Wanneer moet ik een wijn decanteren?

Tja, laat ik beginnen met uitleggen wat decanteren is.

Op deze foto links zie je wat het is. Je hebt er een apart karaf voor nodig, dat bijna altijd van glas is gemaakt en dat er meestal uitziet als een fles met een hele brede onderkant.

Door de wijn redelijk wild in de decanter te ‘storten’ komt er extra zuurstof bij de wijn, waardoor hij heel snel de smaakstoffen vrij komen.

Wanneer moet je dat doen?

Nou, het MOET nooit maar het MAG altijd.

De enige wijn waarmee ik het niet zou doen is wijn van voor 1990. Die is al zo oud dat hij kan doodslaan. Tenzij je echt weet wat je doet en een heel dure fles wijn gaat drinken.

Je kan dus ook een huiswijntje decanteren, maar dat lijkt me onzin. Mag wel, maar levert je niets op. Zodra je een wijn hebt die je eigenlijk nog iets langer zou kunnen laten liggen, heeft decanteren altijd mijn voorkeur.

Ik decanteer dus eigenlijk alle wijnen van zeg, meer dan 10 euro. Dat is eigenlijk wel een aardige simpele regel voor decanteren.

Je kan ook decanteren om de droesem van de wijn te scheiden en dat doe ik ook altijd, maar dat zijn dan ook altijd wijnen die meer dan 10 euro zijn.

En ik drink eigenlijk nooit wijnen die te oud zijn. Tegen die tijd heb ik hem al lang gedronken.

Je laat een mooie vrouw toch ook geen 10 jaar in een kelder liggen?

Lees ook:Moet ik wijn in mijn kelder draaien?
Lees ook:Hoe bestel ik wijn in een restaurant?
Lees ook:Mag ik een zoete witte wijn?
Lees ook:Biondi Santi is een heel aparte wijngaard
Lees ook:Wijnfabels deel 5: Oude wijn moet je decanteren.

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Wanneer moet ik een wijn decanteren?

 1. isabella

  Tip: als je decanteert met behulp van een gewone wiebelkaraf is het aan te raden om de karaf goed vast te houden. Als de wijn de karaf ingutst kan door de beweging van de wijn (heeft neiging om erin te ‘ draaien’ ) de karaf gaan ‘tollen’ ..heel jammer van de 10 euro plus wijn die er dan naast gaat.

    /   Reply  / 
 2. Henk Velink

  Hoe lang moet je wachten met drinken nadat je bij voorbeeld een Chateau Talbot uit 1992 gedecanteerd hebt?

    /   Reply  / 
 3. MInk

  decanteren is het scheiden van de wijn van droesem. Ademen is het in contact laten komen met zuurstof om eventuele arom’s los te laten komen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>