Wat is eigenlijk de afdronk van een wijn?

Afdronk is weer zo’n woord dat je vooral vaak moet gebruiken als je interessant wilt doen over wijn.

Iedere wijn heeft een afdronk en iedereen heeft er wel een mening over. Echt waar. Jij ook. Heb je wel eens zo’n wijn gedronken waar je bek van gaat trekken? Dat is een zure afdronk, of met veel tanine.

De afdronk komt na de smaak. Dus als je de wijn doorgeslikt hebt, dan proef je de wijn nog steeds, en dat proeven heeft de afdronk.

Als de wijn lekker is, is het natuurlijk fijn als je dat nog lang proeft. Daarom wordt algemeen aangenomen dat een lange afdronk een betere wijn aangeeft.

De volgorde bij proeven is dan als volgt: eerst kijk je naar de kleur, dan naar de stroperigheid van de wijn, dan ruik je eraan, dan proef je de smaak en als laatste de afdronk.

De officiele omschrijving van de wijnterm afdronk?…

Officiele omschrijving van de term ‘afdronk’:

Smaakindruk na uitspugen of inslikken van de wijn; belangrijk om de kwaliteit te bepalen. Hoe intenser en langer de afdronk waarneembaar is, des te beter de wijn.

Lees ook:De rode wijnen van het Gardameer
Lees ook:Wat is terroir?
Lees ook:Eerst gerecht, dan pas wijn
Lees ook:Wat betekent een ‘korte’ wijn
Lees ook:Hoe wordt rosé gemaakt?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Wat is eigenlijk de afdronk van een wijn?

  1. SinnardoCode

    Ik heb er eigenlijk niet vele over te zeggen (ik ben 12) maar als ik wat proef van mijn ouders of als ik zelf een klein glaasje krijg vind ik het altijd wel lekker als je het nog een beetje in je keel voelt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>