Hoeveel wijnen zijn er eigenlijk

Hoe veel wijnen zijn er in de hele wereld?

Nou, dat weten we niet. Niemand houdt dat bij. Wat we wel weten is dat in de database van Robert Parker 250.000 wijnen zitten en in die van Wine Spectator 350.000. Maar dan neem je van 1 wijn meerdere jaren. Ik schat zo’n gemiddeld 3 jaren per wijn. Maar natuurlijk zijn er ook vele wijnen in de wereld die niet door RP of WS worden gekeurd.

Ik schat zelf dus het aantal verschillende wijnen wereldwijd op 350.000 soorten.

Wat een aantal wijnmarketeers laatste hebben geschat is dat er ongeveer 6.000 tot 7.000 wijnmerken per jaar nieuw op de markt komen, met denk ik zeker 10.000 tot 15.000 wijnen.

Wat we zeker weten is dat het Productschap Wijn (van het Ministerie van Economische Zaken) alle wijnen registreerd die in Nederland verkocht worden. Dat zijn er 37.000. Nu zitten daar veel wijnen dubbel in en zitten er ook heel veel wijnen niet in, maar je kan wel zeggen vind ik dat er in Nederland 40.000 wijnen verkocht worden. Dat is iets meer als 10% van alle wijnen die er wereldwijd bestaan.

Lees ook:Oude wereld wijnen winnen het van nieuwe wereld wijnen
Lees ook:Toenemende commotie rondom Sterwijnenthuis.nl
Lees ook:170 jaar wijn beleven!
Lees ook:Wijnkoperij Okhuysen neemt afscheid van Louis Kat
Lees ook:VintageView, een uniek design

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>