Het bod op Pomerol’s Chateau la Conseillante

Vanochtend heb ik voor het eerst van mijn leven een bod uitgebracht op internet.

Ik vond het heel spannend. Waarop, op een Pomerol uit 1958. Ja, ja …

Nee geen Petrus, maar toch wel een gerenommeerd Chateau. Chateau la Conseillante.

Waarom ik het deed? Wel ik kon het gewoon niet laten. Ik zal de wijn naar alle waarschijnlijkheid wel niet krijgen, bod veel te laag, maar als ik hem wel verkrijg, nooit openen. Of ….misschien toch. Moeilijk.

Inmiddels wel alles gelezen over het Chateau. Over de familie die er al sinds de 19e eeuw zit en waar van nu de 5de generatie aan het roer is.  Leuk om in November hier ook te gaan kijken als we toch in de Bordeaux zijn.

“Médoc linkeroever grind, Pomerol rechteroever klei.” Echt zo’n stampzinnetje als vroeger de tafels op de lagere school. De rijtjes Duitse voorzetsels… Linkeroever grind, rechteroever klei, merlot.
Tijdens mijn opleiding aan de Wijnacademie leerde ik ook dat de Bordeaux in feite 6 gezichten heeft, verdeeld over rode en witte kleuren. De rode zijn dan Bordeaux en Bordeaux Supérieur, Côtes de Bordeaux, Saint-Émilion –Pomerol-Fronsac, Médoc –Gravens en voor de witte wijnen  de droge en de zoete.

En bij ieder ‘gezicht’ horen verschillende appellations. Pomerol valt natuurlijk onder rood, want voor de appellatie Pomerol mag hier geen wit gemaakt worden.  Merlot is de koning in dit wijnvlekje op het laken van de Bordeaux, een klein gebied d dat een fameuze reputatie kent.  Voor zijn briljante wijn slechts  één hoofdrolspeler kent genaamd Merlot. Het is een oud wijngebied, maar pas na de Tweede Wereldoorlog bekend geworden om zijn wijnen. Met natuurlijk als boegbeeld het vooraanstaande chateau Petrus! Nog steeds toch wel één van de duurste Bordeaux wijnen die er te koop zijn.

De bodem in de Pomerol is geenszins helemaal klei. Het is een plateau met diverse bodemgesteldheden. Het hart is van klei en kiezel, maar naar het westen komt het zand. Het bijzondere terroir (samenspel tussen bodem, microklimaat en druif) geeft veel ruimte aan de Merlot die daardoor voor zo’n 80% de dienst uitmaakt.

Ook op Chateau la Conseillante gebruiken  ze vooral veel Merlot, aangevuld met de tweede druif in dit district, de Cabernet Franc.

Stel dat ik de Conseillante bemachtig, stel dat ik hem openmaak en hij is goed, krachtig met viooltjes en truffel, een vleugje vanilla en rijp fruit.  Een complete verrassing waarvan de druiven 54 jaar geleden rond deze tijd nog niet bestonden, wat zou ik daar dan bij kunnen eten in de leer van de Smaakstijlen.

Ik denk dat ik het eenvoudig zou houden. Verse pasta met royal geschaafde truffel.

Wat een verrukkelijke ‘droom’!

 

Lees ook:Een kijkje in de Bordeaux aan de hand van een wijnetiket
Lees ook:Dating door wijnoverschot?
Lees ook:Pichon Longueville Bordeaux met schroefdop
Lees ook:Bordeaux chateau gaat buiten het systeem om
Lees ook:Eerste prijzen Bordeaux bekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>