Nieuwe biologische wijngaard in Nederland

`Moet je kijken, 2 hectare wijngaard. Is het niet prachtig?' Youp Cretier is trots op zijn biologische wijngaard. En terecht, want slechts een half jaar geleden bestond de grond op het Domein Hof te Dieren nog uit gras en onkruid. Inmiddels zijn de eerste druivenplanten al hoger dan 2 meter. `Als het zo doorgaat, heeft Dieren volgend jaar zijn eerste eigen biologische wijn.'

De biologische wijngaard van Youp kent 14 soorten druiven. In totaal 6.000 planten, goed voor 12 kilometer aan rijen. Van de witte Johanniter druif met Riesling smaak en de Sauvignon Blanc tot de blauwe Regent, dé Nederlandse druif. Domein Hof te Dieren is een biologische wijngaard. Maar wat wil dat zeggen? `Ik gebruik geen kunstmatige meststoffen en pesticiden. Alles wat uit de fabriek komt, is `not done'. En al het afval gebruik ik weer in de wijngaard: druivenpulp, bladeren, snoeiafval. In het voorjaar ga ik een bloemenmengsel tussen de druiven zaaien. Dat wordt mijn natuurlijke bodemverbeteraar en het trekt belangrijke insecten aan.'

Wilt u een bezoekje brengen aan de biologische wijngaard van Youp Cretier? Op afspraak geeft de wijngaardenier met plezier aan groepen een rondleiding met wijnproeverij. E-mail naar [email protected]

Lees ook:Druiven plukken 4
Lees ook:Open dag Nederlanse Wijngaardiers
Lees ook:Biologische wijn, nu eindelijk duidelijkere regelgeving?
Lees ook:Snoeiafval wordt brandstof
Lees ook:De Achterhoek is nu dé wijnstreek van Nederland

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Nieuwe biologische wijngaard in Nederland

 1. Youp Cretier

  L.S.

  Elke keer ben ik weer verguld met de publiciteit die ik met mijn wijngaard krijg. Helaas kom ik echter steeds weer een oud bericht tegen dat al in 2004 door Triodos bank werd geplaatst.
  Daarom een aanvulling: mijn wijngaard bestaat alweer sinds 2004, ik heb inmiddels twee mooie oogsten binnen gehaald. Van de eerste oogst zijn twee wijnen bekroond met een bronzen medaille en verder vier andere met een WIN keurzegel! De wijnen zijn uitverkocht….
  De oogst van vorig jaar (2006) ligt nog te rijpen. De witte wijnen worden in mei gebotteld, de rode enkele maanden later.
  Proeven van de wijnen en bezoeken van de twee hectare grootte wijngaard kan op afspraak. Zie hiervoor onze uitgebreide website.

  Met vriendelijke groet,

  Youp Cretier

    /   Reply  / 
 2. Marius van Stokkom

  Youp,

  Je bent me net voor, want ik wilde net Hans Voorn hierop attenderen.

  Met vineuze groet,
  Marius van Stokkom
  Wijngaard De Linie

    /   Reply  / 
 3. Hans Voorn

  Fijn, dat Google News.

  Bedankt voor de aanvulling

    /   Reply  / 
 4. atze zwirs

  Beste Hans

  Mijn naam is Atze Zwirs van de Zwirs wijngaard in Heerhugowaard / Oterleek, ook makers van Nederlandse wijn en ik wilde even kwijt dat het altijd mooie is om stukjes over de Nederlandse wijngaarden te zien. Zou het Domein van Youp wel eens willen bezoeken.

  Groet

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>