Het bijzondere Ahrtal -woord en beeld-

Op de site van het Ahrtal is een leuk filmpje te zien over dit prachtige dal, dat zo dicht bij ons land ligt! Er is hier  zo veel te doen, een aanrader zonder, maar ook met kinderen zijn natuurlijk alle “wijnbergen” waar je overal welkom bent, om te kijken en te proeven.

Het Ahrdal mag dan met 559 ha[1] op de kop af,  één van de kleinste wijngaarden van Duitsland zijn, de wijnen horen beslist tot de hoogste top van Duitsland. Natuurlijk is hier ook wel Riesling te vinden, maar dat is mondjesmaat. Vooral blauwe druiven worden hier verbouwd zoals  een beetje Portugieser, Frühburgunder- een piepklein beetje Regent en Dornfelder – maar de Spätburgunder verslaat iedere andere druif en is waanzinnig lekker!

Kortom bijna 63 % van de wijn uit de Ahr is rood! Is Spätburgunder. Een geweldige bodem samen ongeveer 1500 zonnenuren per jaar zorgt voor de optimale groeiomstandigheden voor deze druiven in een klimaat dat aanvoelt als aan de Middellandse zee.

Voor de wijnboeren is het een harde overlevingsstrijd hier aan de Ahr, op deze nauwelijks begaanbare hellingen die zo steil zijn, dat als je hoogtevrees hebt, je je tussen de wijnstokken goed verloren kunt voelen. Daarnaast is het natuurlijk allemaal handwerk, want met zelfs met een eenvoudige tractor kom je hier niet ver. Toch zijn er tegenwoordig nog zo’n 500 ‘Winzer’ die het werk in de wijngaard meer dan ambiëren! Ongeveer 50 wijnboeren maken en verkopen hun eigen wijnen, de rest is verbonden aan één van vier coöperaties die hier zijn. De oudste hiervan is de Winzergenossenschaft Mayschoss-Altenahr, opgericht in 1868. Het is hiermee tevens de oudste, nog bestaande coöperatie ter wereld.

Een bijzondere tip is de Weinmarkt van de Ahr, waar je alles uit deze omgeving kunt zien en proeven. Dit evenement is van 25 tot 28 mei.

Tijdens dit evenement is ook de bekendmaking van de nieuwe Ahrweinkönigin! De vertrekkende Königin doet vervolgens in September nog mee aan de verkiezing van Deutschen Weinkönigin.

Fantastische sekt naast een aanbod van meer dan 200 wijnen. Er is van alles te zien en te beleven. Ook het Duitse WeinInstitut onder leiding van Alexander Kohlen pakt uit met veel proeverijen, een quiz en andere zaken.

Absoluut een aanrader voor mét kinderen! Er is meer dan genoeg te doen voor een verrukkelijke vakantie. Het is dichtbij, zeer gastvrij en sprookjesachtig om te zien.

 [1] Ha in 2011

Lees ook:Duitsland kiest zijn nieuwe Konigin!
Lees ook:N,R&F van vandaag de dag
Lees ook:Voor een weekenduitstapje in de wijnbergen naar de Ahr
Lees ook:Bezoek de kleurrijke herfstvallei van Rheinhessen
Lees ook:Oogst Achterhoek dit jaar 40.000 flessen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>