Nieuwe wijnopleiding in Nederland

Wijndocent Claudia van Dongen is onlangs gestart met een nieuw initiatief, Wine2Move, een uitbreiding op het Nederlandse aanbod aan wijnopleidingen. Nieuw aan deze opleiding is dat hier gekozen is voor een ander perspectief. Met een gedegen wijnkennis als basis (minimaal SWEN2-niveau), houden cursisten van Wine2Move zich bezig met wijnvraagstukken. Ze proeven, bestuderen, verklaren, onderzoeken, organiseren, volgen ontwikkelingen in de wijnwereld en werken thema's uit. Op 7 februari 2007 zijn 16 deelnemers (uit alle windrichtingen) in Eindhoven begonnen. Het betreft een try-out van een jaar.

Deelnemers zijn wijnprofessionals en fanatieke hobbyisten. De cursisten hebben ieder een eigen thema (land, streek, nieuwe versus oude wereld, bepaalde druivenrassen, invloed houtrijping op wijn, ontwikkeling van vinificatie door de eeuwen heen, biologische wijnbouw) gekozen, om gedurende het cursusjaar verder uit te werken en te verklaren. Dit gebeurt door zelfstudie, tijdens cursusavonden en verder door wijnproeverijen te bezoeken en deze ook zelf te organiseren.

Na de try-out in 2007 in Eindhoven zal de opleiding Wine2Move vanaf 2008 landelijk gaan draaien. Verschillende leden van de Associatie van Wijndocenten zullen Wine2Move in hun lespakket opnemen.

Wine2Move is opgebouwd uit 3 modules, verdeeld over 12 bijeenkomsten. In de eerste module worden ondermeer de volgende onderwerpen behandeld:

o beschrijvend proeven
o beoordelen van wijn
o terroir
o samenhang terroir, druivenras en mens
o moderne vinificatietechnieken
o invloed van (hout)rijping op wijn
o fouten in wijn
o prijsbepaling
o oude versus nieuwe wijnwereld
o wijnstijlen
o wijntrends
o marketing

Claudia van Dongen houdt zich sinds 1989 beroepsmatig bezig met wijn en is sinds 1993 onafhankelijk wijndocent. Zij geeft adviezen, opleidingen en trainingen vanuit een passie, vanuit een visie. Zij is aangesloten bij de Associatie van Wijndocenten

Voor meer informatie over het programma en over de achtergronden van Wine2Move kunt u contactopnemen met Claudia van Dongen, telefoon 040-29602323, zie ook http://www.wijnpassie.nl/.

Meer informatie over de Associatie van Wijndocenten vindt u op http://www.wijndocent.nl/.

Het verloop van deze opleiding is ook te volgen via http://www.wine2move.web-log.nl/, een initiatief van een van de cursisten.

Lees ook:Start Wine2Move in Amsterdam en Rotterdam
Lees ook:Gediplomeerde wijndocenten
Lees ook:Wijnweekend 2009
Lees ook:Voor een flitsende start in de wijncursuswereld
Lees ook:Zes nieuwe Register Wijndocenten brengt het totaal nu op acht!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>