J. BART
Lees ook:
Lees ook:Wijn in Zuid-Afrika in de handen van vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>