Waar komt sediment vandaan?


Sediment is die vieze drap onderin rode wijn. Je ziet het eigenlijk bij bijna alle goede rode wijnen die een paar jaartjes hebben gelegen. Het is zeker niet schadelijk voor de wijn. In goed Nederlands noemen we het ook wel bezinksel. Het ontstaat doordat delen van de schil die door het persen in de wijn zitten, over de jaren gaan klonteren en een dieprode kleur krijgen, en dan naar de bodem dalen. Dr. Vinny van de Wine Spectator legt uit.

Dear Dr. Vinny,

Why do older wines have sediment when they age but the same wine has no sediment when it is younger? Where does the sediment come from?

—Matt, New York

Dear Matt,

First off, let me say that sediment is harmless. Many winemakers try to eliminate any solid materials from their wines, whether it's bits of grape pulp, dead yeast cells or harmless tartrates. But if a clear wine magically has some sediment after years of cellaring, where does it come from? Why, from phenolic polymerization, of course!

A red wine gets its color from pigmented components known as phenolic compounds, which are originally found in the skins of grapes. Over time—usually it takes several years in the bottle—these compounds link together (polymerize), the color shifts from purple to brick red, and the phenolics drop out of suspension and become sediment.

—Dr. Vinny

Bron: Dr. Vinny

 

Lees ook:Moet ik wijn in mijn kelder roteren?
Lees ook:Gebruikt men wel eens eiwit in het wijnproces om tanines te verminderen?
Lees ook:Hoe vaak maak je een decanteerder schoon?
Lees ook:Vacuumpompen is onzin!
Lees ook:Oogstbericht 2006: Bordeaux, slecht

1 Reacties // Reageer

One thought on “Waar komt sediment vandaan?

  1. Marius van Stokkom

    Dit bezinksel ontstaat door een aantrekkingsreaktie tussen tannines en eiwitten, die leidt tot onoplosbare verbindingen en dus neerslaan. De tannines zijn afkomstig van de schil. Hoe meer en langer schilcontact tijdens de gisting is geweest, hoe meer tannines in de wijn komen en dus hoe groter de kans op sediment. Ook wel depot genoemd.
    Hoe langer de wijn bewaard wordt, hoe meer depot gevormd wordt.
    Tegenwoordig wordt helaas steeds meer moderne wijn gemaakt, die na bewaren geen bezinksel veroorzaakt.
    De wetenschap is tegenwoordig in staat naar behoefte wijnen te maken en bijvoorbeeld ook geen depot vormen.
    De echte wijnliefhebber mag zich dan ook terecht afvragen waar dit op den duur heengaat.
    Hebben we dan nog wel natuurlijke wijn?
    Voorbeeld:
    In Amerika is het onder andere tegestaan middels ozon in enkele seconden een wijn 10 jaar ouder te laten worden.
    Zitten we daar dan echt op te wachten?

    Met vineuze groeten,
    Marius van Stokkom,
    Wijngaard De Linie

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>