Er staat in Nederland al 150 hectare wijngaard!

De Nederlandse wijnbouw groeit. De makkelijkste maatstaaf daarin is natuurlijk het aantal hectare wijngaard. Dat is op dit moment 150, waarvan ongeveer 100 hectare nu wijn oplevert die verkocht wordt. De rest komt in de komende 2-3 jaar.

Van deze honderdvijftig ha. zijn er momenteel honderd in bedrijf, de overige komen binnen twee á drie jaar in productie.

Twee andere aspecten van de Nederlandse wijnbouw vielen op:
- Het zwaartepunt van de Nederlandse wijnbouw ligt niet meer in de provincie Limburg, maar in Gelderland.
- De Nederlandse wijnbouw is voor een veel groter deel dan de andere Europese wijnlanden biologisch.

De wijnen worden steeds beter door grotere kennis van de Nederlandse wijnboer en verantwoorde technieken in snoei- en bodembehandeling. Omdat er meer wijngaarden worden aangeplant door verschillende wijnboeren geeft de concurrentie een extra impuls om niet voor kwantiteit maar juist voor kwaliteit te zorgen.

Nieuwe druivenrassen die eerder rijp zijn en minder last hebben van schimmelziekten, hebben de wijnbouw in noordelijke richting doen oprukken. Rassen als Regent, Johanniter en Solaris maken het mogelijk om goede wijn te produceren met minder gebruik van bestrijdingsmiddelen en de mogelijkheid een biologisch keurmerk te verkrijgen. Nederland loopt wat dat betreft voorop in Europa. Voorheen produceerde we voornamelijk witte wijnen van de Riesling en Müller Thurgau. Tegenwoordig is ongeveer de helft van de wijnen rood.

Lees ook:De Nederlandse Wijnbouw in cijfers!
Lees ook:Voorlichting over bio in de wijngaard
Lees ook:Wijnbouwsector in Nederland groeit
Lees ook:nationale wijnweek 2014
Lees ook:Wijnbouw in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>