Wijnen uit Frankrijk, van Dordogne tot aan Bourgogne

Chardonnay: van druivenvariëteit tot “merknaam”.

Dat is de titel van een heel aardig geschreven stuk over de Chardonnay, de allemansvriend, eigenlijk een ‘split personality’  druif die veel gestalten aan kan nemen.  Lees het maar in het artikel van Dook Brörmann, Vinoloog/gastronoom voor Grand-Vin fine quality world wines.

Het is beslist waar wat Dook Brörmann zegt, dat je er goed aan doet  als je voor kwaliteit kiest, altijd met je wijnhandelaar te overleggen. Hoewel ik zelf als vinoloog echt het kaf van het koren kan onderscheiden, ga ik ook altijd voor nieuws en wijnweetjes naar onze vriend Leon Gommers van Wijnimport Gommers in Soest. Iemand die van de hoed en de rand weet, leuke verhalen zo uit zijn mouw schudt en zelf  op heel veel plaatsen geweest is! In zijn assortiment zitten veel bijzondere wijnen. Ook beauty’s chardonnay. Niet alleen uit de Bourgogne, maar ook uit  Italië, bijvoorbeeld van Marchesi di Frescobaldi of van Bonterra – Californië -, een verfijnde chardonnay gemaakt van biologische geteelde druiven met een vleugje hout. Of uit de prachtige streek Limoux, de frisse Cuvée Terroir.

Overigens zit er wel een kleine geografische vergissing in het Brörmann artikel. De Chablis ligt bij mijn weten in Noord Franrijk, de Dordogne echter in de oude provincie Perigord, met de bekende districten zoals de Bergerac en Monbazillac. Hier maken ze op hun eigen manier veel Bordeaux Styled Wines. Druiven als Sauvignon, Sémillon en Muscadelle  zijn  de basis van deze droge witte wijnen, waarbij men voor de vinificatie  vaak maceration pelliculaire toepast, schilweking in het Nederlands, zodat de aroma’s los kunnen raken uit de druivenschillen.

Enfin, de boodschap blijft, bouw aan je relatie:) en  ga  in gesprek met je wijnhandelaar!

 

 

Lees ook:Voorbereidende werkzaamheden voor een bijzondere duik in de Médoc
Lees ook:Kassa duikt in de wijn
Lees ook:Chardonnay 100 jaar in VS
Lees ook:Wat is nieuwe wereld en wat is dan oude wereld?
Lees ook:Wijn uit Collalbo

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wijnen uit Frankrijk, van Dordogne tot aan Bourgogne

  1. Artikelposter

    Altijd al lekker gevonden! heerlijk

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>