Nyerodianen in de race voor de Left Bank Bordeaux Cup

Bij onze goede vrienden Hein en Willem van Oosterom sta ik op een doodgewone doordeweekse vrijdag, gebogen in de oude kelder van hun boerderij.

Het monumentale pand midden in het centrumpje van Lage Vuursche herbergt al  ruim een eeuw het bekende Restaurant de Lage Vuursche waar veel ‘Gooienaren’ wel eens een koffietje of een glas wijn hebben genuttigd, terwijl hun prachtige vierbeners in de stallen genoten van wat rust, hooi en water.

In de gewelfde kelder waar ik me bevind, liggen talloze schijnbaar vergeten wijnen  en twee ervan krijg ik straks van Hein, die met zijn twee meter lengte helemaal in een hoek van 90 graden gebogen staat, mee naar huis!

Niet de minste twee, kan ik zeggen! Chateau Pontet-Canet 1997, Pauillac en Chateau du Tertre 2007, Margaux.

Spontaan hebben de broers gereageerd op mijn vraag of ze mee wilden helpen een afvaardiging van de studentenvereniging  Dionysos van de universiteit Nyenrode naar een hoger Bordeauxniveau te tillen!
Wat is namelijk het geval? Studenten van de   Nyenrode Business University zijn gevraagd, voor de tweede jaar op een rij, mee te doen aan de  “Wine Tasting Competition for leading Business Schools, Higher Education Establishments  and Universities 2012”. Oftewel de “Left Bank Bordeaux Cup”! Als enige Nederlandse universiteit!

Universiteiten uit Noord-Amerika, Azië en Europa hebben de uitdaging aangenomen te strijden tegen  de beste wijndisputen van Franse universiteiten en Hoge Scholen!

De competitie wordt georganiseerd door de “Commanderie du Bontemps” en is voor het eerst gehouden in 2002. Sinds 2011 staat ze open voor uitdagers vanuit de hele wereld. Dit jaar zullen er maar liefst 8 teams uit de Verenigde Staten, 15 teams uit Frankrijk, 14 uit Azië en 5 uit Europa (buiten Frankrijk om) meedoen. En één daarvan is dus het team onder leiding van Captain Sanne Geurtsen van de Universiteit Nyenrode!

De beste zes teams die uit de voorrondes overblijven zullen op donderdag 28 juni naar de final gaan, die gehouden wordt op Chateau Lafite Rothschild in Pauillac.  Tijdens het Bordelaise wijnfeest van 28 juni tot en met 1 juli.

Aanstaande donderdag wordt in London, de semi-final gehouden! Het Wijncoachingbureau voor Food & Wine  coacht de studenten deze laatste dagen!

Onder andere met een Bordeauxworkshop en natuurlijk met veel proeven! Iedereen weet hoe prijzig de wijnen van de Bordeaux zijn, dus de sponsorering zoals die van  Restaurant de Lage Vuursche is  wel heel aangenaam!

De donkere,  frisse du Tertre uit 2007 met 86 Parkerpunten  en ruim 40 % Cabernet Sauvignon is perfect te vergelijken met de maar liefst 10 jaar oudere Chateau Pontet-Canet uit de Pauillac! Deze 1997er scoorde 85 PP toentertijd en  is nu  helemaal op dronk.  De PC, gemaakt van 2/3 Cabernet Sauvignon en 1/3 Merlot is een mooie tegenhanger voor de du Tertre.

 

 

Lees ook:Herfst in Lage Vuursche
Lees ook:De Medoc uitgelicht in wijn en theorie
Lees ook:Tour de France gaat druiven trappen in de Medoc
Lees ook:Genieten van wijnen op de Lage Vuursche
Lees ook:Zuid-Afrika komt naar Lage Vuursche

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>